lakásárak lakáspiac ksh ingatlan 2020 Budapest Magyarország Ingatlanműhely

2019-től kezdve a lakáspiaci adatok nem a megszokott időben lettek feldolgozva. Ez sok félreértésre okot adott. Nehezen voltak láthatóak a folyamatok. A KSH friss munkájában félmondattal intézi el, hogy Budapest súlya az országos lakáspiacon 2014 óta csökken. Nézzük vissza a korábbi munkákat és 2018 lesz az első év, amikor a KSH a súlytalanabb budapesti lakáspiacra hívja fel a figyelmet. Miközben látták azok, akiknek látniuk kellett, hogy Budapesten az adásvételek száma nem igazolja vissza a lakásárakat.

2020-ban nem érdemes Budapesten az adásvételek számával magyarázni az árakat

– szeretnénk, mi, ezt igen határozottan leszögezni. Rajtunk kívül senki nem állt ki olyan határozottan a budapesti lakásárak és adásvételek ellentétes iránya mellett. Még a KSH is elsumákolta. Ha előtte sem lehetett, akkor most sem lehet az árakat az adásvételek számával alátámasztani. 

Budapest 2020-as árairól ma sem tudunk túl sokat. A KSH szintén maga írja le, hogy a második negyedév adatai még a 2019-es hiányos adatokhoz képest is hiányosabbak. Olyan lassan, késleltetve érkeznek a lakáspiaci adatok, hogy ma is csak a trendeket tudjuk inkább figyelni, az irányokat, a pontos számokról aligha tudunk biztosat. Ennek ellenére Budapesten az első félévben eladott és feldolgozott (ez így a precíz és pontos) lakásárai alapján azt látjuk, hogy 2019 I. negyedévénél mind a családi házak és a társasházi lakások árai is magasabbak.

lakásárak lakáspiac ksh ingatlan 2020 Budapest Magyarország Ingatlanműhely
Kattinson a képre, ha kíváncsi Magyarország régiónak családi ház, tégla- és panellakás áraira

Budapest a 2014 utáni lakáspiac legnagyobb vesztese – írtuk egyszer. Mit kaptunk mi ezért! Ma is ezt mondjuk. Budapest legnagyobb vesztesként csak áraival tudja bizonyítani, hogy Magyarország fővárosa. A lakáspiacon nem főszereplő. 2014 után elveszítette főszerepét.

Aki ezt nem értette eddig, hogy mit jelent, az valószínűleg ezután sem fogja. Nem is akarjuk meggyőzni.

A 2020-as magyar lakáspiac legnagyobb vesztese is Budapest

Ehhez nem férhet kétség. Ha megnézzük Magyarország régióit, mindjárt megértjük, hogy miért. A teljes Dunántúlra és Pest megyére igaz, hogy csak a családi házak árai csökkentek 2019 II. negyedév és 2020. II. negyedév között a jelenlegi hiányos adatok szerint.

Budapest az egyetlen lakáspiaci régió, ahol ebben az időszakban csökkent a téglalakások ára. Egyetlen egy másik magyar régióban sem lettek olcsóbbak a téglalakások. Budapesten kívül Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön lettek olcsóbbak a panellakások a vizsgált egy évben. Egész Magyarországon viszont csökkentek a családi házak árai. A családok házainak árai csökkentek országosan! - ismételnénk meg a gyengébbek kedvéért.

Mégis mitől visszhangos a magyar média? A lakásárak csökkenésétől, pedig a társasházi lakások árai nőttek Budapest kivételével mindenhol.

lakásárak lakáspiac ksh ingatlan 2020 Budapest Magyarország Ingatlanműhely
A lakáspiac megosztott és nemcsak régiókra! 

A lakáspiac megosztott. Ez nyilvánvaló volt már 2019-ben is. Ez volt a 2014-2018 közötti lakáspiaci ciklus lényege. Ha nem így beszélünk róla, akkor hazudni fogunk. Ha hazudunk a lakáspiacról, csak azért, mert mi a tapsból élünk, azzal a tapsoló közönségünket csapjuk be. Értjük, hogy miért van közönsége a „lakásárcsökkenésnek”. A „családi házak árának csökkenése” nem ilyen népszerű.

Azt nem illik megtapsolni, ha a családok ingatlana értéktelenedik el. Csak ma, aki vastapsol, állva tapsol - hangosan kiabálva, hogy na végre - a lakásárak csökkenésének, valójában a családi házak árának csökkenését ünnepli.

Lehet lakásáráknak nevezni a családi házak árát

Lehet, csak nem érdemes. Nem érdemes már évek óta egyben kezelni a családi házakat, a tégla- és panellakásokat. Főleg nem egy olyan országban, ahol 100-ból 61 ingatlant 2019-ben kisvárosokban és községekben adtak el. Ezek a kistelepülések nem a társasházi lakások piaca. A magyar lakáspiac 2020-ban sem a társasházakról szól. A lakáspiac nem is tapsból él. Viszont, akik a lakáspiacból élnek vagy erősen függnek tőle, ők igen. Mi döntjük el, hogy kire figyelünk, a lakáspiacra, vagy azokra, akik belőle élnek, tőle függnek. Mi döntünk. Ennyi. Függöny és jöhet a taps!

lakásárak lakáspiac ksh ingatlan 2020 Budapest Magyarország Ingatlanműhely
A téglalakások árai még Észak-Magyarországon is nőttek, ahogy minden más régióban is, kivéve Budapesten

Kép: Instagram

Forrás: ksh.hu, Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2020. II. negyedév, Megjelent: 2020. november 3.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely