otthon otthonteremtés lakáspolitika családpolitika ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely

"Úgy játszanak mások lakásaival, mint egy kislány a Barbie babával" -  Napraforgó szindróma, 2018. március 25.

Bárcsak azt mondhatnánk, hogy az otthonaink nem lettek néhány ember játékszerei! Bárcsak ezt mondhatnánk. A lakáspiacból néhány fontos ember kívánja a legtöbbet profitálni. Hogyan fér meg a profit és az otthon egy mondatban? Megférnek, legalábbis megférnének.

Ha szociálisan érzékenyek vagyunk, akkor ugyanilyen érzékenységgel kell megközelítünk a pénzt is. Aki empatikus, az nemcsak az emberrel empatikus, hanem a pénzzel is.

Az otthon fogalma ilyen szempontból is rugalmas/szerencsés kifejezés. Erre a rugalmasságra lehet építeni, amikor a pénzügyi függetlenséget az otthonunk tulajdonságává tesszük. A pénzügyileg független embernek Magyarországon van otthona, van ingatlana. Egy ilyen országban, ahol mindenki, tényleg szinte mindenki ingatlantulajdonos, ott az ingatlannak az otthon és a jó élet adja az identitását. Ezzel az identitással nagyon könnyű azonosulni. Az ingatlanból, az otthonból, a jó életből profitálni végülis valamilyen egyetemes siker. És ki ne akarna sikeres lenni? Jelentsen a siker bármit is, nincsen siker ingatlan, otthon és jó élet nélkül. Máris az tűnik szociálisan érzékenyebbnek, aki az otthon és az ingatlan piedesztálra emelésével a siker reményét, a jó életet kínálja fel számunkra.

Az elmúlt években néhány fontos ember hangját halljuk, ha otthonról és ingatlanról van szó

Megadják a lakáspiac hangulatát, befolyásolják a várakozásokat. Közös bennük, hogy mind azt üzenik, hogy a lakáspiac egyre több és több ember előtt nyitott, egyre több és több embert vár a lakáspiac tárt kapukkal. A lakáspiac közben egyre zártabb világ.

A lakáspiac nyitottságáról beszélni és közben látni annak bezárkózását, na igen, ez mindenképpen fejfájást okoz néhány fontos ember számára. Egy ország lakáspiaca minél zártabb, az annál kevésbé kívánatos a nagyemberek számára.

A zárt lakáspiac leghúsbavágóbb eredménye az elégedett emberek számának a csökkenése és az elégedetlen emberek számának a növekedése.

Ne legyünk idealisták, mindenki számára tökéletes lakáspiaci környezet nincs

Az elmúlt években néhány ember hozzáállásból, szavaiból, arra lehetett következtetni, hogy Magyarországon a lakáspiac ideális, sőt, egyre ideálisabb. Aki az elmúlt években sem vevőként, sem eladóként nem akart aktív szereplője lenne a piacnak és ma sem tervezi, hogy belépne a lakáspiacra, számára tényleg, de tényleg ideálisnak tűnik minden. Őt addig és csakis addig hagyja teljesen hidegen a magyar lakáspiac nyitottsága vagy zártsága, ameddig kizárólag ingatlantulajdonosként tekint saját magára.

Azok az ingatlantulajdonosok, akik vevők és eladók is akartak vagy akarnak lenni a magyar lakáspiacon, de ez valamiért akadályokba ütközött vagy ütközik, nekik van véleményük a nem ideális lakáspiacról. Az ő véleményüket nem képviseli egy fontos ember sem.

A fontos emberek csak azoknak az ingatlantulajdonosoknak a szócsöve, akik inaktívak a lakáspiacon, illetve annak a kisebbségnek, akik a zárt magyar lakáspiacon is el tudtak adni/képesek voltak vásárolni. Nincsenek pontos számok arról, hogy mennyi ember szeretett volna eladni vagy vásárolni az elmúlt években és abból mennyi ember nem járt sikerrel Magyarországon. Egy viszont biztos, róluk egy árva szó nem esett mind a mai napig.

A lakáspiacról azok a fontos emberek még mindig úgy beszélnek, hogy ott a siker garantált. Tehát, aki venni akar, az biztosan vásárolni fog, aki el akar adni, ő pedig biztosan el fog tudni adni. Ez egy olyan status quo a magyar lakáspiacon, amit még az elmúlt évek sem tudtak igazából kikezdeni. Köszönhető ez annak, hogy a magyar lakáspiacon csak a sikerről illik beszélni és még a kudarcot is sikernek kell beállítani. Ez egy olyan rossz szokás, amiért a magyar lakáspiaccal szembeni elégedetlenség mára gyakorlatilag jóval átlagon felüli. Sokkal, de sokkal nagyobb, mint 2010 előtt volt. Az elégedetlenség olyan szinten van, ami egyáltalán nem kívánatos néhány nagyon fontos embernek. A zárt lakáspiacból egyre kevesebbet lehet profitálni, jelentsen a profit most bármit.

Az elégedetlenséget, a növekvő elégedetlenséget figyelmen kívül lehet hagyni – ezt tették eddig is a fontos emberek

Fittyet hánytak rá, pozitív üzenetekkel bombázták inkább a lakáspiacot. Viszont így már egyáltalán nem tűnnek empatikusnak, szociálisan érzékenynek, hitelesnek.

A lakáspiac mindig valamilyen értelemben zárt, tehát kirekesztő. De, amikor már tényleg zárt lakáspiacról beszélünk, ott a lakáspiac kirekesztő hatása társadalmilag és gazdaságilag is káros, sőt, mérhető. A lakáspiaci hangulat sorsdöntő lehet, nagy erő van benne. Ezért beszélhet róla csak néhány ember és ezért nem mindegy mit mondanak róla.

Nyugtatatnak, támogatnak, segítenek = lelkesítenek ezek a szavak. Olybá tűnik, hogy ezek a fontos emberek már csak magukat akarják megnyugtatni és támogatni, magukon akarnak segíteni = már csak magukat lelkesítik. Ha így nézzük, a profit és az otthon már két dudás egy csárdában = a magyar lakáspiac már nem ideális azoknak sem, akik még mindig idealizálják. Sajnos elég kínos pillanatok ezek.

Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely