lakásárak lakáspiaci árindex lakáspiac ingatlanpiac ingatlan 2020 Budapest Magyarország Ingatlanműhely

Nincs lakáspiac érzelmek, erős érzelmek nélkül. Nincs lakáspiac érdekek, erős érdekek nélkül sem. Sőt, nincs lakáspiac hazugságok, erős hazugságok nélkül sem. 2019-ben egyszerre telt meg erős érzelmekkel, erős érdekekkel és erős hazugságokkal a lakáspiac. Minden feltört a felszínre, felrobbant és egyszerre hatott a piacra. Nyugalom, higgadtság és sok-sok türelem szükséges a helyzet helyes értékeléséhez.

Ne értsük félre a lakáspiacot, ahogy tettük évekig előtte. Igazából 1990 óta még egyszer sem értettük meg. Itt lenne az ideje úgy gondolkodni és beszélni a magyar lakáspiacról, ahogy azt megérdemelné 2020-ban.

A jelenlegi szereplőkkel viszont ez irreális elvárás. A lakáspiac megtisztulás nélkül nem tud új szintre lépni.

Vannak, akiknek önként kellene távozni, másokat felelősségre kellene vonni az elmúlt évek tisztességtelen piaci befolyásolásáért. Akik visszaéltek a helyzetükkel az elmúlt években, azoknak mind távozni kellene a magyar lakáspiaci életből így vagy úgy.. 

A magyar lakáspiac 2014-2018 között vidékre költözött

Ez a valóságban annyit tesz, hogy a nagyvárosok lakáspiaca kereslethiányos kb. 2015 közepe óta. Erről a lakáspiaci szereplők „elfelejtettek” beszélni. Hazudtak nekünk, reggel, délben és este. Egészen 2019 közepéig mindent változatlannak állítottak be, önigazolásként az erős nagyvárosi árakat hozták fel példaként. Bár az erős árak mögött nem volt erős kereslet, ők mégis ezt állították. Ki? Mindenki, akinek ma lehetősége van a médiában nyilatkozni, akinek a szavait ismétlik utána, akinek a véleményét a lakáspiacról készpénznek veszik. Melyik fog először lemondani állásáról? Melyik fog először önkritikát gyakorolni? Melyik kér legalább bocsánatot? Egyik sem.

A tudatlanságunkra, a tájékozatlanságunkra, a feledékenységünkre épít mindegyik. Mi, ostobák, úgy sem tudjuk mi történik a lakáspiacon, mit mondtak a szereplők évekig róla. Mi, ostobák, bármit és bármikor elhiszünk, ha elég sokszor ismétlik nekünk. Ismételték is bőszen.

Aztán 2019-ben már nem lehetett tovább ismételni azt, amit előtte 

Vállalhatatlan és fenntarthatatlan lett a látszat. Vége lett minden optimista lakáspiaci színjátéknak. A nagyvárosi lakáspiaci szereplők ma már ott kopogtatnak az állam ajtaján és közben hangoskodnak a folyosón, hogy segítség, segítség, hát ha valaki őket ettől komolyabban veszi.

Komolytalan viselkedés, felnőtt hiszti, amiért 2019 fele úgy telt el, hogy nagyképűek voltak a nagyvárosi lakáspiaci szereplők, a második felében már ráfagyott a mosoly az arcukra.

Ma meg már azt halljuk tőlük, hogy "nagyvárosi lakáspolitika" kell

Évekig arról beszéltek, hogy minden milyen csodálatos, minden milyen szép, dübörög a lakáspiac. Kit érdekel az ma, hogy ez egyébként egyáltalán nem volt igaz! Most meg arról beszélnek, hogy hirtelen már semmi sem jó, minden rossz irányba halad, vége a jóvilágnak. Ha az állam nem segít, jön a katasztrófa. Mégis, milyen katasztrófa?

2015 volt az utolsó olyan év Magyarországon, amikor egy lakáspiaca volt Magyarországnak, 2016 óta két lakáspiac van és ezt csak 2020-ban vetik az állam szemére?

Hol éltek ezek eddig? Miből gondolják, hogy továbbra is szükség van rájuk a magyar lakáspiacon? Miért érzik úgy, hogy a nagyvárosi lakáspiacon az állam olyan eredményeket tud elérni, mint a vidéki lakáspiacon? Sőt, mitől hiszik azt a nagyvárosi szereplők, hogy egyáltalán nagyobb nagyvárosi lakáspiacra lenne szüksége Magyarországnak?

lakásárak lakáspiaci árindex lakáspiac ingatlanpiac ingatlan 2020 Budapest Magyarország Ingatlanműhely
A lakáspiac 2014-2018 között vidékre költözött, 2019-ben felállt és járni kezdett

2014-2018 között megmutatta a lakáspiac, hogy hol a helye a nagyvárosi lakáspiacnak. 2019-ben pedig már a vidéki lakáspiac felállt és járni kezdett, amiről korábban lenézően, lesajnálóan, gúnyosan beszéltek a nagyvárosi lakáspiaci szereplők

Hiába minden erőlködés, minden negatív felhang, a nagyvárosi szereplők öntik az olajat arra a tűzre, amit egyébként oltaniuk kellene, menteni a menthetőt. Nem tudják, de már üres kapukat döngetnek és üres szobák előtt várakoznak.

A nagyvárosokban nem a lakásárak csökkennek, hanem az adásvételek 

Várják a lakásáraktól a féket, abban bízva, hogy ha megáll a nagyvárosokban a lakásárak növekedése, attól majd több lakást adnak el, amiből ők is több pénzt csinálhatnak. De a nagyvárosi lakáspiac inkább zsugorodik, mintsem az árakat érdemben fékezné.

2019 III. negyedévet először ábrázoló lakásárindexe ma délután jelent meg a KSH oldalán. Ettől még senki sem lélegezhet fel 

Ilyen piaci hangulatban is csak az adásvételeket lehet csökkenteni a nagyvárosokban és közben növelni a vidéki lakáspiacon. El lehet venni a kedvét bárkinek, hogy ma piacra lépjen az eladható ingatlanával, mondván, hogy most már úgyis késő. Így nő az eladhatatlan ingatlanok száma az amúgy is csökkenő kínálatban, ami csak tovább gyorsítja a nagyvárosi adásvételek csökkenését.

Aki, ma azt hiszi, hogy a nagyvárosokban, csak a lakásárakkal van a baj, az legalább annyira téved, mint mikor azt hitte, hogy pont a növekvő lakásárak miatt nem volt semmi gond

A lakáspiacunk ismerete és tisztelete egy társadalmi minimum lehetne, de ma nem az. Ez a legértékesebb vagyona minden magyar állampolgárnak általában. A saját ingatlan védelmét nem írhatja felül semmilyen üzleti vagy politikai érdek. Aki a lakáspiacot tévedésbe ejti és tévedésben tartja, azt a lakáspiac hosszabb távon mindig kiveti magából.

2019-től olyan lakáspiaci ciklus kezdődött, amivel egyidőben megkezdődött minden értelemben a magyar lakáspiac tisztulása is

A lakásárak nem a lakáspiac mérge vagy gyógyszere. A lakásárak a lakáspiac önvédelmi eszköze. Minél inkább ki akarnak egy lakáspiacot használni, ott az az árakban ez annál jobban megmutatkozik. A lakáspiac állandóan változik és védi az ingatlant, védi a tulajdonosát, véd minket, azoktól, akik ma még mindig játszótérnek nézik a lakáspiacot. A lakáspiac nem játék.

lakásárak lakáspiaci árindex lakáspiac ingatlanpiac ingatlan 2020 Budapest Magyarország Ingatlanműhely
A lakáspiac megtisztulása a vevők igazi nagy lehetősége, nem a lakásárak iránya

Kép: Instagram

Forrás: ksh.hu, Lakáspiaci árindex, Megjelent: 2020. január 16.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely