ingatlanmédia lakáshitelezés lakáspiac ingatlan 2019 Magyarország Ingatlanműhely

A tévedés és a vélemény között van különbség. Ne csináljunk úgy, mintha nem lenne. Olyan divatos a szólás- és véleményszabadságra hivatkozva tévedésbe ejteni és tévedésben tartani, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.

A tévedés az tévedés és nem véleménykülönbség

Ha valaki azt mondja, hogy lapos a Föld, az nem vélemény. Ettől ma már sokkal vadabb dolgokat állítanak, mert állítani olyan könnyű. Ha elkezdi a tévedést alátámasztani, attól az nem lesz érvelés. A vélemény és a tévedés között a legnagyobb különbség, hogy a tévedést már az idő visszaigazolta, a véleményt pedig az idő fogja visszaigazolni. Ha tévedésről beszélünk, az azért van, mert valamit nem tudunk jól, nem ismerjük, de mégis beszélünk róla. Véleményt pedig azért fogalmazunk meg valamiről, mert ismerjük és tudjuk miről beszélünk, de ettől a tévedés az állításainkban kódolva lehet. Tévedni az tud, akinek a véleménye nem igazolódik vissza.

Tévedni és tévedésről beszélni sem ugyanaz

A kettőt nem olyan nehéz megkülönböztetni, bár a tévedést ma véleménynek kívánják eladni nekünk. A lakáspiacunkról tudható, hogy a hangulata szubjektív befolyásoló tényező. Az elmúlt években úgy beszéltek a lakáspiacról, hogy nem tudták mi történik. Ma is úgy beszélnek a lakáspiacról, hogy fogalmuk sincs mi történik, de már azt is tudni vélik, hogy mi fog történni. Az elmúlt években is folyamatosan tévedtek, semmi sem úgy volt, ahogy állították. Már az állítás pillanatában tudni lehetett, hogy nem igaz.

Nem volt Magyarországon dübörgő lakáspiac például vagy hitelezési láz, újlakás mánia, de felgyorsuló urbanizáció sem

Vegyük a klasszikus tévedést, ami a keresleti piacról szólt:

A magyar lakáspiacon soha nem volt, soha sincs és sohasem lehet keresleti piac. A magyar lakáspiac mindig kínálati piac. Mindig több az eladó lakás, mint a vevő. Mindig több lakást akarnak eladni, mint amennyit meg tudnak vásárolni. A magyar kínálati lakáspiac egy alaptulajdonság, ahol mindig túlkínálat van. Keresleti piacról beszélni tévedés.

A kínálati lakáspiac miatt tud árazni a kínálat. Sántíthat a példa, de lesarkítva olyan ez, mint a boltban vagy a piacon. Ha a boltban emelkedik a tej ára, nem azzal magyarázzák meg, hogy a tejnek keresleti piaca van. De a piacon a dráguló szőlő miatt sem azzal fognak érvelni, hogy az erős kereslet miatt nő a szőlő ára.

ingatlanmédia lakáshitelezés lakáspiac ingatlan 2019 Magyarország Ingatlanműhely
"Négy ingatlanos, három ingatlanszakértő, kettő bankár és egy ingatlanhirdetési oldal szerint, ha nem lehet az a magyar lakáspiacon, mint ami 2009 előtt volt, akkor szerintük itt a világvége.

Tévednek abban, ha azt hiszik, hogy a magyar lakáspiac a pénzcsinálásról szól. A lakáspiac főszereplői a vevők-eladók, az adásvételek. Az ingatlanosok, az ingatlanszakértők, a bankárok, az ingatlanhirdetési oldal csak statiszták."


/Ingatlanműhely/

Tévedés a magyar lakáspiacon az erős kereslettel magyarázni a lakásárakat

Évekig ezt hallgattuk mégis. Ma meg azt kell hallgatnunk, hogy a lakáspiacon a kínálati lakáspiac réme fenyeget a keresleti lakáspiac idealisztikus képével szemben. Mondják ezt azok az emberek, akik néhány hónapja, még együtt énekelték, hogy „Az éjjel soha nem érhet véget”. Állítottak, alátámasztottak, hogy még évekig tartó lakáspiaci fellendülésnek vagyunk a szemtanúi. A lakáspiac „aranyvonata” megállíthatatlan, robog előre. Ezt semmi sem fenyegeti. Aki mást állít, az szerintük inkább csak a lakáspiac új aranykorának a vesztese. Nekik igazából helyük sincs a lakáspiacon. Nem, ez nem tavaly volt. Ez bőven az év első fele. Aztán eltelt mondjuk 3-4 hónap és most már maguknak ellentmondva farkast kiáltanak, a világvégét látják eljönni, jósolnak, drámáznak, mindent alaposan megindokolva pl. a sötét kínálati lakáspiac eljövetelével.

Egyet felejtenek csak el a "szakértők", hogy a lakáspiac összeomlásáról beszélni akkor tudunk, ha maga Magyarország összeomlásáról is beszélnek

A magyar lakáspiac nem tud úgy összeomlani, hogy minden más egyébként változatlan marad. Aki a magyar lakáspiac összeomlásáról beszél, az munkanélküliségről, a bérek befagyasztásáról, erős inflációról, akár a lakásárakat elinfláló inflációról beszél ( = az infláció jobban nő, mint a lakásárak), a lakáshitelezés teljes leállásáról beszél.

Ne csináljunk úgy, mintha a lakáspiac összeomlása egyedül a lakásárakra lenne hatással. Ne csináljunk így, mert ez tévedés.

Aki összeomlást vizionál, az biztosan nem akar lakást vásárolni/eladni vagy egyáltalán nincs is rá esélye. Hiszen a magyar lakáspiac összeomlása a lakásvásárlási lehetőségeket minimalizálja, mert olyankor Magyarország is összeomlik és benne mi is. Az olyan lakáspiac nem tömegigényeket elégít ki, mert inkább tömegeket hoz nagyon nehéz helyzetbe, fenyegeti a biztonságukat.

Lehet olyan érzésünk, hogy vannak, akik az elmúlt években székre állították a lakáspiacot és kötelet tettek a nyakába, most pedig rugdossák alatta a széket

Azt nem tudják, hogy közben őket is székre állították, az ő nyakukba is kötelet akasztottak. Magyarországon dominó-elv érvényesül. Egy kirugott szék = sok kirugott szék. Olyan érzésünk is lehet, hogy valaki bosszúból csak azért rugdoshatja a lakáspiac lába alatt a széket, mert ő alatta is rugdossák a széket. Vélemény- és szólásszabadságra, demokráciára hivatkozva széket rugdosni ma Magyarországon tévedés. A tévedés nem szabad. A tévedéssel nem lehet és nem is szabad vitatkozni. A tévedéssel szemben tabuk nélkül, egyértelműen fel kell lépni.

Kép: Instagram

Forrás: portfolio.hu Ordas nagy kamu, amit a lakáshitelek szárnyalásáról mondanak, Megjelent: 2019. október 14.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely