Szmog, a láthatatlan családtag


légszennyezés szmog levegő minősége fűtés családpolitika lakáspolitika kritika 2018 Magyarország Ingatlanműhely

”Ahol nem mérik a levegő minőségét, az nem azt jelenti, hogy ott tiszta.”

/Kell egy ház, 2018. január 10./

Legyen ez a mottója ennek a személyes hangvételű kritikának. Nem akarjuk megismételni azt, amit a Nem csak fűtjük, mérgezzük is az utcát figyelemfelkeltő írásunkban megfogalmaztunk. Viszont biztosan hallották már azt is, hogy azért költözik el valaki egy nagyobb városból, mert kistelepülésen jobb a levegő, ott jobb élni és akár felnevelni is egy gyereket. A városból kiköltözésnek sok nő a katalizátora – a kiköltözéseket leggyakrabban a leendő vagy már aktív és egészségtudatos anyukák motiválják - akik féltik a család és a gyerekeik egészségét, aggódnak érte.

A kistelepüléseken nem mérik a levegő minőségét

6-7 hónapig a magyar kistelepülések többségében rosszabb a levegő minősége, mint a világ legszennyezettebb levegőjű metropoliszaiban.

Indul a fűtés szeptember végétől és tarthat április végéig. Nem, ezt nem mi találtuk ki. Nem, nem is mi beszéltünk erről először. De mi biztosan úgy beszélünk róla, ahogy más nem mer. Jelenleg is a drága nagyvárosi ingatlanok és telkek helyett, a kisebb települések felé fordul a többség, ott vásárol, ott építkezik. A csendes gyilkos nem a CO, vagyis a szénmonoxid. Attól sokkal kevesebben halnak meg egy évben, mint a mérgező magyar levegőtől.

Nem szeretnénk relativizálni a CO-t. Az ellen van riasztó legalább. Szmogriasztó nincs. Ha lenne, állandóan jelezne.

A mérgező magyar levegőtől ezért nem is félünk. Minden mástól viszont igen, hajaj, de még mennyire! Ne finomkodjunk, mert a téma megköveteli, hogy ne egy modoros politikus beszéljen belőlünk. Bel- és külpolitikai acsarkodás, közben meg megöljük egymást szépen csendben.

Polgárháború, élet-halál harc ez is

Ne beszéljünk mellé, mondjuk ki nyíltan és egyértelműen a másik szemébe nézve:

-Megmérgezlek!

-Megmérgezem a szomszédom, a barátaim, az ismerőseim, a családtagjaim, a saját gyerekeim és unokáim!

- Megmérgezek mindenkit, mert nem látom, nem tudom, hogy azt csinálom.

- Lehet érzem, lehet, hogy van egy kis félsz bennem, amikor muszájból – mert nincs más választásom szerintem – úgy mérgezem a levegőt, ahogy az tilos.

Azzal nyugtatom magam megszokásból, hogy a médiában csak a nagyobb városok légszennyezettségével foglalkoznak, ott mondják, hogy ne menjen ki senki se feleslegesen az utcára, ha nem muszáj. Kisebb települések lakójaként nyugodt vagyok, hogy mennyire szerencsés ember vagyok.

Na jó, zavar a fullasztó és ködös levegő, de hát tél van – mondogatom magamnak megszokásból. Ősztől tavaszig fullasztó a levegő és távolra sem lehet igazából látni. Így nőttem fel és így is fogok meghalni – ez van. A szmog, az fullasztó és a szmog olyan, mint a köd. Rászáll és belepi az egész települést, ahol válogatás nélkül öl, akit csak meg tud ölni, mérgezve mindeközben a túlélőket. Majd ők meghalnak később, életüket megrövidíti a szmog. Évtizedek mérgező levegője azért nem múlik el nyomtalanul. A szmog az nem betegség. A szmog az méreg.

„Átgondolva, hogy mennyire fogyunk és rohanunk a demográfiai katasztrófa felé, a levegő szennyezésével olybá tűnik, mintha ezt még gyorsítanánk is.”

/Nem csak fűtjük, mérgezzük is a levegőt, 2017. február 10./

A légszennyezés hosszú távú következményeit még nem ismerjük eléggé, hogy minden kétséget kizáró kijelentéseket tegyünk. Abban egyetérthetünk – az is, aki elintézi egy vállrándítással, hogy valamiben úgy is meg kell halni és az is, akit ez most már komolyan aggaszt - hogy bizony ez senkinek sem válik az egészségére.

A szmogra különösen igaz, hogy ha nem öl meg, akkor nem megerősít, hanem csak egyszerűen megrövidíti az életünket, rontja az életminőségünket.

Anyukák, leendő anyák, apukák és leendő apák pedig meddővé válhatnak miatta, gyakoribbak lehetnek a vetélések. Magyarországon a meddőség és vetélések olyasvalami, amit még ma is képesek vagyunk vallási alapon megközelíteni. Mindeközben alig tudomást véve arról, hogy nem csak azért nem vállalnak több gyereket a családok, mert anyagi viszonyaik nem engedik, hanem azért sem, mert biológiailag nem is képesek rá. Konzervatív világnézet, tudatlanság vagy tájékozatlanság, amik mind a meddőség és a vetélések körüli nyílt társadalmi párbeszédet ellehetetlenítik Magyarországon.

légszennyezés szmog levegő minősége fűtés családpolitika lakáspolitika kritika 2018 Magyarország Ingatlanműhely
Szmogválság van Magyarországon

A légszennyezettségnek ez is egy lehetséges következménye Magyarországon, mondják azok, akik értenek ehhez. Mit mondhatnánk két évvel az origo.hu-n megjelent cikk után? Meddig várjunk még? Tegyük fel a kérdést? Azt a kérdést, amit nem mer senki sem feltenni - mondjuk azért, mert félti az állását.

Öncenzúra helyett kérdezzük meg inkább:

A magyar állam a családokat, a gyerekvállalást tényleg úgy tudná leginkább támogatni, ha a légszennyezést és annak gyerek- és szülőgyilkos hatását komolyan venné?

Most is csak az a téma, hogy milyen mértékben fogják a kistelepüléseket és az odaköltözést vagy a helyben maradást támogatni. Arról szó sincs, hogy a fűtési szezonban tapasztalható magyarölő levegőt hogyan szeretnék élhetővé tenni:

A nagyvárosokon kívüli élethez levegőre is szüksége van ma az odaköltözőknek, ott élőknek, nem csak pénzre – kijelentés nem egy cinikus és arrogáns városi suttyóság.

Elfordítja az állam a fejét egy olyan téma hallatán, amivel sok ezer emberélet megmenthető lenne évente. Az állam becsukja a szemét egy olyan témát olvasva, ami sok ezer születendő gyerek életét veszélyezteti, gátolja meg azáltal, hogy a szülőket meddővé teszi.

Jön a szeretet ünnepe, adventi időszak van, mindenki szeret mindenkit, szociálisan érzékenyebbek vagyunk, empatikusak és szentimentálisak - közben meg idén is megölt a mérgező magyar levegő mondjuk egy kisvárosnyi magyart és ki tudja hány gyereket mérgezett meg, tett egy életre beteggé, tett már meddővé csak idén.

Ezt folytatjuk 2019-ben és mindaddig, amíg egyszer valahára nem azzal kezdünk el foglalkozni Magyarországon, ami igazán fontos. Tényleg válság van, csak nem olyan, amiről beszélnek nekünk.

Szmogválság van

A láthatatlan ellenségtől félnünk, sőt rettegnünk kellene. Szmoggal minden magyar találkozik napi szinten a fűtési szezonban, maximum nem tudja, hogy szmogban él. A szmog ellen nincs kerítés. A szmog nem világnézet kérdése. A szmog nem legyőzhető választással. A szmog elől nem tud elbújni senki, nem tud elköltözni úgy, hogy közben itt élhessen szmog nélkül. A szmog belepi egész Magyarországot. A szmog a láthatatlan családtagja minden magyar családnak.

Kép: Instagram.com

Adatok: ksh.hu

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

Tovább

Üres lakások téliesítése

fűtés fűtésszezon temperáló fűtés penészesedés Magyarország Ingatlanműhely

Egy lakás az mindig költségekkel jár. Ezt nem árt az eszébe vésni annak is, aki csak a vagyont vagy éppen a pénzcsinálási lehetőséget látja benne. Egy lakásra költeni kell, áldozni, fenntartani az életszínvonalát műszakilag és esztétikailag egyaránt. A téli időszak főleg kritikus tud lenni. Vannak szerencsésebb ingatlanok, ahol nem kell aggódni, hogy túlságosan le fog hűlni a lakás.

Mi a gond azzal, hogy ha egy lakásban tartósan hideg van?

Azon kívül, hogy a társasházban a szomszédok kígyót és békát mondanak majd ránk, nem tesz jót semmilyen műszaki berendezésnek és a lakás műszaki állapotának sem. Magyarul gyorsíthatja az avulást, gyakoribbá válhatnak hibajelenségek. Társasházi lakások esetében a fagykár igen ritka. Nem lehet azt mondani, hogy nem létezik, de igen egyedi és speciális lakás kell hozzá, hogy mondjuk vízcsövek fagyjanak szét, na és persze kemény tél. Ilyen eset lehet, ha van külső csap például valamilyen kertkapcsolatos lakás esetében. Egy ilyen külső csapot nem szabad elfelejteni téliesíteni.

Ettől még akadhat egy-egy nagyon nagyon hideg társasházi lakás, ahol a kemény mínuszok vízcsövek szétfagyását okozhatják. Ezért is javasolják általában, hogy a lakásokra oda kell figyelni és nem szabad hagyni, hogy 15-16 foknál hidegebbre legyen benn.

Temperáló fűtésnek is hívják ezt, amit könnyű beállítani olyan lakásokban, ahol termosztáttal állíthatjuk be a hőfokot.

fűtés fűtésszezon temperáló fűtés penészesedés Magyarország Ingatlanműhely
Temperáló fűtés

Az elmúlt 10 évben épült társasházakban gyakori a házközponti fűtés, ahol például nincs semmilyen hőfokszabályzó, egyedül a radiátorokon lévő szelepen lehet állítani a víz keringési sebességét. Ezeken is van egy minimum állás, hópehely piktogrammal, ami éppen elegendő tud lenni ahhoz, hogy a lakásban semmilyen baj ne legyen. Bár ezek a zárt lépcsőházak általában melegek, ettől függetlenül nem teljesen egyformák. Belépve azonnal érezhető mely házban kell inkább fűteni, ha a lakásunk üresen áll fűtési időszakban.

Ahol érezhetően hűvös van, ott jobb nem lezárni a fűtésmérőnől a fűtést, miközben ez egy elég tipikus jelenség, ha ilyen házban egy lakás nem lakott.

Spórolni akarunk

Konvektoros, különböző villanyfűtéses lakások tulajdonosainak sem árt ha bekapcsolják a fűtést, bár pont az ilyen fűtéssel rendelkező lakásoknál jóval gyakoribb, hogy hagyják őket lehűlni és nem foglalkoznak a temperáló fűtéssel. Spórolni akarunk, majd a másik oldalon lehet, hogy ezzel sokkal nagyobb bajt okozunk saját magunknak később.

Főleg kiadó lakásoknál rossz szokás, hogy még az átadás, vagyis a költözés előtt sem fűtik fel a lakást a bérlőnek, nehogy a tulajdonost terhelje a lakás felfűtési költsége.

A levegő hamarabb melegszik fel, mint a falak, a hidegen falakon lecsapódik a pára és már indul is a penészesedés, ami éppen október-november körül jelenik meg minden lakásban, ahol csak megfelelő környezetet talál magának. A bérbeadó meg azzal jön, hogy ez a lakás előtte sosem penészesedett, biztosan a bérlő hibája. Benne van a pakliban, hogy a bérlő is ludas lehet, de lakástulajdonosként legyünk arra felkészülve, hogy egy lakást késő ősztől fűteni kell, ha lakják, ha nem. Nem egyformán, de ezzel a költséggel is számolnia kell azoknak a tulajdonosoknak, akiknek valamiért üresen áll a lakásuk.

fűtés fűtésszezon temperáló fűtés penészesedés Magyarország Ingatlanműhely
Üresen álló lakás esetében is számoljunk fűtési költséggel

Távhős, elsősorban panellakásoknál, ahol mérők vannak a raditorokon is szokás lett a radiátrok elzárása, hogy a mérők ne mérjenek. Egy panellakásban akár több olyan cső is mehet, ami akkor is meleg, ha egyébként minden radiátor zárva van. Ez is a jól ismert hőveszteségnek a része, amit mindenkivel kifizettetnek, nem csak azt a fogyasztást, amit a mérők mutatnak. Majd jön az elszámoló számla, a fűtésszezon után általában, ami vitára okot adhat, ha időközben bérlő költözött a lakásba. Ha nem használjuk a lakást egyaltalán, csak hagyjuk porosodni, azt is lehetne mondani, hogy azt csinálunk, amit akarunk, a mi számlánkra megy minden rossz döntés. De ha hasznosítjuk, bérbeadjuk, akkor is vállaljuk minden rossz döntésünknek a költségét, ne próbáljuk meg a bérlőre terhelni és közben kifogásokat keresni.

Képek: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

Tovább

Figyeljünk oda a gázkazánokra nyáron is

fűtés gázkazán kombi-cirkó meleg víz gázszerelés Magyarország

Nyár van, meleg van, a legkevésbé gondolunk ilyenkor a kombi-cirkókra. Akinél átfolyós gázmelegítő van a falon, vagy egy régebbi, nyílt égésterű gázkazán, a nagy meleg ilyenkor nekik sem kedvez.

Nyáron is bedobhatja az unalmast a kazán nem csak télen

Azt szinte már mindenki tudja, hogy télen, fűtési időszakban mennyire fontos az állandó szellőztetés az ilyen típusú gázkészülékeket üzemeltető lakásokban. De pont ugyanennyire fontos a szellőztetés nyáron is, a nagy melegben. A kémények jóval hűvösebbek, mint a külső hőmérséklet, így előfordulhat, hogy sajnos elkezd visszafelé áramlani az égéstermék, mert a kémény nem húzza a meleg füstöt, hanem inkább nyomja. Az is könnyedén előfordul, hogy emiatt a kazán leáll, nem lesz meleg víz. Nem segít az újraindítás, hívhatjuk a szerelőt, aki nyáron szerencsére jobban ráér mint télen, de tizenpárezer forintunk fogja bánni. A nem megfelelő füstáramlás miatt a készülék túlhevülhet, tönkremehet benne akár a vízhőmérséklet szabályzó is, amiért már inkább huszonvalahányezer forinttal fogjuk magunkat megrövidíteni.

A nyári nagy melegben hajlamosak vagyunk kevésbé szellőztetni

Az ilyen lakásoknál viszont szükség  van rá akkor is. Persze a régebbi készülékeket szerencsére könnyebb és olcsóbb javítani, kivéve, ha már nagyon tönkremegy és a hibás működés miatt mondjuk az égésteret kell cserélni. De mivel az új szabályozás miatt egy komplett új kazáncsere és járulékos költségei komoly terhet jelenthetnek minden érintett lakástulajdonos számára, sokan még mindig inkább a régi kazánt javítják meg, teszik üzemképessé, ha lehetséges. Persze a nagy melegben egy hűvös zuhannyal ki lehet bírni átmenetileg, ha éppen gond lenne a kazánnal.

Ami elromolhat az el is romlik

Akinél esetleg gyanúsan működik a készülék, érdemes még augusztusban ellenőriztetni, megelőzve akár komolyabb meghibásodásokat és a nagyobb, nemkívánatos, megelőzhető kiadásokat. Nyakunkon a szeptember, még ha forró levegő miatt ez most éppen kevésbé foglalkoztat minket. Csak ilyenkor gyorsabban és olcsóbban jutunk akár jó szakemberhez is, akikből azért komoly hiány van. Akik jól végzik a dolgukat, ők szeptembertől már jóval elfoglaltabbak lesznek, mint most.

Nem kell megvárni a bajt, jobb elébe menni

Továbbra sem elfeledve, hogy ahol nyílt lánggal ég egy gázkazán a lakásban, ott nagyon fontos kánikulában is a folyamatos friss levegő. Sokszor ugyanis hamarabb cserélünk nyílászárókat egy lakáson, mint gázkészüléket. Az új nyílászárón, ha nincs álladó szellőztetés, akkor nekünk kell róla gondoskodni, különben megoldjuk az egyik problémánkat, de csinálunk vele egyúttal egy másikat. Jobb ha nyáron sem felejtjük el, a gázkészülék nem játék és ne csak télen figyeljünk rá, hanem nyáron is.

Kép: Instagram.com

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

Tovább

Helló villanyszámla!

energetikai tanúsítvány rezsi gázszámla villanyszámla fűtés hűtés újlakáspiac ingatlanpiac lakáspiac Magyarország Ingatlanműhely

Azt már nagyjából mindenki tudja, hogy az energetikai tanúsítvánnyal kitörölhetjük a fenekünket, másra nem nagyon jó, vagy talán még arra sem. Nem mondjuk, hogy megdöbbentő ez, csak egy újabb példa a felesleges bürokráciára. Azt a célt szolgálja, hogy papíron minden rendben legyen. 

Nyakkendős és öltönyös úriemberek kitalálták, akiknek az ökológiai lábnyoma valószínűleg a legnagyobbak közé tartozik, hogy akkor a környezetvédelem szent és sérthetetlen nevében valamit tesznek. Kitalálták ezt a kötelező iratot ingatlanokra, ami egy újabb darab papír az adásvételi dokumentumok között.

Nem kell fizikusnak lenni hozzá, hogy lássuk mi történik körülöttünk. Épülnek a gyárak, üzemek, raktárak, irodák, kis- és nagykereskedelmi épületek (plázák, hipermarketek, boltok, stb.) amiket mind hűteni is kell, nem csak fűteni. Na és ott vannak a drága új társasházak és családi házak is, amiket szintén mind hűteni kell. Általában egy új épületet korszerűnek és energiahatékonyság szempontjából jóval előnyösebbnek állítanak be. Néha ez még igaz is lehet. Például az új és újszerű társasházak télen kevésbé hűlnek le, de nyáron pont olyan melegek, mint a régebbi társaik.

energetikai tanúsítvány rezsi gázszámla villanyszámla fűtés hűtés újlakáspiac ingatlanpiac lakáspiac Magyarország Ingatlanműhely
Nagyon jól hangzik

Az energetika tanúsítványt elsősorban az alacsonyabb fűtésszámla miatt lobogtatják sokan. Ez alapvetőleg még igaznak is elfogadható. Bár elnézve az energetikai tanúsítvány 2016. január 1-től érvényes besorolását, azért a legtöbb esetben igen csak túlzónak érzheti az ember a CC-nél jobbnak minősített lakóingatlanokat. BB már közel nulla energiaigényekre vonatkozó követelményeknek megfelelő besorolást jelent, de megnéznénk azoknak a társasházaknak és családi házaknak a számát, aminek a fűtése és a hűtése nulla forint körül alakulna egész évben.

A pénz beszél, tartja a magyar nyelv. Mi meg áramfogyasztási csúcsokat döntögetünk évről évre. Áramimportra szorulunk, még hozzá nem is kevésre. Áramzabálók vagyunk. 

Egy átlagos családban kb. a gáz 45%, villany 35%, víz 20% az aránya az éves rezsiben. Most a többi havi rezsiről nem beszélünk az egyszerűség kedvéért. Aztán mindenki a gázszámla miatt szokott leginkább aggódni. Ő a mumus, rajta akarunk spórolni, miközben villanyból nem egyre kevesebbet, hanem inkább egyre többet fogyasztunk.

Ez így van az új épületekben is. Akadnak mindenféle napból valamilyen szinten energiát nyerő látványmegoldások is például új társasházaknál, vagy társasházkorszerűsítéseknél, de a benne lakók áramfogyasztását ez összeségében vajmi keveset befolyásolja.

Eközben még mindig ott tartunk, hogy az új épületek bőszen kapják a legmagasabb besorolásokat, az új társasházak beruházói is reklámozzák, hogy minden lakás megfelel a legmagasabb besorolási követelményeknek, aztán csak van ott fűtés- és hűtésszámla is. Ha nincs központi klíma rendszer, akkor egyénileg az az első feladat ma minden új lakás tulajdonosának, hogy már építi is be a split klímát szobánként.

Nesze neked CC feletti energetikai tanúsítvány. Egy mondatban össze is foglalhatnánk, hogy Magyarországon az ingatlanok hűtése és fűtése költségekkel jár energetikai tanúsítványoktól függetlenül is. Akármilyen modern és hiper szuper az épület, az épületgépészet amivel reklámozzák, a valóságban havi nem nullás számlákat jelent ez a benne élőknek.

energetikai tanúsítvány rezsi gázszámla villanyszámla fűtés hűtés újlakáspiac ingatlanpiac lakáspiac Magyarország Ingatlanműhely
Forrás: atomenergiainfo.hu, Egyelőre még termelni és importálni kell az áramot

Egyszer majd lehet, hogy eljön az az idő, amikor tényleg épülnek nulla forintos fűtés és hűtés költségű lakóingatlanok például Magyarországon. A közel jövőben erre nem sok esélyt látunk, de még a belátható távoliban sem. Minden fűtés és hűtés rendszernek vannak legalább üzemeltetési és fenntartási költségei, karbantartási és javítási költségekről nem is beszélve akár egy kertes családi házról beszélünk, akár komplexebb társasházról, az üzleti ingatlanokról (iroda és logisztika, illetve kereskedelem) sem elfeledkezve.

Az energiahatékonyság így igen relatív még ma is, amit az energetikai tanúsítvány nem tud kezelni, csak inkább elfedi a valódi problémát. Mondjuk egy társasháznál úgy, hogy a társasház üzemeltetési költségeibe rejtik a gépészet, így a fűtés és hűtés rendszerek költségeit, amit közös költségnek neveznek el. Vagy azt mondják, hogy nincs gázszámla. Hurrá, de van helyette mindenféle más számla, például megnövekedett vagy növekvő áram költség.

A gázfóbia meg a gázfüggőségtől valami félelem és a mindenféle gázkörüli mizéria zavarba ejtően a villanyfogyasztást növeli, a villanyfüggőség felé visz minket. A modern életünkben nagyobb zavart okozhat az áramszünet, mint a gázhiány, foglalhatnánk ismét össze az energetikai tanúsítvány felszínes megoldáskeresését. Télen és nyáron is sok áramot használunk és csak egyre többet fogunk. A villanyszámla miatt mikor fogunk úgy aggódni, mint a gázszámla miatt? Mikor látunk olyan új társasházakat tömegesen épülni, ahol nulla forint a villanyszámla? Gáz nélkül simán lehet már élni  ma is Magyarországon, mindenféle különösebb gond nélkül. Egyáltalán nem függünk a gáztól már annyira, mint amennyire hisszük. Villany nélküli viszont se ma se holnap nem lehet élhető modern értelemben egy ingatlan sem.

Kép: Instagram.com

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

Tovább

Gázkonvektor helyére gázkazánt

parapetes gázkazán mini gázkazán minikazán minicirkó gázkonvektor lecserélése gázfűtés fűtéskorszerűsítés kazáncsere Magyarország Ingatlanműhely

A lakóingatlanok elavulása is nagyon felgyorsult. Korszerűsítésük egyik kényes pontja a fűtésrendszer modernizálása. Kritikus pont ez, mert még 2017-ben sem vagyunk hajlandóak a teljesen elavult gázkonvektort lecserélni. Teljesen mindegy, eladó vagy kiadó lakások piacáról beszélünk, a konvektor örökzöld. Frissen felújított, szép modern terű kisméretű lakásokban a konvektor még mindig nem olyan ritka látvány.

Mi a baj a konvektorral?

A gázkonvektor egy látványfűtés, egy ronda dísz a lakásban. Nem hatékony (= drága) és felfűteni sem lehet vele a lakást. A konvektoros fűtésről évtizedek alatt az a tévhit terjedt el, hogy olcsó.  Hazugsában élünk és közben minden télen fázunk a konvektoros lakásokban. A távfűtés vs. konvektor párharcban a konvektor azért számított jobbnak, mert „egyedi fűtés” és nem „központi”. Annyit fűtünk, amennyit mi akarunk, így nincs „túlfűtés” és persze „túlszámlázás”. A valóságban a konvektoros fűtésű lakások hidegek maradnak, nem túl komfortosak, a hőérzet bennük egyenesen katasztrófális tud lenni. Mindegy mennyit fizetünk fűtésre, ha nem érezzük, hogy fűtünk. A gázkonvektor erről szól. Nem nevezhető olcsónak, ha fázunk a lakásban. Egyedi fűtés, de túl sok értelme nincs, csak elpazaroljuk a gázt.  Összehasonlítani a kályhával lehet, ami egy ponton, legtöbbször a kályha körül egész jól működik, de eltávolodva tőle, másik térben, már olyan, mint ha nem is lenne fűtés a lakásban. Sok konvektoros lakásban a konyhában, a fürdőben, a wc-ben, előszobában nincs is fűtés. Különösen az egyszobás lakások problémások, ahol csak a szobában árválkodik egy darab konvektor. Az esélytelenek nyugalmával kattog ki-be és használja a gázt, mert biztosan nem fog felfűteni egy pontból egy 30 nm körüli több térből álló kislakást. Télen rémálom a ruhák szárítása a konvektoros lakásokban. Próbálja mindenki a konvektor elé, mellé rakni a szárítót, mert különben nyirkosak maradnak és be is büdösödhetnek a ruhák. A gázkonvektorok kora már akkor lejárt, amikor igazából kezdtek elterjedni. A fa- és széntüzelésű kályhák helyett megjelentek a gázkályhának is nevezhető konvektorok. Városiasabb megoldásnak tűnt, de modernnek nem. Kémény nélkül, radiátorok nélkül nagyon könnyen lehetett beüzemelni. Ezzel a gyors, olcsó, de egyáltalán nem jó fűtés példájává vált. A lakást gázfűtésűnek lehetett nevezni és mindjárt a 20. században érezhette magát a lakója. De ma már 21. században élünk és a konvektorok idejének vége.

Parapetes gázkazán a konvektor helyére

A fűtés korszerűsítése főleg kicsi lakásokban tud a lakás méretéhez képest aránytalanul  nagy költséget jelenteni. A tulajdonosaik már a lehetséges költségektől rosszul vannak. 60 nm-is lakásméretig évek óta van már olyan korszerű megoldás, ami a konvektor helyére telepíthető. Ezt pedig szó szerint kell érteni. Pont azért és arra találták ki, hogy a konvektort lecseréljék. Lánykorában nálunk ezért hívták ezeket konvektorkazánoknak. A hivatalos neve inkább parapetes gázkazán, amit a köznyelv minikazánnak vagy minicirkónak becézhet manapság. De nem a neve a lényeg, hanem, hogy nagyon könnyen és komoly adminisztráció és felesleges költségek (pl. kémény, kéményseprő és kéménybélelés költségei) nélkül telepíthető. Az egyik leglátványosabb különbség a normál gázkazánhoz képest, hogy ez nem a falon van, hanem a földön, pont úgy, mint egy konvektor. Első ránézésére úgy is néz ki. Aki még nem látott ilyet, azt hiheti, hogy az egy konvektor. A látványt csak az zavarhatja meg, ha a közvetlen közelében egy radiátor is  van. 

parapetes gázkazán mini gázkazán minikazán minicirkó gázkonvektor lecserélése gázfűtés fűtéskorszerűsítés kazáncsere Magyarország Ingatlanműhely
Lakás hirdetésben: parapetes gázkazán a bal oldalon és radiátor a jobb oldalon

Kívülről, a lakáson kívül is pont ugyan az a látvány fogadja, mint egy konvektor esetében, a paraptet látja, ahol a füstgáz távozik. Amilyen kicsi, olyan kis hatékony készülék. Mert azon kívül, hogy pont ott van, ahol a konvektor volt előtte, minden másban már egy laikusnak pont úgy műkődik, mint a nagy gázkazánok: radiátorok, fűtéscsövek (amiben a víz cirkulál) és termosztáttal szabályozható fűtés. A korábbi típusoknál még nem volt komib-minicirkó megoldás, de manapság már az is van. Nem csak fűteni, hanem meleg vizet is tud központilag szolgáltatni a kis parapetes gázkazán. A konvektoros lakásokban a fűtést és a meleg vízet két különböző készülék biztosítja. Ez lehet gáz- vagy villanybojler. Ez is kiváltható ma már és a kicsi parapetes kazánnal, a fűtés és meleg víz egyszerre megoldható kisméretű lakásokban.

Nézzük meg röviden, hogy a konvektor helyére felszerelhető mini gázkazánban gondolkodóknak milyen lépésekkel és követelményekkel érdemes számolni:

- Az elavult konvektorok eltávolítása után elegendő akár csak egyetlen parapetes minicirkót fölszereltetni, és ehhez csatlakoztatni a fűtéscsöveket, radiátorokat.

- A minicirkó kis helyen elfér, csendes, biztonságos, hatásfoka nagyon magas.

- A minicirkóhoz termosztát, külső hőmérséklet-érzékelő, de távvezérlő is csatlakoztatható.

- A minicikró a parapeten (ablakmellvéden) keresztül, tehát a lakáson kívülről kapja az égéshez szükséges levegőt, itt távozik a keletkező füstgáz is (Nincs CO veszély!!!)

- A turbós változatokból a füstgáz ventillátoros rásegítéssel távozik, tehát nem kell tartani égéstermék-visszaáramlástól, így a beszereléshez kéményseprői engedély sem szükséges.

- A Gáz Műszaki Biztonsági Szabályzat (GMBSZ) és az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) alapján a 3,5- 6 kW- közötti minicirkókat kéménybe nem kell kötni, illetve a füstgáz elvezetése a homlokzati falakon keresztül történhet.

- Ha a minicirkót azonos teljesítményű konvektor helyén üzemelik be, és a gázcsöveket nem kell levágni, úgy elég egy készülékcseréről szóló bejelentés a gázszolgáltató felé.

- Máskülönben a készülékhez kapcsolódó fűtésrendszerről műszaki tervet kell készíttetni, a kivitelezést követően műszaki átadással (MEO) vehetjük használatba.

- Ha a konvektor helyére kerül a minicikró, a társasházi tulajdonostársak hozzájárulása nem szükséges a fűtéskorszerűsítéshez.

- Viszont ha új kivezető nyílást kell vágni a parapeten, ilyenkor kérni kell a tulajdonostársak hozzájárulását. Az átalakítás azonban ilyenkor is nagyon minimális, mert maga a bekötés a teherhordó falaknál sincs építési engedélyhez kötve.

- Az átalakítások ideje alatt a gázszolgáltatás ki- és visszakapcsolása is teljesen díjtalan.

+ Nem szabad elfelejtetni, hogy a parpates gázkazánhoz is szükség van víz és villany csatlakozásokra a beüzemeléshez, mint a nagy gázkazánoknál.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

Tovább

Okos távfűtés és távhűtés

okos otthon távhő távfűtés távhűtés fan-coil geotermikus hőcserélős split-klíma fűtés hűtés Budapest Magyarország Ingatlanműhely

Sok szó esik ma az okos otthonokról, ami egyelőre csak a kényelemről szól és a sci-fi filmek életérzésére hajaz. Az energiahatékony és a környezetbarát megoldások nem feltétlenül okosak. Attól, hogy különböző otthoni készülékeink tudnak kommunikálni egymással és velünk, attól még a lényeg nem változik.

Split klímák hűtésre és fűtésre

A lakásaink hűtése és fűtése továbbra sem túl hatékony és környezetbarát. Első sorban azért, mert ma még a kettő élesen el van választva egymástól. Alig épül olyan új társasház, ahol a kettő alapból megoldott. Az elmúlt 15-20 évben is nagyon kevés olyan családi ház és társasház épült, ahol a kornak megfelelő korszerű, energia- és költség hatékony hűtés-fűtés rendszer lett kiépítve. A split klímák megjelentenek külön egységként a lakásokban és házakban. Hűtünk velük elsősorban. Az igazán merészek és bátrak akár fűthetnek is vele. Évek óta téma már a gázalapú fűtésrendszereket kiváltják vele és a lakás hűtés-fűtése a klíma feladata. Így egyesítve a hűtés-fűtés rendszert. De ez nem általános megoldás és nem is túl elterjedt. Az oka valószínűleg egyszerű: a klímának van hangja, ami sok embert zavar. Az sem szeretjük, ha fúj ránk valami. A fűtés az legyen hangtalan és ne mozogjon tőle úgy a levegő, mint ha állandóan egy ventilátor mellett élnénk – gondolja a magyar, nagyon helyesen.

Fan-coil rendszerek

Az elmúlt 15-20 fűtés-hűtés rendszer a fan-coil, ami akkor is zúg, amikor hűt és akkor is, amikor hűt és persze fújja is a levegőt. Ez pedig egyáltalán nem túl felhasználóbarát megoldás. Nem lehet hozzá szokni. Az első pillanattól kezdve idegesítő és aki már lakott ilyen lakásban, az nem sírja vissza ezt a hűtés-fűtés típust. Az ilyen lakásoknál inkább azt szeretik a lakók, hogy általában jó hőszigeteltek, így keveset kell fűteni télen, egész jó idő van a lakásban. Ha éppen valamit elrontott a kivitelező, akkor meg zúghat a fan-coil.

Geotermikus és hőcserélő megoldások társasházakban és családi házakban

Az elmúlt egy-két évtizedeben nem csak a fan-coil rendszerek és a split klímák jelentek meg, de még ritkább vendég lett a geotermikus hűtés-fűtés. Aki még nem volt ilyen lakásban vagy házban, annak úgy lehet ezt legegyszerűbben érzékeltetni, hogy a falakban-mennyezeten és a padlóban futnak a fűtés-hűtés csövek, amikben télen melegvíz, nyáron hidegvíz kering. Magyarul a lakás (fal)felületi hűtik és fűtik a lakást. Az egyik legjobb, ha nem a legjobb hőérzetet biztosító hűtés-fűtés rendszer. Azt nem mondanánk, hogy a legolcsóbb, mert egy geotermikus hűtés-fűtés rendszernek állandó fenntartási költségei vannak. Az igaz, hogy nincs gázszámla, de van helyette egy fix villanyszámla és rendszert is karban kell tartani, be kell állítani, ellenőrizni kell évente legalább egyszer, aminek az árát csak az tudja, aki ilyen házban vagy lakásban él.

Mi magyarok ebben is mások vagyunk

Egyelőre olyan hűtés-fűtés rendszer nincs, aminek ne lennének jelentősek a beruházási és/vagy a fenntartási költségei. Legalábbis a magyar hétköznapokban biztosan nincs ilyen. Már csak azért is, mert mi magyarok nem 19-20 fokos lakásokban szeretünk élni télen sem, hanem inkább 24 fokosban. Annak meg ára van. Sőt nyáron is azt szeretjük, ha kb. ilyen hőfok van a lakásban. Igazából azt szeretnénk, ha 23-24 órában az év 365 napjában ilyen hőfok lenne a lakásban. A hőigandozásokat rosszul viseljük akár a meleg akár a hideg irányából nézzük. A jövő Magyarországán sem fogunk úgy gondolkodni a fűtésről, mint Észak-Európában Írországtól, Skócián át Norvégiától Svédországig. Valljuk be, a 23-24 fok nagyon kellemes hőérzetet biztosít, az a se nem túl meleg se nem hűvös. De ne szaladjunk ennyire előre, mert egyelőre nálunk a fűtés elég komoly társadalmi probléma. Az egyik legnagyobb légszennyező, ami egyben pusztít is minket. A fűtéssel nem csak fűtjük az utcát, de mérgezzük is.

A távfűtés szerepe az "okos" Magyarországon

Ezért és talán nagyon helyesen a távfűtésrendszer széleskörűbb bevezetésén dolgoznak. A távfűtésről a többség a drága fűtés jut eszébe és persze a panellakások és nem a bécsi belváros, ahol csak távfűtéssel fűtenek. Erre hívta fel figyelmet a Hungarian Energy Investment Forum 2017 rendezvényen Orbán Tibor, a Főtáv Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese:

"Jelentős fejlesztéseket hajt végre a Főtáv Zrt., ezek következtében kialakulhat a bécsihez hasonló távfűtési rendszer. Hosszú távon az a cél, hogy eltűnjenek a kémények a belvárosból - köszönhetően a zöldülő és olcsóbbá váló távfűtésnek"

A városiasodás, a városok fejlődésével nem az egyedi fűtésrendszereké a jövő. A távhő attól tud költséghatákonnyá és környezetbaráttá válni, ahogy eléri a méretgazdaságosságot. A magyar távhőrendszer fejleszthető, összekapcsolható, a fogyasztók száma drasztikusan növelhető, amivel nem csak hatékonnyá, de kevésbé környezetet megterhelővé is válhat a fűtés. A napi.hu cikkében is erre céloznak, amikor a távhő jövőbeni szerepét írják körbe.

"A budapesti belváros - az V., VI. és VII. kerület - jelenleg teljesen távhőmentes, szemben Béccsel, ahol a város teljesen lefedett távfűtéssel. A bécsi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a távhő olcsón fenntartható, ráadásul zöld - ezért folyamatosan bővül ott az ügyfélkör. Ezzel szemben a budapesti távhőrendszerek szigetszerűen működnek, távvezetéki összeköttetés nélkül. Így viszont egy rendszerben csak egy energiatermelő van - vagyis monopolhelyzet alakult ki -, más szóval a hőtermelői verseny hiányzik a rendszerből."

Kéménymentes Budapest? Lehetséges!

A távhő, nem csak fűtést, de melegvíz szolgáltatást is jelent. Így a különböző villany és gáz vízmelegítő készülékek is kikerülhetnének olyan lakásokból, ahol a távhő szolgáltatás megjelenne. Első körben a pesti belváros a célpont, de ezzel együtt ugyan úgy célpont lehet belbuda is. Szépen lassan pedig egész Budapest, mert a távhő hálózat az egész várost behálózza. Egész Budapestet rá lehet kötni, így csökkentve a hőveszteséget, csökkentve a felesleges költségeket, a fenntartási költségek sokkal több lakáson oszlanának szét, magyarul igen olcsóvá válhatna hosszú távon. Milyen érdekes lenne, ha Budapesten tényleg eltűnnének a kémények. Jó lenne már búcsút inteni a CO-mérgezésnek, és a gáz csak a gáztűzhelyekhez maradna a lakásokban, házakban.

Távhűtés? Miért ne!

Sőt, merjünk nagyon álmodni és legyen a távhő mellett távhűtés is. Az elve ugyanaz. Nyáron hidegvizet kellene keringeni a lakásokban. Na persze nem radiátorokban, mert a radiátorokat is szépen lassan el kellene felejteni. A hűtés és a fűtés falakban menjen. Milyen jó lenne az okos otthonokról úgy beszélni, ha nekik köszönhetően télen-nyáron 23-24 fok lenne otthon és még jóval olcsóbb is lenne, mint a mai megoldások. Egy okos hűtés-fűtés rendszerrel ez tényleg elérhetővé válhatna Magyarországon, fenntartható költségek mellett, sokkal inkább környezettudatosan, mint ma, mert a környezetünk szennyezésével mi magunkat is pusztítjuk. Nem akarjuk mi állítgatni a fűtést és a hűtést, nem akarunk vele kommunikálni, még érteni sem akarjuk hogyan működik. Mi csak azt akarjuk, hogy télen nyáron jó idő legyen otthon.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

Tovább

Nem csak fűtjük, mérgezzük is az utcát

légszennyezés levegő minősége legnagyobb légszennyezők fűtés fűts okosan kampány tisztább levegő Magyarország Ingatlanműhely

Az elmúlt egy-két évtizedben az otthonaink és más épületeink hőszigetelésére helyeztük a hangsúlyt. A légszennyezés kérdésével nem foglalkoztunk. Azt ráfogtuk a közlekedésre, az iparra. Azt gondoltuk, hogy mi „nem szennyezzük a levegőt” épületeinkkel. A légszennyezé kérdését le is egyszerűsítettük a városaink problémájára. Csak a városokban lehet „rossz a levegő”, mert ott nagy a közlekedésből eredő légszennyezés – gondoltuk naivan. Ezt erősíti az is, hogy csak a városainkban mérnek légszennyezettséget, így olyan helyeken, ahol nem ismert a levegő minősége, ott azt hiszik minden rendben van.

Nincs vidéki friss levegő sem

Generációk nőttek fel úgy, hogy a városokban, főleg nagy városokban azért nem jó élni, mert ott élhetetlen a levegő. Magyarországon a gáz aránya csökkent a fűtésben. Helyette nőtt a fa és a szén aránya, melyek környezettszennyezőbbek. A fa és a szén tüzelése pedig pont nem a nagyobb városokban jellemzők. Ez érezhető is a levegőn a fűtési időszakban. Fuldokolni lehet a szagtól, és ha bemérnék a levegőt mérgezőbb is lenne, mint a nagyobb városokban.

Az emberi élet védelme

De miért foglalkoznánk ezzel, mikor azt fontosabb kérdésnek ítéljük meg, hogy senki se fagyjon meg. Az mindig hírértékkel bír, hogy sokaknak komoly teher a fűtés. Az is hírérték, hogy ehhez kevés az állami támogatás és az önkormányzatok segélykiáltásai mellett azt hallani, hogy milyen kényszermegoldásokkal próbálnak túlélni emberek a fűtési időszakban.

Az emberélet miatt emelik fel a szavukat a riporterek, újságírók, hogy milyen szégyen, amikor a 21. századi Magyarországon emberek fagynak meg fűtetlen otthonaikban. A levegő minőségének romlása miatt, hogy többen halnak meg évente, mint a fűtés hiánya miatt, az nem bír hírértékkel.

A szőnyeg alá seperjük a problémát, mert az láthatatlan, nem is annyira személyes. Ki lesz beteg (vagy betegebb) és hal meg a rossz levegőtől, az nem olyan kézzelfogható, mint ha valaki a saját otthonában megfagy. Kemény szavak ezek és a kritika kritikája. Nem lehet és nem is szabad mérlegre tenni, hogy melyik a fontosabb. De a közös nevező az emberi élet. A ne fagyjon meg senki és ne szennyezzük mérgezőre a levegőt ugyanúgy az emberi élet védelméről szól.

A legnagyobb lényszennyezők Magyarországon

A számok nem hárítják át senkire sem a felelősséget. A számok csak azt mutatják, hogy hiába lenne nulla a közlekedés, ismét lóháton közlekednénk, ez csak 10%-kal csökkentené a légszennyzési tevékenységünket. Ha még szigorúbbak lennének az ipari szabályok és teljesen környezetkímélővé tennénk, akkor további 7%-kal tudnánk javítani a levegő minőségét. Azt látjuk, hogy a háztartási levegőszennyezés 70%, ami elképesztő arány. A szmogról is az autók jutnak az eszünkbe itthon, pedig a környezetszennyező fűtés okozza. Aztán ha baj van, akkor korlátozzák az autós forgalmat a nagyobb városokban, ami nem ér semmit.

légszennyezés levegő minősége legnagyobb légszennyezők fűtés fűts okosan kampány tisztább levegő Magyarország Ingatlanműhely
Önmagunk ellensége vagyunk?

Nem is attól javul a levegő minősége a városokban, mert kevesebb autó közlekedik, hanem azért, mert „elfújja a szél”, ha végre feltámad. Az olyan településen élők, ahol nincs szmogriadó, ott pedig büszkén dőlnek hátra, hogy a szmog az a nagyvárosok problémája csak. Az egész országban rossz a levegő, nem nagyon dőlhet hátra senki. Inkább mindenkinek félnivalója van, mert évi 10-15 ezer magyar hal meg a rossz minőségű levegő miatt, mert megrövidíti az amúgy sem túl hosszú várható magyar életkort. Átgondolva, hogy mennyire fogyunk és rohanunk a demográfiai katasztrófa felé, a levegő szennyezésével olybá tűnik, mintha ezt még gyorsítanánk is. Erre az Európai Unión belül is felfigyeltek. Nem úgy tűnik, hogy meg fogjuk ezt a kritikát hallgatni, hiszen államilag még kevesebb költséget szánunk rá, nem priorítás, hogy a légszennyezettség csökkenjen Magyarországon. 2016 októbere óta folyik egy nem túl hangos országos kampány, hogy "Fűts okosan!" a tisztább levegőért. Fel is tennénk a provokatív kérdést, hogy ennyit ér 10-15 ezer ember élete évente, hogy komolyabban vegyük a levegő minőségének javítását?

légszennyezés levegő minősége legnagyobb légszennyezők fűtés fűts okosan kampány tisztább levegő Magyarország Ingatlanműhely
futsonokasankampany.hu

Nem csak az emberi élet nem számít, de még az sem, hogy ezen felül körülbelül 1500 milliárd forint kár is éri Magyarországot. Két év alatt annyi kár ér minket, mintha megspórolva simán építhetnénk belőle teljesen önerőből egy újabb paksi atomerőműt. A ma divatos olimpiai kérdést is el lehet intézni vele. 3 évi kárösszegből simán megrendezhetnénk egy olimpiát is.

A légszennyezés csökkentéséről nem fog indítani senki sem népszavazást, tudjuk. Csak mégis érdemes lenne belátni, hogy mennyire ellenségei vagyunk saját magunknak, ha évi ennyi ember élet és ilyen mértékű károkozás sem érdekel minket, csak egyszerűen elmegyünk mellette szó nélkül.

Egy olimpia vagy egy új atomerőmű azt mondják, hogy eladósít minket egy életre. Ez a becslések szerint négy-öt évnyi légszennyezéssel okozott károk összegével egyenlő, nem számítva a plusz 40-60 ezer ember életét.

Ezen lenne érdemes elgondolkodni, amikor a pazarló Magyarországgal szemben fogalmazunk meg kritikát. A légszennyezés az valójában nem csak pazarlás, az nem csak a pénzről szól, mert embereket is megöl , illetve  rövidíti meg az életüket.

Tudja mennyire fogyunk?

légszennyezés levegő minősége legnagyobb légszennyezők fűtés fűts okosan kampány tisztább levegő Magyarország Ingatlanműhely
Magyarország erősödik?

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

Tovább

Hatékonyabb fűtés = alacsonyabb gázszámla

fűtés fűtésszezon hatékonyság optimalizálás okos fűtés gázszámla fűtésszámla ingatlanműhely

A fűtésszezon kezdetével megszaporodnak a hogyan spóroljunk a fűtéssel tanácsok. Igen, a fűtéssel, mert szinte mind arról szól első sorban, hogy ne csináljunk túl meleget a lakásban. Ettől még ugyanúgy pazarló lehet a gázszámlánk, mert egy fűtésrendszer hatásfoka, hatékony működése, nem attól függ, hogy hány fokot szeretnénk a lakásunkban. A fűtésrendszert be kell szabályozni, be kell állítani, karbantartani is kell, amiknek az elmulasztása feleslegesen elhasznált gázban, magasabb gázszámlában fog jelentkezni.

Fűtsünk okosan, hogy a gázt tényleg arra használjuk, amiért fizetünk érte. Máskülönben füstbement terv lesz a spórolás.

Úgy is megfogalmazhatnánk, hogy a gázzal termelt hő hatékonyabb előállítása és felhasználása a kulcskérdés.

A hőveszteség minimillizása (hőszigetés) is nagyon népszerű tanács, de az is csak azt célt szolgálja, hogy a lakásunk lassabban hűljön le, a gázzal előállított hő minél lassabban távozzon a lakásból. A hő előállításának költségére figyelni legalább ilyen fontos. De nézzük meg lépésről lépésre, hogy mivel lehet a komfortérzetünk megváltoztatása nélkül hatékonyabban, ezzel együtt alacsonyabb gázszámlával együttélni télen és nyáron egyaránt.

1.Melegvíz (fürdés, mosogatás, kézmosás) kb. 48 fokra állítása

Igen, a melegvíz helyes beállítása a gázszámlán is látható eredménnyel fog járni. Nem szabad a drágán felmelegített vizet utána a „filllérekbe” kerülő hidegvízzel lehűteni. Úgy érdemes beállítani a melegvíz hőfokát, hogy azt mosogatásnál el tudjuk viselni a kezünkkel. Egyesek még alacsonyabbra állítják, hogy fürdésnél, kézmosásnál egyáltalán ne kelljen hidegvízzel keverni. A víz túlzott felmelegítése a gázszámlára hat, feleslegesen ne hűtsük vissza, mert attól még a gázszámlánk pazarlást fog mutatni. Régi beidegződés a "forró víz" visszahűtése, erről érdemes leszokni a 21. században.

2.Fűtésrendszer üzemi hőfokának kb. 55-60 fokra állítása

A fűtésrendszer is pazarló, ha túl meleg benne a víz. Nem kell 70-80 fokos vízzel fűteni a lakásunkat, mert melegebb nem lesz a lakásban, csak a gázszámlánk lesz feleslegesen magas.

Ezek után jön a fűtésrendszerünk helyes beállítása, ami nagyon-nagyon fontos. Ezt néhány évente meg kell ismételni, miközben 2 évente érdemes a kazánt átnézetni. Az oka egyszerű, mert az előállított hő ha nem járja körbe a rendszert és használjuk fel a lakás felmelegítésére, akkor csak elpazaroljuk a gázt:

3.Radiátorok légtelenítése, a levegősödés ellenőrzése

A legalapabb, hogy megnézzük a radiátorok „pisilnek”-e ha megnyitjuk rajtuk a légtelenítő szelepet. Ha levegős, akkor előbb „sziszeg” a radiátor és utána pisil. A légtelenítés azért fontos, mert a felmelegített víz rendes áramlása a hatékony hőleadás alapja.

4. A radiátorokat ne zárjuk le, ne thermoszeleppel akarjuk befolyásolni a víz áramlását!

Hibás beidegződés az is, hogy a radiátorokon lévő thermoszelepeket csavargatva akarunk „spórolni”. Nem fogunk, mert az áramlást nem ott kell szabályozni hatékonyan. A hidraulikai rendszert úgy kell beállítani, hogy a felmelegített víz a fűtésrendszerben az összes radiátort egyformán és egyforma idő alatt melegítse fel. Mindenkinek vannak tapasztalatai, hogy a lakásában az egyik radiátor pillanatok alatt lesz meleg, a másik meg talán sosem melegszik fel igazán. A víz mindig arra áramlik, amerre könnyebb. A kazántól távolabbi radiátorok lassabban fognak felmelegedeni. Az áramlás során is van hőveszteség: a víz hül az áramlás során, ezért fontos a helyes áramlás, hogy a különböző szobákban is hasonló hőmérsékletű legyen a radiátor. A felesleges hőveszteséget kell minimalizálni, a hőt hatékonyan szállítani a fűtésrendszerben, a lakás minden helyiségébe. A legrosszabb, ha elzárjuk a radiátort a thermoszeleppel, amivel egy forintot sem sprórolunk, mert az előlállított hő ettől függetlenül a lakásban vagy a kéményben vagy a falakban de kikerül a rendszerből. Ezzel még olyan bajt is okozhatunk, amivel nem is számoltunk: beragad a thermoszelep, ha nincs mindig kinyitva. Ez egy tipikus hibajelenség olyan lakásokban, ahol a thermoszelepeket pl. nyárra lezárják.

5. A thermoszelep helyett a visszatérő szelepek beállítása

A kazánhoz közeli radiátoroknál vagy padlófűtésnél, szűkíteni kell az átfolyási keresztmetszetet, hogy a távolabbi radiátorok vagy padlófétésbe (fűtési körökbe) is eljusson a víz. Ez a szelep a radiátor alján van, nem pedig a tetején. Ennek a beállítása hatékonyabbá teszi a keringést és a hőszállítást a lakásban, így nem lesznek túl meleg és hideg szobák/terek, a keringés egyenletes hőmérsékletet teremt a fűtésrendszerben és annak környezetében (lakás).

6. A lakásban 2-3 foknál nagyobb hőingadozás ne legyen

Ismét hibás beidegződés az, hogy csak akkor fűtünk, amikor arra szükség van rá szerintünk és hagyjuk lehülni a lakást és ami még fontosabb, kihűlni a fűtésrendszert. Nagyon fontos, hogy a fűtésrendszer és a lakás se hűljön le, mert nem spórolni fogunk a felfűtéssel, hanem sokkal többe fog kerülni, ha számít a komfortérzet. Nem véletlenül javasolják a programozható vezérlést, amikor előre beállítjuk, hogy mikor legyen minimum hőfok és mikor maximum. Egy általános példa: 19 fokos minimum és 22 fokos maximum, ami kellemes és elfogadható. Ha valaki ennél melegebbet szeret, akkor is figyeljen oda, hogy 21 fokos minimumnál 24 fokos maximumra törekedjen és így tovább. Fűtési szezonban a fűtés legyen mindig aktív, ne kapcsolgassuk ki-be. Nem csak a lakás hűl le, hanem a fűtésrendszer (víz) is, amit újra és újra felmelegíteni sokba kerül.

7. Kazán karbantartása, tisztítása, fogyasztásának beállítása

A kazánt hagytuk utoljára. Sokan úgy gondolják, amíg működik, addig nem foglalkoznak vele. Pedig egy elhanyagolt kazán az elfogyasztott gázzal nem a vizet fogja felmelegíteni, hanem a hő kimegy a füsttel és nem is állít elő annyi hőt, mint amennyit tudna – hogy nagyon egyszerűen fogalmazzunk. A kazánt is be kell szabályozni időnként, hogy annyit fogyasszon, amennyit kell. A pazarló működés csak a gázszámlánkat érinti, mert a fogyasztása nő a kazánnak, de a hőérzetünk közben pedig romlik. A rossz hatásfokkal üzemelő kazán pedig környezettszennyezőbb is ( = Télen a légszennyezettség 2/3-ért a fűtési szokásinak a felelősek!), amit műszerekkel mutatnak ki a füstgázból. Ha optimális az égési folyamat, akkor a jobb hatásfokú égés miatt kevesebb a károsanyagkibocsátás a kémény irányába. Ez pedig megint kimutatható megtakarítást vagy éppen költséget jelenthet a gázszámlában.

8. A radiátorokat, a hidraulikai rendszert át kell mosni

Eddig folyamatosan arról beszéltünk, hogy a gázfogyasztással előállított hőt minél hatékonyabban használjuk fel. Csak a radiátorokban, a csövekben az egész rendszerben „csúnya trutyi” vízkővel keveredve, egyfajta sárszerű  anyag alakul ki az évek során. Ezt vegyszeresen kell eltávolítani, átmosni az egész rendszert, mert ha a felmelegített víz nem a radiátorral érintkezik, hanem ezzel a „trutyival”, akkor nő a hőveszteség, csökken a hatásfok, mi meg csak azt vesszük észre, hogy egyre jobban fel kell „tekerni” a kazánt, hogy ugyanolyan meleg legyen a lakásban.

+1 tipp

Fűtésrendszer rossz tervezésénél előfordulhat, hogy a vezérlőegység (thermosztát, ami lehet manuális és digitális) a lakás legmelegebb pontján vagy ami még rosszabb, egy radiátor fölött van elhelyezve. Ilyenkor érdemes vezetéknélküli vezérlőre cserélni, nem nagy munka és nem is költséges. A vezérlő helyének jó megválasztása is hatékonyságnövelő.

Amikor segítséget hívunk, figyeljünk oda, hogy nem minden kazánhoz és fűtésrendszerhez érthet a gáz- és fűtésszerelő. Az sem árt, ha tisztában vagyunk a fűtésrendszerünkkel valamilyen szinten és attól kérünk segítséget, aki tud is segíteni. Ezt azért írjuk le a végén, mert kijöhet valaki, pénzt fog érte kérni, de ennek ellénére nem fog tudni nekünk segíteni. Ezért nem lesz hatékonyabb a fűtésrendszerünk, a gázfelhasználásunk és egy forintot sem fogunk spórolni, csak továbbra is elfüstöljük a pénzt a kéményen keresztül.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely

Tovább

Ingatlanműhely

blogavatar

Ingatlanpiac meztelenül - így kell dobozon kívül gondolkodni. Önképzőkör, ahol a hírekben az igazságot mutatják, nem a biztonságról beszélnek. A blogot az élet írja.

Vélemények