lakáshitelezés banking siker ingatlan 2021 Magyarország Ingatlanműhely

Tegyünk úgy, mintha sikeresek lennénk. Viselkedjünk úgy, mint a sikeresek. Beszéljünk a sikerről, tűnjünk magabiztosnak és elszántnak. Legyünk mindig vidámak, humorosak, megnyerőek és persze optimisták. Mosolyogjunk és a világ visszamosolyog ránk. A siker ilyen egyszerű kommunikációja szinte kivétel nélkül minden csalás, átverés, manipuláció, befolyásolás és megtévesztés alapja. Tehát működik. A lakáspiacon is gyakran alkalmazzák.

A sikeres ingatlanértékesítők között is lehet találni olyan nagyotmondókat, akik inkább magukat tudják eladni, mint például a rájuk bízott ingatlant.

A siker látszata mágnesként működhet

Egy ingatlanértékesítő ezért mindig sikeres. A könnyű siker reményében toborozzák őket. A lakásfejlesztő is mindig sikeres. Gondoljunk csak arra mennyire el tudták hitetni azt, hogy nincs eladatlan új építésű társasházi lakás.

Gyakorlatilag azt állítják még ma is, hogy az új építésű társasházi lakások piacán végtelen a kereslet. Amit más szavakkal úgy szoktak reklámozni, hogy nem épül elég új lakás.

A hirdetési oldalak is mindent elhitettek már velünk. Szerintük sincs eladhatatlan lakás. Minden lelkiismeretfurdalás nélkül blöffölték hosszú évekig, hogy náluk 90 napnál régebbi hirdetés nincs is. A használt lakásokat pár hét alatt eladják…még a házakat is. Az újakat meg sem kell hirdetni, mindet elviszik tervezőasztalról. A lakáskiadás sem maradhat ki. Az új lakások kereslete után a bérlők kereslete még szintén végtelen. Minden jól kiadható. Mindenre azonnal van bérlő. A lakáskiadás az új lakások megvásárlása után a másik bomba üzlet.

A kockázat a siker olyan formája, amikor nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos

A bankokat se felejtsük el. A lakáshitelezés maga a gyógyszer. Ha baj van egy adóssal, akkor egyszerűen eladják követeléskezelőnek. A lakáshitelezés nem lehet mérgező. A bankok nyilvántartása pont ezért patyolat tiszta.

A nemfizető adós nem szűnt meg, csak kikerül valahogy a banki nyilvántartásából. Ami meg nincs ott, az nem is létezik.

A siker hullámvasútján az építőipar is száguld. Ők egyébként szerényen magukat szeretik azonosítani a sikerrel. Nélkülük nem lehet sikeres a lakáspiac, az ingatlanértékesítő, a lakásfejlesztő, a hirdetési oldal. Sikeres építőipar nélkül sikeres ország sem létezhet – foglalhatnánk össze az építőipar mondanivalóját.

Van az a lakáspiaci szereplő, aki szerint amihez csak hozzáér az azonnal arannyá változik

Az állam és a lakáspiac kapcsolata is ilyen gyümölcsöző. Az ingatlankértékesítő, a hirdetési oldal, a lakásfejlesztő, a bank és persze az építőipar egyhangúan egyetért ebben. Tapsvihar, vállveregetés, megerősítő szavak. Egyrészt az állam minden egyes lakáspiaci törekvése sikeres - erősítik meg nekünk elég sűrű gyakorisággal. Másrészt, ha ez nem így lenne, az nem az állam, hanem a lakáspiac hibája lenne.

Az lakáspiaccal szemben van egy félreértés. A lakáspiac az nem az ingatlanértékesítő, a hirdetési oldal, a lakásfejlesztő, a bank, az építőipar, de nem is az állam. A lakáspiac, bármilyen meglepő, elsősorban vevőkből és eladókból áll.

Az adásvételekben az új építésű lakások száma elhanyagolhatóan kevés. Tehát, ha egyetlen egy új építésű lakást sem építenének és adnának el, az az adásvételekben alig érződne. Ezzel most szeretnénk egy picit helyre tenni a lakásfejlesztőket és az építőipart is. Nagyon túlértékelik a lakáspiaci szerepüket.

A magyar lakáspiac elsősorban a használt ingatlanok lakáspiaca

Az eladott használt ingatlanok döntő többségét nem látja sem ingatlanértékesítő, sem hirdetési oldal. A bankok és a lakáshitelezés jóval markánsabban hat a vevőkre és az eladókra egyaránt, mint az ingatlanértékesítő, a hirdetési oldal, a lakásfejlesztő és az építőipar összesen. Az utóbbi négy viszont elég hangos véleményformálója a lakáspiacnak az elenyésző befolyásuk ellenére is. Az állam pedig elsősorban a lakásfejlesztők és az építőipar szekerét tolja.

Szemmel láthatóan a vevők és az eladók kezét a bankok fogják egyedül. A többiek inkább csak szurkolnak hozzá. A lakáshitelezés egyedi szerepét ezzel szeretnénk érzékeltetni.

A lakáspiacról a bankok beszélnek a legkevesebbet, ellentétben azokkal a szereplőkkel, akik túltolták ezt már az elmúlt 6 évben is. Túlbuzgóskodás helyett a bankok egyedül támasztják a lakáspiacot. Nem, nem az állam. Mára teljesen egyértelmű és világos, hogy a lakáspiac jövője szinte csak és kizárólag a bankok hozzáállásán múlik.

Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely