első lakást vásárló lakáspolitika családpolitika otthonteremtés otthon ingatlan 2021 Magyarország Ingatlanműhely

A társasházi lakások lefelé, a családi házak felfelé húzzák az épített új lakóingatlanok átlagos méretét. Erős kijelentés, de azt lehet mondani, hogy a kisméretű ingatlanok "családgyilkosak". Minél kisebb ingatlanokban élünk, annál kisebbek a családok is. Bár a kérdés ennél jóval összetettebb, az biztos, hogy nálunk komoly korlát az ingatlan mérete ott, ahol gyerek van.

A felelős családalapításnak és gyereknevelésnek az ingatlan is határt szab

Mások szerint meg egyszerűen csak ösztönözni kell a kitolódott gyerekvállalást. Házasodjanak, vállaljanak gyereket hamarabb és kész. Ezzel már meg is van oldva a probléma. Látni erre törekvéseket. A „házasodjunk össze minél hamarabb” hitel, amit pont a célja miatt hívnak babavárónak. Ez a két légy esete. Az egész fiatalok – 25 év alattiak - SZJA-mentessége is ebbe az irányba mutat. Az anyagi biztonság felé vezető út a házasság és családalapítás felé vezető út is egyben.

Első lakásnak egy új családi ház vagy egy családi társasházi lakás már egy elég necces elvárás a fiatalokkal szembe

Elég frusztráló, lehetetlen küldetés. A három gyereket viszont már túlértékeli a rendszer, ha mindent figyelembe veszünk. Az már az igazi túlzás kategória. Valahogy nem tűnik reális célnak. Gondolkodhatnánk életszerűbben is. Talán időszerű lenne a két gyereket is megbecsülni és értékelni. Ha most hirtelen megállunk egy pillanatra, lehet hiányérzetünk. Az első lakás fogalma hiányzik a képletből. Emlékszünk még egyáltalán erre? Az utóbbi években teljesen háttérbe szorult az első lakás kérdése.

első lakást vásárló lakáspolitika családpolitika otthonteremtés otthon ingatlan 2021 Magyarország Ingatlanműhely
Kép: ksh.hu

Az első lakás jó ideje már nem a családalapításról vagy a házasságról szól

Talán utoljára a 70-es években láthattunk hasonló törekvést. Most viszont úgy tűnik azt várják el a fiataloktól, hogy ez első lakás helyett mindjárt a „második lakást” vegyék meg. Hagyjanak ki egy korábbi lépcsőfokot az életükből. Mindjárt jöjjön a mélyvíz. Legyenek ehhez azonnal házasok, már legyen úton a gyerek, de legalább a babaprojekt motiválja őket a lakásvásárlásban. Az elmúlt 30-40 év biztosan nem erről szólt. Kontrázhatunk is erre azonnal, hogy talán pont az „elsőlakás” volt a probléma. Túl sok idő és energia elment vele. Emiatt kevesebb gyereket vállaltak. Most mint ha ez köszönne vissza a támogatási rendszerben. Nehéz nem észrevenni a döntéshozó elsőlakás-ellenességét. Komoly hangsúlyt fektetnek a kommunikációban arra, hogy ez nem kényszer, hanem választás, de higgyék el, ennek akkor is van egy negatív felhangja.

Első lakás helyett a második lakás vásárlását támogatjuk?

Egy hitel miatt sokan házasodtak az elmúlt időszakban. Ezt nem mondjuk ki, mert elég furán hangzik, de tudjuk, hogy így van. A házasodjunk hitelre történet helyett ez akár szólhatna a vegyük meg az első lakásunkat hitelre is. Más megközelítés, más feltételek és teljesen más kommunikáció. De akkor nem házasodnának ennyien. A házasok persze eldöntik, hogy mire használják, ha élnek ezzel a hitellel. Friss házasok vagy sem, első lakás vagy sem, a hitel jelentős része lakásokban köt ki. Elsőlakás-párti megoldásnak tűnik, de a feltételei miatt ez inkább másodiklakás-párti. Elsőlakást nem házason és nem is gyerektervekkel veszünk, mert nem abban a lakásban képzeljük el hosszútávon az életünket. A klasszikus elsőlakásvásárlók sokértelemeben kiszorúlnak és hátrányban vannak a jelenlegi lakáspiacon. Ez nagyon káros.

Az elsőlakás-ellenesség nem helyes. Az első lakás megvásárlása az egyik legnagyobb feladat általában. Az elsőlakás megszerzésének ideje, módja, az elsőlakás életminősége döntő lehet a későbbi házasságra és családalapításra. Az első lakástulajdon megszerzésének az elősegítése és kommunikálása ezért lehetne kulcsfontosságú.

Lehet, hogy gyerekvállalási szempontból az elsőlakás fontosabb még a házasságnál is?

Lehetséges, de jelenleg nem az. A házasság és a lakásvásárlás ilyen szoros összekapcsolása sem biztos, hogy egy szerencsés választás. Ismét jöhet a kontra, hogy jó-jó, de valahogy ösztönözni kell a gyorsabb párválasztást, ha több gyereket akarunk. Ez egy eszköz a házasság és a születendő gyerek érdekében. Lassan a testtel. A párválasztás és a házasság az elég egyéni kérdés. Egyeseknek könnyebb, másoknak nehezebb. Ezt gyorsítani valljuk be kockázatos vállalkozás. Azt mondják van választási jogunk, csak éppen nincs választásunk. Ezt hívják zsákutcának.

Az elsőlakásnak korábban sem volt túl sok köze a gyerekhez és a házassághoz. Az csak a lakástulajdonról szólt, a felnőttévállásról, a felelősségről, a függetlenségről, a nagybetűs életről.

Nem volt az ám olyan régen. A „másodiklakás” megvásárlása pedig mindig komolyabb anyagi terhet jelent, pláne, ha nincs is első lakásunk. Vissza is kanyarodnánk a „családgyilkos” kisméretű ingatlanokhoz.

Ha valóban nagyobb családokat szeretnénk, - több gyereket és több unokát - ahhoz nagyméretű ingatlanokra is szükség van

Nagyobb méretű ingatlant reálisan akkor tudunk venni, ha már egy kisebb ingatlan tulajdonosai vagyunk. Elméletileg és gyakorlatilag is szükség van az "elsőlakásra". A képet elnézve, a lakóingatlanok és a családok mérete között találhatnánk összefüggést. Egyhelyben topogunk évtizedek óta. Statisztikailag bűvészkedhetnünk a demográfiai folyamatokkal, de ez a lényegen nem változtat. Továbbra is minden rosszban keressük a jót. Milyen érdekes, hogy a „családgyilkos” ingatlanok építését még támogatják is. Meghallgathatjuk, hogy hány darab ingatlant kellene építeni évente. Azt már nem, hogy a mennyiség helyett milyen ingatlanokra lenne inkább szükség, hogy annak társadalmi haszna is legyen. A gazdasági érdekek ezt sajnos felülírják. Ez meg konzerválja a családméretet. Nem jutunk egyről a kettőre, ha az üzletemberek – ebben a speciális kérdésben – háttérbe nem szorulnak. A gazdaságot könnyebb növelni, mint a családok méretét. Ez az a mondat, ami összefoglalja azt a dilemmát, amire a mai napig senki nem tudott érdemben jó választ adni.

Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely