újlakás újlakáspiac újlakás marketing offplan látványtervek lakásárak lakásfelújítás lakásátalakítás ingatlanműhely

Az újlakás fogalmát a mai napig nem tisztázza semmi. Tudják a vásárlók egyáltalán mit vásárolnak meg? Dehogy tudják! Megnézik a látványképeket, amik rendszerint csak a lakásban rejlő lehetőséget mutatják be, de nem a kész lakást. Az újlakások vásárlásánál minden vevő kap egy műszaki listát, aminek lehet a felét sem fogja érteni. Olyan látványtervet egy fejlesztő sem készít, ami valójában bemutatja a kész lakásokat. Emiatt általában sokkal magasabb elvárásai vannak a vevőknek az építkezés alatt. Ha pedig szembesülnek a valósággal, abból nagyon komoly csalódás lehet. Elhelyezkedés, tömegközlekedés, épített környezet, presztízs, stb, sorolhatnánk, hogy mi minden beárazza az újlakásokat. De a belső kialakításuk, a valódi életszínvonaluk szinte lényegtelen ma még.

Az újlakást is fel kell újítani

Ha azt gondolja ma egy újlakást vásárló, hogy az újlakás ára tartalmaz mindent, amit ő az újlakásról elképzel, akkor óriási tévedésben van. Teljesen mindegy, hogy 700 ezer forint a négyzetméterár, vagy 1,5 millió, minden újlakás teljesen alap konyhát, fürdőszobát, burkolatokat, térkialakítást, fehér falakat kap. A fejlesztők által kínált „választható” lehetőségek valójában semmit sem jelentenek. Úgy kell elképzelni egy újlakást, amit ha tényleg úgy szeretnénk, hogy kinézzen, mint egy jól kitalált és felújított használt lakás, akkor arra pontosan ugyan úgy költenünk kell. Az új és használt lakás között a társasház és annak környezete lesz a különbség. A lakás belső életszínvonala, korszerűsége nem a kivitelezőtől függ, hanem a vásárlójától. Ha komoly konyhát akarunk bele, akkor azt nekünk kell majd megfizetni. Ha számítanak a színek, formák, a design, a térkihasználás, a kapcsolók, konnektorok, lámpák kiállásai, az bizony mind a vásárló feladata.

újlakás újlakáspiac újlakás marketing offplan látványtervek lakásárak lakásfelújítás lakásátalakítás ingatlanműhely
Kép: lela.hu Lela Residence, Balatonlelle  - Látványkép

Az újlakás nem kész lakás, csak egy jó alap

A használt lakások árait manapság azzal vádolják, hogy azok túl közel vannak a teljesen új lakások áraihoz. A túlárazás és lakáspiaci túlkapás mindennapos jelenség. De ha megnézünk egy kiválóan felújított lakást és egy unalmas újlakást, ami ugyan annyiba kerül, akkor mégis csak kiderül, hogy az újlakás mindig drágább lesz. A lakás belsejét sokszor részletkérdésnek tekintjük, főleg az újlakásoknál, amiért az „új” jelző mindenkiben azt az érzést kelti, hogy az egy kész termék, nem kell rá egy forintot sem költeni. Ez pedig egy óriási becsapás. A „magazin lakásként” árult újlakások szemfényvesztések csupán. Mélyen a zsebébe kell nyúlnia minden vásárlónak, aki az új lakásából tényleg a legtöbbet akarja kihozni.

Szerkezetkészen is vásárolhatunk

A kivitelezőnek érdeke, hogy az alaplakást adja el, mert azzal keresi a legtöbbet. Kifutó termékeket, beragadt raktárkészlekeket építenek be a lakásokba. A márkanév sem a hideg és meleg burkolatoknál nem jelent semmit, ahogy a szanitereknél, szerelvényeknél, konyhabútoroknál és konyhagépeknél sem. A tervezőasztalról vásárlásnak annyi előnye van, hogy meg lehet egyezni a kivitelezővel, hogy a lakást ne fejezze be, és a vevő kérésének és utasításainak megfelelően legyen előkészítve a gépészet a lakásban, minden mást a vevő saját maga intézi. Igen, itt megragadnánk a lehetőséget, hogy kiemeljük, ne a kivitelezőre bízzuk a lakásainkat, ha saját terveink vannak vele. Ma még minden lakásátalakítás arról szól, hogy ott kell lenni valakinek a helyszínen és folyamatosan figyelni kell a munkákat és időben jelezni, ha valami nem úgy történik, mint a terveken. Az építkezési területre bemenni nem mindig könnyű, néha nem is lehet. Minél később vesszük meg a lakást, tehát minél inkább előrehaladottak a munkák, a lakásokat a fejlesztő nem fogja engedni, hogy szerkezetkészen vásároljuk. Hiába nem kérünk burkolatokat, konyhát és szerelvényeket, alig fog ez valamit is jelenti az árban. Ezzel pedig elindulhat egy lavina, ami azt jelenti, hogy nagyon sok pénzt dobunk ki feleslegesen.

újlakás újlakáspiac újlakás marketing offplan látványtervek lakásárak lakásfelújítás lakásátalakítás ingatlanműhely
Kép: budapart.hu BudaPart, Kopaszi-gát  (Budapest) - Látványkép

Az újlakást is szét lehet verni, mint egy használt lakást

Nem ritka eset, amikor az új, frissen átadott házakban ütvefúrók és flexek hangját halljuk, mert dolgoznak a vevők, az új tulajdonsok. Verik szét az újlakásukat, vésnek, bontanak, akár hónapokig újítják fel, alakítják át a saját igényeiknek megfelelően. Ahogy egy mobilszolgáltató nem garantálja a térerő és mobilinternet minőségét szerződéskötéskor, úgy nem garantálja az otthoni wifi-t sem egy vezetékes internet-szolgáltató, és az újlakásépítők sem garantálják azt, hogy az újlakásunk a marketingtervek alapján fog kinézni. Az újlakásunk úgy fog kinézni, amilyenre mi megcsináljuk. Az újlakás ára, ezért csak egy alapár egy alaplakásért. Ha többre vágyunk – és az új lakások árai alapján sokkal többre vágyik minden vevő – az több millió forint plusz kiadást jelenthet. Egy lakás berendezése pedig további milliókat jelenthet. Az újlakásvásárlók tehát semmivel sincsenek előrébb mint a használt lakásokat megvásárlók. Pénznyelőnek érezheti mindenki a lakásvásárlást, mert bármennyit el lehet rá költeni a beköltözésig, csak az anyagi lehetőségeink szabhatnak korlátot a vágyainknak...látványterveinknek.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely