A bérbeadói kontroll fontossága

albérletpiac albérlet bérbeadás lakásbérleti szerződés lakástörvény 2018 Magyarország Ingatlanműhely

A bizalmatlanság lehet egészséges, ha úgy tekintünk rá, mint kockázatkezelés. Az ingatlan kockázatos ezsköz. Kockázatos a birtoklása, az értékesítése, de még a hasznosítása is. Kiadni egy lakást nem azt jelenti, hogy beköltöztetünk egy bérlőt, akitől csak egy elvárásunk van, hogy fizesse a havi lakbért nekünk. A bérbeadás is kockázatos. Bérbeadóként a teljes pénzügyi kontroll a kockázatok kezelésének alapja.

Ha a bérlőre bízzuk a rezsi ügyeket, sokat kockáztatunk

Nem minden esetben, lesznek mindig kivételek, amikről már jó ideje tudjuk, hogy csak erősítik a szabályt:

Bérlő nevére nem íratunk át órákat, nem engedjük, hogy kezelje a rezsi számlákat, azoknak a fizetését. Rengeteg visszaélésre adhat okot. Van olyan bérlő, aki fizeti a lakbért, de a rezsi díjakat már nem teljesen.

A rezsivel lehet játszani, akár úgy, hogy hamis óraállásokat diktál havonta vagy olyan átalányt állít be egy évre, aminek köze sincs a fogyasztáshoz. Olyan szolgáltatásért nem fizet és halmoz fel tartozást, amit „nem kapcsolnak ki”. Ilyen társasházban például a víz. Társasházi lakásban, vagy olyan sorházban, ahol mellékmérő van, ott gond nélkül lehet úgy vizet használni, mert a magyar jogszabályi környezet szerint ilyen órákat nem vesznek le, a fogyasztást nem korlátozzák. Ha meg kiderül, hogy a bérlő nem fizette a vizet amíg ott élt, annak nem fog örülni senki. Olyan társasházaknál, ahol külön kell fizetni a szemétszállításért lakásonként, mert külön kukája van a lakásoknak, ott is kiderülhet, hogy a bérlő évekig tud úgy ott élni, hogy a szemétszállításért nem fizet. Alig néhány mondatban leírtuk, hogy mennyire könnyen vissza tud élni a bérlő a helyzetével. Trükközhet a fogyasztással, a számlázással és a számlák ki nem fizetésével.

A szolgáltatók számlázási szokásai sem túl 21. századiak

Gondoljunk csak abba bele, hogy mennyire el tud térni az óraállás, amit az óra mutat és az utolsó kiszámlázott tétel. Évente egyszer ellenőrzik a szolgálatók az órákat. Ennyi idő alatt simán lehet bérlőváltás is egy lakásban. Különösen a kiköltözéskor tud bonyodalmat jelenteni az előtte rosszul kezelt rezsiszámlák rendezése. Be lehet mutatni egy bérbeadónak, hogy az „utolsó számla” ki van fizetve, de annak meg lehet köze sincs az „utolsó fogyasztáshoz”. Igen, most nem a véletlenről beszélünk, amikor a bérlő figyelmetlen és jobb dolga is van annál, mint a szolgáltatók számlázási szokásaival foglalkozni. Tudatos és előre eltervezett bérlői visszaélésről beszélünk, amikor a bérlő eleve úgy költözik be, hogy tudja a számlákat úgy és abban a formában fizeti, ahogy ő akarja. Mindent késleltve és minimalizálva, kijátszva és kihasználva minden kiskaput. A gáz- és villanyszámlák is gond nélkül lehetnek legalább 2 hónapos elmaradásban.

A lényeg az, hogy mindig annyi és olyan tartozás legyen kiszámlázva, amiből még nincs baj:

Az ingatlan tulajdonosaként ne legyünk csak azért nyugodtak és bízzunk meg a bérlőben, mert a havi lakbér megérkezik az adott hónapban. A bérlőnk addig lesz velünk kedves és udvarias, amíg ki nem derül, hogy vaj van a füle mögött.

Ajánlatos minden esetben havi elszámolásban maradni, ahol a számlákat és a számlázást a bérbeadó kezeli és felügyeli

A számlákat nem a kiadott lakás címére kell postázni, hanem oda, ahol a bérbeadó él. Ne állítsunk be átalányt, minden esetben a havi fogyasztás alapú, diktálásos rendszert alkalmazzuk. Bérbeadásnál a rezsi számlák kezelése időigényes és fáradságos munka tud lenni. A lakásbérleti szerződésbe érdemes előre rögzíteni és a lakás kiadásánál, a bérlő kiválasztásánál már átbeszélni a számlák fizetését és a rezsi ügyeket. A havi számlák fizetése sem jelent teljesen jó megoldást, mivel a szolgáltatók utólag számláznak. Ez addig nem gond, amíg a bérlő ott él. Ha költözés van, mindjárt kiderül, hogy komoly vitára okot adhat, hogy akár 2-3 hónap is lehet az „aktuális” óraállás kiszámlázása a szolgáltatónak. Például távhős lakásnál a számla igen izgalmas tud lenni, amikor a márciusi számla januári díjakat is tartalmaz, mert két hónappal el van maradva bizonyos hő és melegvíz elszámolás.

A kiadjuk a lakást és majd lesz valahogy hozzáállás ma már nagyon nem működik

Érdemes előre eltervezni hogyan is lehet a legérthetőbben és leghatékonyabban ezt kezelni bérbeadóként.

A fizesse ki a bérlő mindig az aktuális számlát a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bérlő fogyasztása több havi késedelemmel lesz csak rendezve.

Ebbe ritkán gondolunk bele, csak akkor jön a kapkodás és a bosszankodás, amikor a kedves bérlő elmegy és hetekkel később jövünk rá, hogy tartozásokat hagyott maga után. Az elköltözött bérlőnek meg semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy kifizesse az elköltözése után kiállított számlákat. Mondhatja is, hogy ő elköltözött március elején, miért fizetne már áprilisi és májusi számlákat!

Ha engedjük a bérlőnek, hogy azt higgye mindig az utolsó számla jelenti az utolsó fizetési kötelezettségét abban a hónapban, akkor idővel magunkra vethetünk.

Óraállástól óraállásig, hónapról hónapra nyilvántartott fogyasztás alapján nem az a fontos, hogy mikor jön a szolgáltató számlája a fogyasztásról:

- Az félreérthetetlen, hogy az utolsó kifizetett óraállástól értelemszerűen fizetési kötelezettsége van a bérlőnek addig az óraállásig, ameddig a bérlő a lakásban él.

- Erre szedhetünk tőle havi rezsi előleget fogyasztás alapján, amivel a szolgáltatói számlák alapján utólagosan elszámolhatunk.

Fontos, hogy bérbeadóként a lakás kiadása alatt mi tartozzunk a bérlőnek – például a pénzügyi biztosítékkal – és a bérlő ne tartozzon nekünk se lakbérrel se rezsivel.

Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

Tovább

Bérbeadóként egyenlőnek lenni 2018-tól

bérbeadás albérlet albérletpiac albérlet adózása 2018 Magyarország Ingatlanműhely

Miért fizetnénk adót a bérleti díj után, ha eddig sem tettük? A bérleti díj adóterhe csökkent, jönne az értelmiségi válasz. De kinek csökkentették az adóterhét? Még azok sincsenek tisztában az albérletek adózásával, akik eltöröltek egy teljesen felesleges tételt, nemhogy azok, akiknek fizetnie kellene az adót önbevallás alapon! Az albérletek adózása 10+ éve már nem fix és nem is meghatározható előre. Ez a hétköznapokban azt jelenti, hogy előre egy évben senki nem tudta megmondani mennyit adót kell fizetni egy kiadó lakás után. Most is csak az elméleti maximumot tudjuk, amit egy bérbeadónak sem kell megfizetni.

Tehát nem 15% az adóteher, ha kiadjuk a lakást. Ez ugyanis ott kezdődik, hogy először minden körülmények között az elszámolható költségeket kell figyelembe venni. Legalább 2006 óta így kell már a lakások kiadása után adót számolni, igen, utólag, és nem pedig előre.

Az sem változott, hogy akinek nincs legalább 10% költsége, annak az állam ajándékba adja azt. Ezt hívják fix 10%-os költségátalánynak. A költség azért fontos kérdés az adózásnál, mert először azt kell levonni a bevételekből. Aki eddig sem fizetett adót, annak eddig sem volt erről halvány lila gőze sem. Ahogy arról sem, hogy a bevételeket és a költségeket, pont úgy mint az adót, egy adott év egészére számoljuk. Tehát nem az a fontos, hogy mekkora a havi bevételünk, hanem az, hogy mekkora az éves. Ez sem változott semmit. Előtte, akik tudták, hogy adózni fognak, sokszor megosztották a bevételeket és a költségeket több tulajdonos között. Igen, azt is lehetett. Két tulajdonosnál, osztva minden kettővel és már 2 millió forint éves adóalapnál (=bevételek – költségek) sem kellett nekik plusz terhet fizetni, mert személyenként ez csak 1 milliót jelentett.

Az adóelkerülőket egyáltalán nem érdekelték és most sem érdeklik az adózás szabályai, ismételhetnék újra és újra

Attól, hogy most már teljesen mindegy mennyiért adunk ki lakást, az adót csak egyféleképpen kell számolnia mindenkinek, ez az adóelkerülők fantáziáját nem fogja megmozdítani. Akit eddig is érdekelt, az inkább fizetett. Ha nagyon érdekelte a kérdés, akkor, mint egy jó adózó, tudta azt is, hogy kell a legkevesebb adót fizetni. Az elszámolható költségekre helyezte a hangsúlyt, és nem azon rugózott, hogy mennyi az a %, amivel a végén szorozni kell.

És mint mindenben, itt sem a jobb módú bérbeadók kerülték el az adót. Két okból sem. Egyrészt olyan fizetésük volt/van, hogy őket nem érintette eddig sem a plusz teher. Azt sem tudták sokan, hogy az EHO fizetési kötelezettségének volt egy elméleti maximuma, amit el lehet érni havi kb. bruttó 550 ezres fizetéssel. Ez meg a mai viszonylatban már nem annyira elérhetetlen. Na főleg nem olyanoknak, akik komolyabb ingatlanvagyont halmoztak fel. Nem kell kerülgetni a forró kását. Ha éles határt kellene húzni a biztosan adófizető és adóelkerülő bérbeadók között, akkor az valahol 150 ezer forint körül lehetne meghúzni:

- 100 ezer forint alatti bérleti díjaknál szinte senki nem fizet adót. A legfeketébb albérleti piac. Zsebre megy ott a játék.

- Ahogy távolodunk a 100 ezer forinttól megjelenik az adófizetés, mint bérbeadói viselkedés. De még mindig nem igazán jellemző.

- 150 ezer forinttól felfelé viszont megfordul a trend és kb. 200 ezer forintig szépen nő az adófizetési hajlandóság.

- 200 ezer forint feletti bérleti díjaknál meg szinte már mindenki fizet adót, nem szórakoznak az adóelkerüléssel ilyen szinten.

Az EHO eltörlése így a 100-200 forint közötti albérletpiacra lehet hatással. Sem 100 ezer alatt, sem pedig 200 ezer forint felett érdemi változás nem várható.

Az adóelkerülő, az az önbevallás miatt teszi fel a kérdést, hogy eddig sem vallotta be, most miért tenné?

Mert kevesebbet kellene fizetni? Az adóelkerülés lényege, hogy egy forint adót sem akarunk fizetni. A kevesebb még mindig jóval több, mint amennyit fizetnénk elméletben. És megint ottvannak az adózás szabályai, amit meg kellene ismerni. Ha nem ismerem, akkor meg fizetni kell érte, hogy valakitől megkérdezzük. Akkor meg ugyanott vagyunk. Csak most már nem csak adót fizetünk, hanem még adótanácsadási szolgáltatást is igénybe kell vennünk. Az adóelkerülők nem csak fizetni nem akarnak, hanem egyáltalán az adózással foglalkozni. Bürokratikus nekik ez az egész. Utánajárás, aztán rendezett nyilvántartás a bevételekről és a költségekről, mindenről papír, és még adóelőleget is kell fizetni, majd végül az adóbevallásban kiszámolni, hogy mennyi is az éves adóteher. Macerás ez. Főleg azoknak macerás, akiknek kenyérre kell minden forintja a bérleti díjnak.

Az adóelkerülés úgy csökken, ahogy egyre kevésbé befolyásolja a bérbeadó anyagi helyzetét a havi bérleti díj.

Akik normálisan meg tudnak élni a munkájukból, ők fizetik az adót bérbeadóként is. Akiknek meg nemigazán elég a havi fizetésük, nekik a bérleti díjból adót fizetni olyan, mint havonta bölcsességfogat kihúzni járni. Nem is ebből a szempontból van fontos üzenete annak, hogy most már csak és kizárólag SZJA fizetendő egy kiadott lakás után. Az adóelkerülőkre nem fog hatni. 

Viszont végre megszüntet egy végtelenül ellentmondásos igazságtalanságot, amit még ennyi idő után is irgalmatlanul bosszantó leírni. EHO-t nem kellett fizetni külföldi állampolgároknak és azoknak a magyaroknak sem, akik olyan országban élnek és dolgoznak, amivel van kettős adóztatást elkerülő egyezménye Magyarországnak. Igen, ez azt jelenti, hogy csak azokat terhelte, akik itthon éltek, itthon dolgozotak, itthon fizettek adót a munkabérükből és közben még volt kiadó lakásuk is. A külföldre költöző, itthon a lakásukat kiadóknak nem kellett EHO fizetni általában. Ezzel is ösztönözte a magyar adórendszer a külföldre költözést, mert a kiadó lakásából adott esetben több pénzt csinálhatott, mint aki itthon maradt és úgy adott ki lakást.

2018 januárjában a bérbeadott lakások adójogszabályai előtt most már végre valahára egyenlőek lehetünk. Szégyellje magát a magyar állam, hogy ennyi időbe telt az, hogy egy Magyarországon élő magyar állampolgárnak ugyanolyan jogai legyenek bérbeadóként, mint minden más Magyarországon bérbeadó embernek.

Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

Tovább

Adóellenőrzés - Ne féljünk!

nav adóellenőrzés adóbevallás bérbeadás albérlet adózás szja eho ingatlnaműhely

Az adóellenőrzésről nem a bérbeadók jutnak eszünkbe először. Pedig őket is megkeresheti a hatóság, hogy egy adott  bérbeadási év (általában az utolsó) adóbevallása rendben volt-e. Eddig ezt a NAV rendszerint az adóbevallás utáni hetekben végezte. Ez azt jelentette, hogy ha május 20-ig beadtuk a bevallást, júniusban levelet kaphattunk a NAV-tól, hogy személyesen fáradjunk be az illetékes adóhivatalba.

Azért volt fontos, hogy júniusban megkeressenek, mert a bérbeadók adóbevallásában rendszerint visszafizetendő adó szerepel. Azt a NAV a visszautalás előtt vitatathatta, utána már nem.

Gondoltuk eddig, mert szeptember végén váratlanul a hatóság egy magánszemély az idén beadott bevallás ellenőrzésével keresett meg minket. Hívjuk Ibolyának a lakás tulajdonosát. Ibolya Ausztráliában él, az adóbevallását nem maga készítette és nem tudja képviselni sem magát az adóhatóság előtt. Erre a hatóság fel is van készülve, eleve lehetőséget biztosít meghatalmazott képviselőre.

Nézzük meg részletesen a levelet, mert olyan hosszú és ijesztő tud lenni. Fel is hívnánk a hatóság figyelmét, hogy újragondolhatná az adózóbarát kommunikációt, mert elveszhet a lényeg a sok teljesen felesleges körülményeskedés között.

A megszólítás, már elég személytelen. Még a bíróság is a nevén szólítja az embert. Itt már egy ilyen levelet soha nem olvasónak összeszorulhat a gyomra és úgy érezheti itt a vég.

nav adóellenőrzés adóbevallás bérbeadás albérlet adózás szja eho ingatlnaműhely
Lehetne már sokkal érthetőbben is - Olyan nagy kérés ez?

Az sem túl szerencsés, hogy mindjárt a jogi környezettel indít a levél. Az pl. mehetne az apróbetűs részbe, hogy milyen (jogi) alapon kerestek meg. Tudjuk, hogy a NAV megkereshet minket, a jogszabályi háttere kevésbé érdekelhet bárkit is.

A mondat megfogalmazása már zavaros. Miért nem képes azt leírni, hogy bérbeadóként a lakásbérbeadás miatti adóellenőrzést tartanak? Minek ez a kacifántos mondat, ami végülis érthető, csak nem egyértelmű.

Pár másodperc alatt felmehet egy átlagember vérnyomása, szaporább lehet a pulzusa és kapkodhatja a levegőt, mire meglátja a „találkozó helyét”, aminek a címe már egy rövidebb levelet megtöltene. Na igen, ha az a cél, hogy valakiben félelmet keltsen a levél első oldala, erre teljesen tökéletes.

Ellenőrzés tárgya

Rébuszokban beszél továbbra is a hatóság. Egy konkrét szava nincs arról, hogy bérbeadással kapcsolatban folytatja le az eljárást.

Ennyire nehéz lenne nem sablonlevelet írni egy lakástulajdonosnak, aki kiadja a lakását?

nav adóellenőrzés adóbevallás bérbeadás albérlet adózás szja eho ingatlnaműhely
Sokk - a kevesebb több lenne

Ellenőrzés alá vont időszak

Milyen modoros és ismételten teljesen felesleges megfogalmazás.

Miért nem azt írja le, hogy ellenőrzött bérbeadási időszak, hogy egy picit is éreztesse a lakás tulajdonosával, hogy a kiadott lakásáról van szó.

Ha ilyen levelet kapunk, addig ne fordítsuk meg, amíg nem értjük meg az első oldalt. Tipikus hiba, hogy átfutjuk, hogy milyen hosszú és kb. mi van leírva. A második oldal rémisztően tömény és lényegtelen amúgy. Az csak arra jó, hogy sokkot kapjon az egyébként is megrémült „címzett”.

Mielőtt tovább olvassuk, igyunk egy kávét, aki dohányos szívjon el egy szál cigit, aki sportos, az eddzen egy kicsit. A lényeg, hogy nem szabad olyan forrón enni azt a bizonyos kását. Ha ez meg van, adrenalin szint már alacsony, kicsit megkönnyebbülve jöhet a folytatás.

Nagyon trükkös a második oldal, mert csak a tetején és az alján van fontos információ. A többivel csak pszichológiai hadviselés folyik a hatóság stílusában. Aki már tudja, az csak felnevet, hogy szigorú, komoly, de nem azért írják, mert fontos, hanem azért mert így van nekik meghatározva, hogy beszéljenek velünk.

Itt üzennénk, azoknak az embereknek, akik ezeket a sablonleveleket előre megírják és megíratják, hogy több kárt okoznak vele maguknak, mint amennyire segíteni szeretnék a munkájukat.

Reméljük, egyszer eljutunk oda, hogy a hivatalos hatósági levelezés nem elefántcsonttoronyban élők l’art pour l’art huncutsága lesz, ha már nem a sötét középkorban élünk.

nav adóellenőrzés adóbevallás bérbeadás albérlet adózás szja eho ingatlnaműhely
Csak a lényegre koncentráljunk és keressük a hatóság mögött az embert

Az ellenőrzést végző adóellenőrök neve

Na ezért mondtuk, hogy rá kell pihenni a második oldalra. Ha feszülten és összezavarodottan meglátjuk ,hogy nem is egy, hanem mindjárt kettő adóellenőrre számíthatunk, akkor lehet álmatlan éjszakánk lenne. A többesszám használatától (adóellenőrök) is olyan érzése lehet az embernek, mint ha ezek valamit nagyon keresnének. Aztán városi legenda az, hogy ha a hatóság valamiért nagyon meg akar büntetni, akkor úgyis megbüntet.

De megnyugtatunk mindenkit, hogy szerencsére, vagy hál’ istennek, az adóellenőrökről sokkal több a rossz sztereotípia, mint amennyire rászolgálnak. Ezért itt újra érdemes venni egy mély levegőt, felhívni az ügyintézőt – aki Viven és másodsorban adóellenőr is – és beszélni vele.

Már a telefonbeszélgetésből kiderülhet, hogy másik oldalon is egy ember van és jó hatással lehet ránk, ahogy halljuk a kedves hangját, az előzékenységét, a figyelmességét vagy éppen a rugalmasságát, amikor új időpontot kérünk a személyes találkozóra, mert a levélben megadott találkozási nap pl. nem jó. Kiderül, hogy nem fix az a nap és természetesen alkalmazkodni fognak hozzánk.

Igen, telefonáljunk mindenképpen, mert valahol itt érezhetjük először azt, hogy emberként kezelnek, emberek, akik csak a munkájukat végzik és nem is akarnak semmi rosszat.

Jó, jó, ehhez kell az is, hogy az adóbevallásunk és a mögötte lévő adminsztráció teljesen átlátható, rendezett és precíz legyen. Jelen esetben is erről van szó. Adózásban nincsen tréfa vagy felületes munka, amiről itt olvashatnak részletesen.

Tisztességes adózónak ezért is éri meg lenni, mert mindjárt dupla előnnyel jár. Egyrészt jobban alszunk, mert annyi adót fizetünk és úgy, ahogy azt kell. Másrészt ezt bármikor ellenőrizhetik is, mert a nyilvantartásunk naprakész, NAV-biztos.

Ilyenkor bármikor ellenőrizhetnek minket, nem jövünk zavarba, sőt büszkén mutathatjuk, hogy milyen lelkesek vagyunk a téma iránt. Sem az adózástól, sem pedig az adóellenőrzéstől nem kell félni.

Adózási kisokos kezdő és haladó bérbeadóknak:

1. Albérlet adózása - Adóbevallás

2. Adószám igénylése bérbeadáshoz

3. NAV állásfoglalás

4. Albérlet - 15% SZJA

5. Örökölt és ajándékba kapott lakás bérbeadása

6. Adókedvezmények, amikről tudni kell

7. Építményadó, mint elszámolható költség

8. Adóellenőrzés - Ne féljünk!

9. Adóbevallási tervezet feketén-fehéren

10. Tételes költségelszámolás és adókedvezmények bérbeadóknak

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

Tovább

Első adóbevallás - Örökölt és ajándékba kapott lakás bérbeadása

adóbevallás bérbeadás örökölt ingatlan ajándékba kapott ingatlan értékcsökkenés értékcsökkenési leírás ingatlanműhely

Az első adóbevallás elkészítésekor egy bérbeadott lakás után nagyon sok kérdéssel a határidő közeledtével szembesülhetünk. Kapkodni nem érdemes, mert sok múlhat a megfelelő információkon. Az alapjait az elmélettől a gyakorlatig már egyszer összefoglaltuk, ami minden kezdő adózónak ajánlott olvasmány. De ennek ellenére is rengeteg a részletkérdés, amik közül néhánnyal az adóbevallás végső határideje előtt most foglalkozunk. Első izgalmas kérdés:

Örökölt és ajándékba kapott lakás után is számolható el értékcsökkenés?

2015. január 1-e óta már NEM. Az ember életében általában egyszer örököl ingatlant, de így hiába van a kezükben a hagyatéki végzés az örökléskori értékkel, 2015 óta ezzel már semmit sem kezdhetünk, amiről a NAV állásfoglalás a következő:

adóbevallás bérbeadás örökölt ingatlan ajándékba kapott ingatlan értékcsökkenés értékcsökkenési leírás ingatlanműhely

Adózási kisokos kezdő és haladó bérbeadóknak:

1. Albérlet adózása - Adóbevallás

2. Adószám igénylése bérbeadáshoz

3. NAV állásfoglalás

4. Albérlet - 15% SZJA

5. Örökölt és ajándékba kapott lakás bérbeadása

6. Adókedvezmények, amikről tudni kell

7. Építményadó, mint elszámolható költség

8. Adóellenőrzés - Ne féljünk!

9. Adóbevallási tervezet feketén-fehéren

10. Tételes költségelszámolás és adókedvezmények bérbeadóknak

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

Tovább

Albérlet - 15% SZJA

Az 2015 4. negyedéves adóelőleget most január 12-ig kell átutalni a NAV-nak bérbeadott lakásunk után. 2016 1. negyedévi adóelőlegét már 15% SZJA-val kell számolnunk és majd 2016. április 12-én kell megfizetnünk. NAV állásfoglalás szerint tudjuk, hogy az adóelőleget akkor kell megfizetnünk határidőre, ha az eléri a 10e Ft-ot. Ilyen értelemben több negyedéves adóelőleget is fizethetünk egyszerre.

szja albérlet adóbevallás adóelőleg ingatlanadózás albérlet_adózása bérbeadás_adózás

Ha az adóelőleget kifizető (a bérlőnk gazdasági társaság) köteles közvetlenül havonta a NAV-nak megfizetnie, akkor a 2016 januári adóelőleget 2016. február 12-ig kell majd megfizetni a vállalkozásnak, szintén 15%-os SZJA-val számolva. Erre érdemes emlékeztetni a vállalkozást, nehogy rutinból történjen az adóelőleg elszámolása. A 2015. évi adóévről a kifizető a befizetett adóelőlegről 2016. január 31-től adja ki az M30-as igazolásokat. Addig nem is érdemes kérni azt. Az SZJA bevallás beadásának határideje továbbra is 2016. május 20-a. Hamarosan el is készítjük a 1553-as nyomtatvány kitöltését, ahogy ezt történt a 1453-as esetében is. Így a bérbeadásból származó bevételek, költségek, adóelőlegek és adókötelezettség elszámolása félreértések nélkül, könnyen érthetővé válik. Az adóoptimalizálás továbbra is fontos kérdés marad 2016-ban is, ezért mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy tájékozódjon és vegyen igénybe segítséget, hogy ha bizonytalan vagy egyáltalán nem látja át a bérbeadott lakások adózását. Az albérletek adóelkerülő magatartása továbbra is az adózási szabályok nem ismerésén alapszik.

szja albérlet adóbevallás adóelőleg ingatlanadózás albérlet_adózása bérbeadás_adózás

Az adóelkerülő bérbeadók sokszor nincsenek tudatában azzal, hogy minden szempontból megéri adózni.

Adózási kisokos kezdő és haladó bérbeadóknak:

1. Albérlet adózása - Adóbevallás

2. Adószám igénylése bérbeadáshoz

3. NAV állásfoglalás

4. Albérlet - 15% SZJA

5. Örökölt és ajándékba kapott lakás bérbeadása

6. Adókedvezmények, amikről tudni kell

7. Építményadó, mint elszámolható költség

8. Adóellenőrzés - Ne féljünk!

9. Adóbevallási tervezet feketén-fehéren

10. Tételes költségelszámolás és adókedvezmények bérbeadóknak

Tovább

Albérlet - Budapest 2015 - Erkölcsi kockázat

albérlet bérbeadás bérlő bérbeadó budapesti_kiadó_lakasok_piaca ingatlanműhelyA bérlakáspiac, vagy hétköznapi nevén albérletpiac szereplői egymásra utaltságáról már sok szó esett eddig is. Ők a kenyér és a vaj, csak együttműködve segíthetnek egymáson, nyerhetik el értelmüket. A bérlők értékes tényezők, pl. kiváló szolgálatot tettek az infláció elleni ádáz harcban, amikor a lakásárak reálértékének csökkenését bizonyos szintig ellensúlyozni tudták. Ma újra hallani az infláció szelleméről, így a bérlők, az általuk fizetett bérleti díj, a bérbeadók olyan partnere az ingatlanok hasznosításában és egyben olyan bevételi forrás, ami az üzleti vizualizáció alapja. De ez a partneri viszony új kihívások elé néz. 2005-től 2013 végéig a bérleti díjak jóformán semmit sem változtak. De 2014 elejétől kezdve csipkerózsika álmából felébredve a magyar albérletpiac új megvilágításba került és a bérleti díjak új szinteket keresnek azóta is. Az emelkedés ilyen hosszú álom után nem fejezi ki azt, ami valójában történik: újra árazza magát a piac, ami hatással van a lakás- és bérlőkeresésre fordított időre is. A bérlők és a bérbeadók is keresik a partneri kapcsolatra még nem káros bérleti díj szinteket. Ezt persze egyöntetű média értetlenség fogadja, mint ha az a 9 év változatlanság meg sem történt volna. Ez a vörös hering, ami eltereli a figyelmet valami igazán fontosról: elkerülhetetlen és racionális üzleti folyamat, még ha a gyors piaci átrendeződés, egyelőre a bizonytalan bérbeadók és nem kevésbé megszeppent bérlők tömegeit feszülté és igazából még bizalmatlanabbá teszi.

Albérlet = Ki tudja meddig..?

Az albérletre azért tekint a társadalom kényszer/átmenti megoldásként még ma is, mert szinonimája a bérbeadó kiszámíthatatlan viselkedésének, a kiszolgáltatottságnak. Eladás miatt, vagy a család valamelyik tagjának szüksége lett a lakásra váratlan helyzet sok bérlő rémálma. Egyszer csak jön a bejelentés, a hideg zuhany és a bérlőnek menni kell. Bérlőként nehéz így tervezni, ha ott leng „a bizonytalan jövő” kardja a feje felett. Igen, létezik, növekszik azért a tartós albérletek száma, ahol sem az eladás sem pedig az ingatlan tulajdonosainak családtagjai nem jelentenek fenyegetést a bérlőre, de még túl szűk réteg ez. A tartós albérletek piaca, hivatásos és szakmailag sokkal felkészültebb bérbeadókat kíván meg. Van rá bérlői igény, ehhez semmi kétség nem fér. De a bizalmatlanság káros gondolata a bérbeadókat is fenyegeti, hiszen a bérlők piaca is felhígult. Komoly feladat egy hosszú távú megbízható partnert találni bérlőnek, mert a jó bérlők inkább előbb mint utóbb saját lakást vesznek. Így a bérlő azért bizalmatlan, mert nem bízik a bérbeadó hosszú távú megbízhatóságában (Ki tudja meddig akar bérbeadó lenni?) és a bérbeadó szintén ugyan ezért bizalmatlan a bérlővel szemben (Ki tudja meddig akar bérlő lenni?).

Számoljunk és gondolkodjunk, csak ezután döntsünk

Mindig legyen élő szerződésünk, aminek az ideje alatt csak meghatározott esetben pl. 1 év után változhat a bérleti díj. Ha bérlőként tudjuk, hogy közeledik a fordulónap, akkor időben kössük újra a szerződést, ne hozzuk magunkat olyan kellemetlen helyzetbe, amikor egy határozatlan lakásbérleti jogviszonyban a bérbeadó egyszer csak új bérleti díjjal áll elő. Ha valaki ma vagy holnap azzal szembesül, hogy a bérbeadó bérleti díjat akar emelni, az előbb számoljon és gondolkodjon, ne sértődjön meg azonnal.

Romantikus bérlők figyelem!

Továbbra is óva intünk mindenkit a kamu és csalogató hirdetésektől, amik talán soha nem mennek ki a divatból. Egyszerűen meg kell érteni, hogy nincs olyan, hogy valami nagyon szép és nagyon jó és pont ugyan annyiba kerül, mint a nagyon csúnya és nagyon rossz. Az álmodozó és romantikus bérlők hiszékenységére épülnek ma is olyan érdekes hirdetések, amiket messziről el kell kerülni, egy e-mailt vagy telefonhívást sem érnek meg. Ne áltassuk magunkat, mert be fognak csapni bennünket és közben a drága időnket is vesztegetjük. Ha ilyet látunk, azonnal jelentsük be a hirdetési oldalnak, hogy másokat se tudjon megtéveszteni a csaló hirdető. Az internetes bűnözés a lakáshirdetéseket sem kíméli. Legyünk óvatosak és körültekintőek, a címeket eladni próbáló hirdetőkkel szemben is. Ne álljunk velük szóba, ne fizessünk senkinek azért, mert egy lakást meg szeretnénk nézni. A hebegő és habogó, esetleg értelmetlen és összefüggéstelen blabla a hirdető részéről semmi jót nem jelent. Azonnal szakítsuk meg vele a kapcsolatot.

Erkölcsi kockázatok

Minden pénzügyi kapcsolatnak része ez a kockázat, ami a bizalmatlanság szinonimája. Bérlőként erkölcsi kockázat az, hogy a bérbeadónak átadott kaució (jogilag óvadék) ugyan olyan könnyen kerül vissza hozzánk, mint ahogy átadjuk. Erkölcsi kockázat még, hogy a bérbeadónak átadott rezsi díjakat valójába a rezsi számlák megfizetésére használja-e fel. Egyszóval egy olyan kockázat, amikor valakinek átadunk egy összeget, de nem lehetünk benne 100%-ig biztosak, hogy felelősséget vállal-e az átvevő. A bérleti szerződés ezért fontos, annak tartalma, megszerkesztettsége, aktuális jogi alkalmazhatósága a jóhiszemű bérlő érdeke is. Bérlőként olyan lakást béreljünk, ahol a szerződéses kapcsolat elfogadható. Minden kényes részt pontosan érintsen, ne legyen felületes, vagy ami még rosszabb, teljesen hiányos. Bérlőként legyenek benne azok a garanciák, amik a pénzügyi kapcsolatot minden kétséget kizáróan szabályozzák. Az erkölcsi kockázatokat egy bérlő így tudja leginkább a helyén kezelni.

Piaci frusztráció

Az albérletet keresők 90%-a Budapesten 100e Ft alatti piacon keres lakást. Olyan árérzékeny itt a piac, hogy egy 80e Ft és 100e Ft havi bérleti díjért meghirdetett hasonló minőségű és életszínvonalú lakásra tízszeres lehet az érdeklődők száma között a különbség. Sem bérlőként sem pedig bérbeadóként ezt a helyzetet nem igazán örömteli átélni. A kezelhetetlen számú jelentkezőket ki-ki a maga legjobb belátása és tudása szerint kezeli, pl. a bérlő szűrés módszerénél alkalmazott késleltetett lakásbemutatás technikájával. Bérlőként pedig türelmesnek kell maradnunk, különben az ilyen túlkeresletben a jó bérlő csak azért nem jut lakáshoz, mert nem tud élni a lehetőséggel. A bérbeadónak nem az agresszív, zavaróan rámenős, e-mail kaméleon (több e-mail címről újra és újra próbálkozók) bérlők fogják megdobogtatni a szívüket. De a telefonközpontosnak képzelő bérlők sem, akik reggeltől estig hívják telefonon óránként többször is.

Rokon lelkek: bizalom és biztonság

Belátható, hogy 2015-ben is a bérlők és bérbeadók is ugyan azt keresik a másikban, ugyan azok az elvárásaik. A változó környezet, az új kihívások ellenére is a jóhiszemű partnerség alapját jelentő értékekre nincs hatással. A bizalom és biztonság, a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés, jóban és rosszban általános albérletpiaci sarokpontok szerepektől függetlenül. A mai albérletpiac is fejlődik, tisztul, egyre nehezebb a kóklereknek és simlis arcoknak. Az ilyen bérlők és bérbeadók sarokba szorítva érezhetik magukat, mert nem tudnak már olyan könnyedén partnert váltani. TOVÁBB…

Tovább

Adószám ingatlan bérbeadáshoz

magyarorszag.hu adószámos_magánszemély NAV ingatlanadózás nav.gov.hu adószám_igénylés adószám_ingatlan_bérbeadáshoz adóbevallás Magyarország IngatlanműhelyA képességeink helyett a döntéseink határoznak meg minket, befolyásolják sikereinket vagy ellenkezőleg, a kudarcaink valódi okai. Hiába sikeres valaki más területen, az ingatlan ingoványos talaján sokan újra amatőrnek érezhetik magukat, mert ki kell lépniük a komfort zónájukból. Ők a szerencsésebbek, mert felismerik és elismerik, hogy van amihez még ők sem értenek. Ahhoz, hogy jó döntést hozzon ilyenkor az ember, a képességek mellett, hasznos információkra is szükség van.

Az lakóingatlanok bérbeadásánál a top 3 kérdések egyike, hogy adószámmal, számlával vagy ezek nélkül érdemes/kell-e/jobb-e kiadni. A válasz nagyon egyszerű. Ismételten ne pénzkérdést akarjunk ebből is csinálni, mert az ingatlannál nagyon sok kérdés ugyanis nem az. Koncentráljunk az átlátható és könnyen kezelhető adminisztrációra, ami bérbeadóként az egyik legfőbb szempont legyen. A szabályozások szerint, ha a bérlő nem kér számlát, akkor a bérbeadónak nem is kötelessége adni. Így sokan elintézik az adószám+számla kérdését azzal, hogy felesleges bürokrácia helyett, aki tudja, az mind kerülje el. Pedig ezzel leginkább csak megbonyolítja minden bérbeadó az életét. Az adószám igénylése nagyon egyszerű feladat, de az ismeretlentől hajlamosak vagyunk félni. A félelem pedig a hibás döntések alapja lehet sajnos. Akkor is jó vele élni és számlázni, ha a bérlő ezt nem igényli. Mert nem a bérlő miatt tesszük első sorban, hanem magunk miatt. Az adószám segítségével, a számlázásnak köszönhetően egyszerű és a NAV által is érthető és elfogadható nyilvántartást tudunk végezni a bevételeinkről. Ez bizony elkerülhetetlen, akkor is, ha nincs adószámunk. A papírmunka ilyen értelemben nem elkerülhető, nincs valódi alternatívája. Ne is akarjuk feltalálni a spanyolviaszt, még ha erre amúgy lehetőséget biztosítanak az adótörvények. Nincs egyszerűbb nyilvántartás a bevételekre a számlázásnál, történjen az számlázó szoftverrel vagy számlatömbbel. Egy esetleges adóellenőrzésnél, amikor be kell mennünk előre egyeztetett időpontra Budapesten pl. a Gvadányi utcába egy 2 órás NAV-os elbeszélgetésre, akkor a korrekt számlázásnál nincs is nagyobb segítség. Az adóellenőrzés pedig bármilyen bérbeadót utolérhet, amitől nem félni kell, hanem tudatosan felkészülni rá. Úgy kell minden nap a bérbeadással kapcsolatos adminisztrációt intézni, mintha minden nap adóellenőrzésre készülnénk. Ahogy mondani szokás, a jó munkához idő kell, a rosszhoz pedig még több. Ne legyünk önmagunk ellenségei!

Összefoglalva, röviden tömören az adószám igényléséről:

- csak egy egyszerű technikai művelet

- nem jár azonnali és állandó adófizetési kötelezettséggel

- az önbevallás adószám nélkül pont ugyan úgy történik mint adószámmal

- az adószám igénylése és a számlázás nem jelent gazdasági tevékenységet és nem válik tőle senki egyéni vállalkozóvá

- az adószámos magánszemély ÁFA-mentesen végezheti a lakáskiadást

- díjmentes és kényelmesen elintézhető ma már online is

 A folyamat dióhéjban:

Az adószám igényléshez a 15T101 jelű nyomtatványt kell kitölteni és továbbítani az adóhatóságnak 2 példányban.

Ehhez első lépésben a www.nav.gov.hu honlapon a bal oldalon található „Nyomtatványkitöltő programok” menüpontban le kell tölteni a keretprogramot: Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program telepítése. Majd ugyanebben a menüpontban kell kiválasztani a 15T101-es nyomtatványt és letölteni. A nyomtatványban az A01-es melléklet 2. pontjában „Telephely”-nek a kiadott ingatlan címét kell beírni. A 7. pontban Főtevékenység: 682001 Lakásbérbeadás, albérlet. Ezeken kívül ezen a lapon 6-os és 9-es pontot szükséges kitölteni. Az F01-es melléklet 6. pontjában az 1. pontot kell választani („Kizárólag közérdekű, vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel adómentes tevékenységet folytatok”).

A kitöltött nyomtatvány automatikusan továbbítható a NAV-nak ügyfélkapun keresztül is a www.magyarorszag.hu oldalon, vagy leadható az ügyfélszolgálatokon.

Adózási kisokos kezdő és haladó bérbeadóknak:

1. Albérlet adózása - Adóbevallás

2. Adószám igénylése bérbeadáshoz

3. NAV állásfoglalás

4. Albérlet - 15% SZJA

5. Örökölt és ajándékba kapott lakás bérbeadása

6. Adókedvezmények, amikről tudni kell

7. Építményadó, mint elszámolható költség

8. Adóellenőrzés - Ne féljünk!

9. Adóbevallási tervezet feketén-fehéren

10. Tételes költségelszámolás és adókedvezmények bérbeadóknak

Tovább

Kiadó lakás, albérlet adózása - Adóbevallás (Önadózás)

Ha Ön bérbeadó, tulajdonosként az adófizetés előnyei mellett, az adóoptimalizálás a bérleti díjból származó nettó jövedelem alapját jelenti. A személyi jövedelemadó bár egykulcsos (15% 2016. január 1-től), a kiszámítása nem egyenlő az éves bérleti díjra vetített arányával, ahogy az 1 millió forintot meghaladó éves jövedelem esetén még 14% egészségügyi hozzájárulás is (EHO) további adóterhet jelenthet. Az adók alapja, a jövedelem, ugyanis a bevételek és elszámolható tételek különbsége, de az EHO esetében további tudnivalókra is felhívjuk a figyelmet. Ezért egyáltalán nem részletkérdés, hogy milyen nyilvántartást vezet ezekről, milyen tudatosan őrzi meg az ehhez szükséges bizonylatokat, és milyen számításokat végez, amikor értékeli a nettó jövedelmét. Bérbeadóként egyáltalán nem jelent adóelkerülést, adócsalást a hatályos jogszabályok figyelembevétele, amire sokszor maga az adóhatóság hívja fel a figyelmet. A dezinformáltság, az adózási környezet hiányos ismerete viszont félelmet kelthet a laikus adóalanyban, akinek a tájékoztatása most elsődleges célunk. Az adófizetési morál javítása egy olyan gazdaságélénkítő és piac megtisztító hatású profit driver, amivel egy tudatos bérbeadónak érdemes számolnia. Ma már nem csak a bérleti díjak mértéke, a lakások minősége, hanem a triviálisnak tűnő adózás is versenyelőnyt jelent a bérlők körében. A mobilitást elősegítő lakhatási támogatás (bérlők ösztönzése) vagy másik adóbevallás adóelőleg adóvisszaigénylés egészségügyi_hozzájárulás adóegyezmény ingatlanadózás adószámigénylés albérlet_adózása kiado_lakas_adzózása bérbeadott_lakás_adózása bérbeadás_adózás kettős_adoztatás_elkerüléséről_szóló_egyezmény személyi_jövedelem_adó 1553_nyomtatvány Magyarország Ingatlanműhelytelepülésen saját lakását bérbeadó, majd máshol bérlő tulajdonosi kedvezmény (tulajdonos ösztönzés) olyan piaci jelenségek, aminek szinergiáit az adózás biztonsága eredményezheti. A valódi biztonság, a hosszú távú kiszámíthatóság a jóhiszemű bérlők számára legalább olyan fontos kérdések, mint a jóhiszemű bérbeadóknak. Az adózás előnyei nem csak kézzel foghatóak, de sokszor kockázatcsökkentőek is, ami egy befektetésnek tekintett lakóingatlannál, a jövedelmezőségi kilátások és befolyásoló folyamatainak a vitalizálása is egyben. Rejtett energiák szabadulhatnak fel, ami a megfizetett adókötelezettség mértékével szemben stabil jövedelem-növekedést és költségcsökkentést jelenthet hosszú távon.

Az alapelvek megismerése és megértése csak rövid és tömör áttekintést ad a bérbeadást érintő adózási környezetről. Az adózási irányelvek nélkülözhetetlenek az adózási szabályok jogszerű és biztos értelmezéséhez. Mindezeket külön érdemes kezelni és csoportosítani, mert más-más egyedi szabályozás vonatkozhat Önre, ha a bérlője pl. vállalkozás vagy amikor magánszemély. De ugyanolyan fontos körülmény az is, hogy Ön itthon élő és dolgozó tulajdonosa az ingatlannak, vagy más országba költözött. Az is lényeges különbség lehet, hogy ilyen esetben a két ország között van-e bármilyen adóegyezmény pl. a kettős adóztatás elkerüléséről. Hasonlóan érdekes a több ingatlantulajdonosból eredő adózási kötelezettségek témakör, vagy a több ingatlantulajdonnal rendelkező tulajdonosok adózása a bérbeadott ingatlanuk után. A törvényalkotó szinte minden helyzetre egyértelmű megoldást kínál, így külön ösztönzi az adózási irányelvek alaposabb megismerését és szélesebb körű alkalmazását.

Az ingatlan bérbeadás adózásához alapelveinek és irányelveinek ismerete lehetőséget nyújt Önnek, hogy a lakingatlanának kiadása során a nyilvántartási kötelezettsége mellett, az adóelőleg kiszámítása, megfizetése, a túlfizetés visszaigénylése is szabályosan történjen. Az adóbevallás elkészítése külön feladat, ehhez egy példával szemléltetjük az önbevallás folyamatát, így Ön hibamentesen készítheti el saját adóbevallását, vagy ellenőrizheti azt. TOVÁBB…

Adózási kisokos kezdő és haladó bérbeadóknak:

1. Albérlet adózása - Adóbevallás

2. Adószám igénylése bérbeadáshoz

3. NAV állásfoglalás

4. Albérlet - 15% SZJA

5. Örökölt és ajándékba kapott lakás bérbeadása

6. Adókedvezmények, amikről tudni kell

7. Építményadó, mint elszámolható költség

8. Adóellenőrzés - Ne féljünk!

9. Adóbevallási tervezet feketén-fehéren

10. Tételes költségelszámolás és adókedvezmények bérbeadóknak

adóbevallás adóelőleg adóvisszaigénylés egészségügyi_hozzájárulás adóegyezmény ingatlanadózás adószámigénylés albérlet_adózása kiado_lakas_adzózása bérbeadott_lakás_adózása bérbeadás_adózás kettős_adoztatás_elkerüléséről_szóló_egyezmény személyi_jövedelem_adó 1553_nyomtatvány Magyarország Ingatlanműhely

Tovább

Turistalakások ( Vacation / Holiday Rentals) bérbeadása Budapesten - Túlértékelt bevételek vs. Kiadások és adók

airbnb booking.com turistalakások rövid_távú_bérbeadás egyéb_szálláshely_szolgáltatás lakáskiadás_turistáknak airbnb.com homeaway.com wimdu.com 9flats.com idegenforgalmi_adó_budapesten szálláshely_szolgáltatás_adózása aparthotel IBUSZ_lakások tripadvisor.com vacation_rentals holiday_rentals housetrip.comA rövid távú lakáskiadás, a kimondottan turistáknak kínált lakások (Vacation / Holiday Rentals) nem újdonságok itthon. Évek óta lehet olvasni, hogy európai mintára, hogyan alakult ez ki nálunk, de picit lehet olyan érzésünk mint az iwiw és facebook kapcsolatáról, hogy ez már nálunk korábban létezett és a határainkon túl amikor népszerű lett, akkor mint a spanyolviaszt fedeztük fel újra. Viszont az IBUSZ lakások Budapesten már hosszú évtizedek óta elérhető szolgáltatást nyújtanak, amitől a mai lakások semmiben sem különböznek. De a legtöbbünk a balatoni „zimmer feri” megoldásokkal találkozhatott már testközelből. A mai turistalakások inkább szerevezettségükben alkalmazkodtak a korhoz. Pl. abban, hogy különböző internetes oldalak mint közösség működnek, ahol a világ bármely részén lehet szállást találni. Ezért nem is ejtünk külön szót arról, hogy milyen lakást mennyiért lehet így kiadni. Mindenki meg tudja ezt nézni a népszerű nemzetközi oldalakon a teljesség igénye nélkül airbnb.com, booking.com, homeaway.com, housetrip.com, tripadvisor.com, wimdu.com, 9flats.com. Igen, a booking.com-on és a tripadvisor.com-on is van több száz budapesti lakás turistáknak, mert ma már világszerte egyre nyitottabbak a turisták ilyen szálláshelyekre is. Ez persze hatással van az ingatlanbefektetésekre. Egyrészt úgy, hogy több emberben felmerülhet a kérdés, hogy mekkora üzlet ez, jobb-e mint a hosszú távú bérlés? Esetleg direkt azért akar venni ma lakást, hogy így adja ki.

Elhelyezkedés, elhelyezkedés, elhelyezkedés

A rövidtávú lakáskiadás jelenleg nem bombaüzlet, ezt jobb leszögezni már az elején. Nulla tapasztatalattal, teljesen kezdőként belevágni több mint kockázatos. Ezért is született ez az írás, ami senkit sem akar lebeszélni vagy rábeszélni az ilyen ingatlanhasznosításra. Inkább egy részletes összefoglalásra törekszünk, ami rámutat ennek a szolgáltatásnak az összetettségére. Összetett, mert pl. Budapesten ha valaki nem akar túl sokat kockáztatni, akkor 5-6-7 kerületek Deák térhez minél közelebbi részén választanak ehhez lakást. Ennél az ingatlanhasznosításnál legfontosabb a minél tökéletesebb elhelyezkedés. Azt semmivel sem fogjuk tudni helyettesíteni. A 6. és 7. kerületekben pl. az elmúlt 10 évben épült társashazak jó döntésnek bizonyulhatnak, mert ezekben a házakban már több mint valószínű, hogy van turistalakás.

Láthatatlan és látható költségek

Mert egyik legfontosabb költség, amivel szembesülhetünk, hogy a vendégeinket fogadni kell és át kell venni tőlük a lakást, foglalkozni kell velük. Ez megkíván egyfajta rugalmasságot. Ez pedig több mint elsőre gondolnánk, mert a vendégek a nap 24 órájában érkezhetnek és mehetnek el vagy lehetnek problémáik. Ami legalább lehet annyira szórakoztató mint bosszantó is, mert lehet a vendéggel nem 2x kell találkozni hanem többször is. Elhagyhatja a kulcsot, bajba kerülhet, nem tud bemenni a társasházba, stb.. Ez pedig nem is olyan egyszerűen mérhető költség, mert nem mindig kifejezhető pénzben, az az idő, amit erre kell szánni.

Ha a lakás nem úgy néz ki mint a fotókon, akkor azzal hosszabb távon vendégeket veszíthetünk. Bizony, rengeteg olyan dologra figyelni kell, amire nem biztos, hogy elsőnek eszünkbe jut. Így a szolgáltatással kapcsolatos összes költséggel legyünk tisztában.

Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert a rövid távú bérlést elsősorban a bevétel oldaláról szeretik nézni. Hamarabb látunk számokat a bevételekről, mint a kiadásokról. Ez pedig még véletlenül se vakítson el minket!

Személyi jövdelem adó (16% SZJA), egészségügyi hozzájárulás (20% EHO) és idegenforgalami adó(4% IFA)

Egyéb szálláshely üzemeltetése is adóköteles jövedelem. Még hozzá nem is akármilyen. Ezt is legtöbbször csak említésszerűen olvashatjuk, hogy csak járjunk utána. Amellett, hogy az illetékes önkormányzat jegyzőénél kell kérelmezni az ehhez szükséges engedélyt. Nem lepődnénk meg, ha itt is mint a hosszú távú bérbeadásnál, nagy a feketepiac, hiszen önbevallás alapján történik. Persze lehet ezt a tevékenységet adómentesen is tervezni, csak ahhoz ez az írás semmilyen formában nem járul hozzá. Ha egy ingatlanhasznosítási forma jövedelmezőségét vizsgáljuk, az adózástól nem tudunk eltekinteni.

Kihasználtság

Budapestről általános vélekedés, hogy szállások terén nagyon olcsó város. Arról már kevésbé esik szó, hogy a szállások minősége is összefüggésben van ezzel. De az szembeötlő, hogy sok olyan lakást hirdetnek rövid távra, amit hosszú távra már ki sem lehetne adni, legalábbis piaci alapon csak nagyon alacsony áron. Részletek itt!

Tovább

Bérlők a pokolból?

budapest ingatlan albérlet bérbeadás bérlő problémás_bérlő veszélyes_bérlő polgári_törvényköny

A bérbeadás nagy dilemmája, hogy ki a jó és megbízható bérlő. Aki adott már bérbe és megégette magát, az elsősorban a bérleti szerződésben látja a megoldást. Miközben mindenki tudja, hogy a bérleti szerződés csak tűzoltásra jó. De hogyan előzhetjük meg a bajt? Vannak-e nyilvánvaló jelei annak, hogy egy bérlő veszélyeket rejt, kockázatos?

Vannak, és általában nagyon tipikusak, amikre ha odafigyelünk, megelőzhetjük az olyan kellemetlen pillanatokat, mint a fenyegetőző, nemfizető, hirtelen és gyorsan szerződést felbontó, nyomtalanul eltűnő, komoly károkat okozó bérlőket.

Mindig abból kell kiindulni, hogy a problémás bérlők most is albérletben laknak, és elköltöznek, amit legtöbbször viselkedésük, mentalitásuk miatt tesznek. Vagyis nyomás alatt vannak, ezért az első veszélyes mondat, ami egy bérlő szájából elhangozhat:

1. Sürgősen/azonnal kell költöznöm, megoldható?

Ha felkészültek vagyunk, akkor azonnal kérdezősködni kell, hogy mi az oka ennek. Mivel nem azzal kezdik a bérlők, hogy a másik lakásban 3 hónapig nem fizettem és most már lépnem kellett, ezért jönnek a kamu történetek. Ha szeretünk játszani, akkor lehet elemezni a helyzetet és ha jól kérdezünk, végül akár az ördög is kibújhat és jön a stílszerű válasz: Semmi köze hozzá!

2. Válok/szakítottam/megcsaltam a feleségem, azonnal akarok költözni.

Tipikus problémás bérlő, és legtöbbször szimpatikus és jól szituált férfiak, akik könnyen bizalmat ébreszthetnek és empátiát. De nem szabad bedőlni az ilyen szövegnek. Ha ilyen bérlővel találkozunk, a legjobb, ha azt mondjuk várunk más bérlőket, és utána visszaszólunk. Mentsük el a számát NEM VESZEM FEL-nek és ne foglalkozzunk vele.

3. A barátom/volt pasim/pasim fogja fizetni a lakást, nem én, ugye ez nem baj?

Plázacica/Playboy nyuszilány típusú bérlők, akik jöhetnek egyedül, vagy fura férfiakkal és tetszik nekik. Könnyen be lehet nekik dőlni, hiszen miért ítélnénk el egy csinos lányt. De ezek a bérlők legtöbbször csak átmenetileg keresnek lakást és amilyen nagy lendülettel jönnek, olyan hirtelen tűnnek el. És fontos hangsúlyozni, hogy nem a külsőn van a hangsúly, hanem hogy a kérdései általában arról árulkodnak, hogy nincs biztos jövedelme. A biztos jövedelem/munka pedig a bérlés alapfeltétele!

budapest ingatlan albérlet bérbeadás bérlő problémás_bérlő veszélyes_bérlő polgári_törvényköny

Pénzügyi kérdések és az ehhez kapcsolódó témák is sokat segíthetnek abban, hogy tudjuk mikor kell nemet mondani egy bérlőnek. Mert igenis legyünk tisztában azzal, hogy mi választjuk a bérlőt és a bérlő választja a lakást. Ha a döntéseink egybe esnek, akkor jöhet a szerződés és a kulcsok átadása.  

De vigyázzunk, mert tipikus hiba, hogy a bérbeadó is nyomás alatt van, pénz kell neki, gyorsan és sürgősen, amit előszeretettel használnak ki a szélhámos bérlők.

Mindig gyanakodjuk, ha bérlők ehhez hasonlót kérdeznek/mondanak:

4. Baj ha csak 1 havi bérleti díjat és 1 havi kauciót fizetek most? Lehet részletekben fizetni a kauciót?

5. A kauciót ki tudom fizetni, de a bérleti díjat később fizetném, 1-2 hét múlva miután beköltöztem, megoldható?

6. Foglaló van nálam, remélem ennyi elég lesz, hogy kibéreljem a lakást és beköltözzek?

Elsőszámú szabály, hogy minden bérlő anyagi bizonytalanságát jelenti az, hogy ha nem képes a kauciót és a bérleti díjat egyszerre a lakás átadása előtt megfizetni. SOSEM SZABAD ILYENBE BELEMENNI bármennyire is szükségünk van a pénzre. Ezek kivétel nélkül rossz bérlők, kerüljük őket!

A foglaló még mindig létezik a bérlési piacon, de elég divatja múlt. Manapság a bérlő kiválasztása után szerződést kötünk, átvesszük a kauciót és beköltözéskor az első havi bérleti díjat. Nem veszünk át foglalót és nem hozzuk saját magunkat kellemetlen helyzetbe, bármennyire is csábít minket a kp.

7. Itt van nálam a pénz(kaució+bérleti díj és kiteszi/előveszi), kibérelhetem a lakást most? A szerződés nem érdekel, remélem okés, de az sem baj ha később kötjük?

Második fő szabály, hogy lakást csak bérleti szerződéssel adunk bérbe. A bérleti szerződést nem utána kötjük, hanem előtte, előre megszerkesztve és elegánsan. Adjuk meg a módját és ne kapkodjunk, mert az csak hibákat szülhet. Ideális, ha a lakás megnézését követően a bérlő az adatait emailben átküldi, a szerződést megszerkesztjük, a szerződést visszaküldjük, és utána megkötjük a szerződést. Ma, ha egy bérlő nem használ emailt(legalábbis nekünk ezt mondja), azzal nem szabad szóba állni.

Pénzt se fogadjunk el azonnal, meg vannak a megfelelő lépések. Azok, akik azt hiszik, hogy a pénz helyettesíti a bizalmat, ők általában nem a megbízható bérlők. Bármilyen erőszakos vagy éppen udvarias ilyen esetben a bérlő, mindig hátráljunk meg és kérjük, hogy kell egy nap mire minden elkészül és költözhetővé válik a lakás. Aztán persze gyorsan felejtsük el ezt a bérlőt is.budapest ingatlan albérlet bérbeadás bérlő problémás_bérlő veszélyes_bérlő polgári_törvényköny

8. Mi történik akkor, ha kések a fizetéssel? Fontos a határidő, mert lehet, hogy előfordulhatnak csúszások? Esetleg ha előbb elköltözöm, a kauciót visszakaphatom?

Ezek is azok a kérdések, amik bár ártatlannak tűnhetnek, akár csak informális érdeklődés, a dolgok tisztázása. Valójában csak egy alattomos puhatolózás, hogy mi, bérbeadó mennyire figyelünk az ilyesmire, érdekel-e minket a határidő, a csúszás, az előbb elköltözés. A bérleti díj, kaució, a bérleti szerződés határidejével kapcsolatban mindig szigorúnak kell lenni. Ebben nem lehet kompromisszumokat tenni, mert a szélhámos bérlők azonnal kihasználják.

9. Csak kp-ben tudok fizetni, nincs bankszámlám. Ugye nem baj?

Bármennyire részlet kérdésnek tűnik, hogy most kp. vagy utalás, az ilyen kérdés ma súlyos aggodalmakat kell, hogy ébresszen. Az az ember, akinek van bankszámlája, de nem akarja, hogy tudjuk, vagy tényleg nincs mert olyan életet él, az játék a tűzzel. Mi pedig ne játszunk vele, mert megégethetjük magunkat.

Az igazi szélhámos bérlő megnyerő és könnyen a bizalmunkba tud férkőzni, szinte észrevétlenül tud az ujja köré csavarni minket. De mindig gyanakodjunk és legyünk bizalmatlanok, ha valaki úgy közelít felénk, hogy közben variál és a maga szabályai szerint játszani akar velünk.

Ne foglalkozzunk bérlővel, ha a megbeszélt szerződéskötésre nem jön el, lemondja, elhalasztja, vagyis húzza az időt (anyagi gondjai vannak, de a sok munkára fog hivatkozni és Mr. vagy Ms. fontosnak játssza el magát).

Olyan bérlővel se foglalkozzunk, akinél nincsenek személyes okmányok szerződéskötésnél. Erre mindig hívjuk fel a figyelmet, mert minek a szerződés, ha bérlő adatai teljesen hamisak. Sokan szemet hunynak e felett és csak legyintenek.

Sokan ma még mindig bőr szín, megjelenés, kor, kutya/macska, gyerek szerint ítélik meg a bérlőket. Gyorsan mondanak nemet egy családra, vagy állattartókra, úgy, hogy még nem is találkoztak a bérlővel, pedig ez hibás és nem is kicsit durva diszkrimináció. Ma ez mégis mindennapos és az is, hogy a bérbeadókat csalók károsítják meg, akik szabadon garázdálkodnak, és egyik lakásból a másikba költöznek.

Nem létezik bérlők fekete listája, nincsen bérlő referencia rendszer(amikor a bérlőnek előző bérbeadójától kell kérni ajánlást, akivel mi is beszélhetünk), nem tudhatunk meg a bérlő anyagi helyzetéről többet, mint amennyit meg tudunk ítélni. Ezért fontos, hogy figyeljünk a részletekre és ne vakítson el egy szép mosoly, dekoltázs, vagy csak a mi egyszerű pénzéhségünk.

Jobb egy üresen álló lakás, mint egy bérlő a pokolból! 

Tovább

Ingatlanműhely

blogavatar

Lakásviszonyok Magyarországon

Fontos a véleményük

Ezért Facebook kommentelésre váltottunk, hogy együtt hangosabban gondolkodjunk.

Budapest Real Estate Research