újlakáspiac lakáshitelezés lakásárak lakáspiac ingatlan 2021 Magyarország Ingatlanműhely

Panaszkodás. Negatív kommentek. Intrika. Hibáztatás. Sajnáltatás. Miért nem omlik már össze a lakáspiac? A lakáspiac nem összeomlik. A lakáspiac büntet.

A lakásárak az ingatlan értékét fejezik ki

Az ingatlanárak emelkedése is a büntetés része. A lakáspiac nem csak a tulajdonosokat bünteti, hanem a leendő vásárlókat is. A lakásárak emelkedése bármivel magmagyarázható. De van minden ok mögött egy közös tulajdonság. Bármi, tényleg bármi, ami az ingatlan értékét veszélyezteti.

Magyarországon, az állami támogatásoknak köszönhetően, a gyengülő forinton keresztül, a feleslegesen épített lakások száma miatt, a lakáspiac áremelkedéssel védekezik.

  • Igen, ha Magyarországon euró lenne, nem nőnének annyira a lakásárak.
  • Ha az MNB nem úgy nyomtatná a forintot, mint a nyomdák a másnapi újságokat, akkor Magyarországon más lakásárak lennének.
  • Igen, ha az állam békén hagyná a lakáspiacot, akkor sem nőnének annyira a lakásárak.
  • Ha nem építenének tök felesleges lakásokat csak azért, mert vannak, akik lakásépítésből élnek, akkor nem bosszantana minket ennyire a lakáspiac legalapvetőbb önvédelmi mechanizmusa, amit egyszerűen csak lakásáremelkedésnek hívunk.
újlakáspiac lakáshitelezés lakásárak lakáspiac ingatlan 2021 Magyarország Ingatlanműhely
A hitelezési környezet ellenére a lakáshitelezés lejtőn van. Mi lesz akkor, ha a lakáshitelezési feltételek rosszabbodnak?

A lakásárak nem a kereslet és a kínálat kapcsolatát mutatják Magyországon

A magyar lakáspiac ingatlanközpontú. A magyar lakáspiac csak azokat az ingatlanokat jelenti, amit eladnak. Téves azt gondolni, hogy a magyar lakáspiac minden magyar ingatlan piaca. Ahogy a lakásvásárlók sem egyenlőek minden magyarral. Nemcsak embereket áraz ki a piac, hanem kiáraz ingatlanokat is. Az ingatlanpiac itthon törekszik az ingatlan értékének megőrzésére. Például az új lakások építése nem az ingatlanok megújulását jelentik. Ha megnéznénk, azt látnánk, hogy Magyarországon évről évre egyre több az ingatlan. Ez mit jelent? Egyre több elméletileg a kínálat. Évről évre nő az elméleti magyar lakáspiac mérete, de a valóságban nem ezt látjuk. A kínálat bővülése elméletileg azt jelenthetné, hogy a több ingatlan idővel kevesebbet ér. Pláne egy olyan országban, ahol ilyen ütemben fogyunk.

A lakáspiac nem tolerálja ezt a fajta erőltetett kínálatbővülést, ami minden szempontból csak állami segítséggel működhet. Az állam életben tarthatja az újlakáspiacot, de a lakáspiac - az eladott lakások számán és árán keresztül - ezt minden eszközzel bünteti.

újlakáspiac lakáshitelezés lakásárak lakáspiac ingatlan 2021 Magyarország Ingatlanműhely
A kínálat az államban bízik nem a keresletben

A tavalyi lakáshitelezési adatok szerint is az újlakáspiac példátlan nyomás alatt van

A több évtizedes mantra, hogy csak az épített lakások száma számít, újra nem vezet sehova. 2020-ban is kiderült, hiába örültek a sok épített lakásnak, amikor közben az újlakások mögött az amúgy is szűk kereslet tovább apadt.

Ha pedig már hitellel sem kelendők az új építésű lakások, akkor mire akarják eladni őket?

Az eladott lakások piaca korábban is alacsony szinten tartotta az új lakások adásvételét Magyarországon. A magyar lakáspiac ilyen, ennyire önszabályozó. Minél később lesz magyar euró, minél több forintot nyomtat az MNB, minél tovább játszik istent az állam a lakáspiacon, minél tovább tartja életben az újlakáspiacot, addig a lakáspiac meghökkentő módon – a lakásárak védelmében - tovább bünteti az eladókat és a vevőket egyaránt. Akik a lakásárak kiszámíthatóságát követelik, azok az illetékeseknél kopogtassanak.

Forrás: ksh.hu, Lakáshitelezés, 2020

Megjelent: 2021. május 3.

Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely