fűtés gázkazán kombi-cirkó meleg víz gázszerelés Magyarország

Nyár van, meleg van, a legkevésbé gondolunk ilyenkor a kombi-cirkókra. Akinél átfolyós gázmelegítő van a falon, vagy egy régebbi, nyílt égésterű gázkazán, a nagy meleg ilyenkor nekik sem kedvez.

Nyáron is bedobhatja az unalmast a kazán nem csak télen

Azt szinte már mindenki tudja, hogy télen, fűtési időszakban mennyire fontos az állandó szellőztetés az ilyen típusú gázkészülékeket üzemeltető lakásokban. De pont ugyanennyire fontos a szellőztetés nyáron is, a nagy melegben. A kémények jóval hűvösebbek, mint a külső hőmérséklet, így előfordulhat, hogy sajnos elkezd visszafelé áramlani az égéstermék, mert a kémény nem húzza a meleg füstöt, hanem inkább nyomja. Az is könnyedén előfordul, hogy emiatt a kazán leáll, nem lesz meleg víz. Nem segít az újraindítás, hívhatjuk a szerelőt, aki nyáron szerencsére jobban ráér mint télen, de tizenpárezer forintunk fogja bánni. A nem megfelelő füstáramlás miatt a készülék túlhevülhet, tönkremehet benne akár a vízhőmérséklet szabályzó is, amiért már inkább huszonvalahányezer forinttal fogjuk magunkat megrövidíteni.

A nyári nagy melegben hajlamosak vagyunk kevésbé szellőztetni

Az ilyen lakásoknál viszont szükség  van rá akkor is. Persze a régebbi készülékeket szerencsére könnyebb és olcsóbb javítani, kivéve, ha már nagyon tönkremegy és a hibás működés miatt mondjuk az égésteret kell cserélni. De mivel az új szabályozás miatt egy komplett új kazáncsere és járulékos költségei komoly terhet jelenthetnek minden érintett lakástulajdonos számára, sokan még mindig inkább a régi kazánt javítják meg, teszik üzemképessé, ha lehetséges. Persze a nagy melegben egy hűvös zuhannyal ki lehet bírni átmenetileg, ha éppen gond lenne a kazánnal.

Ami elromolhat az el is romlik

Akinél esetleg gyanúsan működik a készülék, érdemes még augusztusban ellenőriztetni, megelőzve akár komolyabb meghibásodásokat és a nagyobb, nemkívánatos, megelőzhető kiadásokat. Nyakunkon a szeptember, még ha forró levegő miatt ez most éppen kevésbé foglalkoztat minket. Csak ilyenkor gyorsabban és olcsóbban jutunk akár jó szakemberhez is, akikből azért komoly hiány van. Akik jól végzik a dolgukat, ők szeptembertől már jóval elfoglaltabbak lesznek, mint most.

Nem kell megvárni a bajt, jobb elébe menni

Továbbra sem elfeledve, hogy ahol nyílt lánggal ég egy gázkazán a lakásban, ott nagyon fontos kánikulában is a folyamatos friss levegő. Sokszor ugyanis hamarabb cserélünk nyílászárókat egy lakáson, mint gázkészüléket. Az új nyílászárón, ha nincs álladó szellőztetés, akkor nekünk kell róla gondoskodni, különben megoldjuk az egyik problémánkat, de csinálunk vele egyúttal egy másikat. Jobb ha nyáron sem felejtjük el, a gázkészülék nem játék és ne csak télen figyeljünk rá, hanem nyáron is.

Kép: Instagram.com

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely