nav adóellenőrzés adóbevallás bérbeadás albérlet adózás szja eho ingatlnaműhely

Az adóellenőrzésről nem a bérbeadók jutnak eszünkbe először. Pedig őket is megkeresheti a hatóság, hogy egy adott  bérbeadási év (általában az utolsó) adóbevallása rendben volt-e. Eddig ezt a NAV rendszerint az adóbevallás utáni hetekben végezte. Ez azt jelentette, hogy ha május 20-ig beadtuk a bevallást, júniusban levelet kaphattunk a NAV-tól, hogy személyesen fáradjunk be az illetékes adóhivatalba.

Azért volt fontos, hogy júniusban megkeressenek, mert a bérbeadók adóbevallásában rendszerint visszafizetendő adó szerepel. Azt a NAV a visszautalás előtt vitatathatta, utána már nem.

Gondoltuk eddig, mert szeptember végén váratlanul a hatóság egy magánszemély idén beadott bevallás ellenőrzésével keresett meg minket. Hívjuk Ibolyának a lakás tulajdonosát. Ibolya Ausztráliában él, az adóbevallását nem maga készítette és nem tudja képviselni sem magát az adóhatóság előtt. Erre a hatóság fel is van készülve, eleve lehetőséget biztosít meghatalmazott képviselőre.

Nézzük meg részletesen a levelet, mert olyan hosszú és ijesztő tud lenni. Fel is hívnánk a hatóság figyelmét, hogy újragondolhatná az adózóbarát kommunikációt, mert elveszhet a lényeg a sok teljesen felesleges körülményeskedés között.

A megszólítás, már elég személytelen. Még a bíróság is a nevén szólítja az embert. Itt már egy ilyen levelet soha nem olvasónak összeszorulhat a gyomra és úgy érezheti itt a vég.

nav adóellenőrzés adóbevallás bérbeadás albérlet adózás szja eho ingatlnaműhely
Lehetne már sokkal érthetőbben is - Olyan nagy kérés ez?

Az sem túl szerencsés, hogy mindjárt a jogi környezettel indít a levél. Az pl. mehetne az apróbetűs részbe, hogy milyen (jogi) alapon kerestek meg. Tudjuk, hogy a NAV megkereshet minket, a jogszabályi háttere kevésbé érdekelhet bárkit is.

A mondat megfogalmazása már zavaros. Miért nem képes azt leírni, hogy bérbeadóként a lakásbérbeadás miatti adóellenőrzést tartanak? Minek ez a kacifántos mondat, ami végülis érthető, csak nem egyértelmű.

Pár másodperc alatt felmehet egy átlagember vérnyomása, szaporább lehet a pulzusa és kapkodhatja a levegőt, mire meglátja a „találkozó helyét”, aminek a címe már egy rövidebb levelet megtöltene. Na igen, ha az a cél, hogy valakiben félelmet keltsen a levél első oldala, erre teljesen tökéletes.

Ellenőrzés tárgya

Rébuszokban beszél továbbra is a hatóság. Egy konkrét szava nincs arról, hogy bérbeadással kapcsolatban folytatja le az eljárást.

Ennyire nehéz lenne nem sablonlevelet írni egy lakástulajdonosnak, aki kiadja a lakását?

nav adóellenőrzés adóbevallás bérbeadás albérlet adózás szja eho ingatlnaműhely
Sokk - a kevesebb több lenne

Ellenőrzés alá vont időszak

Milyen modoros és ismételten teljesen felesleges megfogalmazás.

Miért nem azt írja le, hogy ellenőrzött bérbeadási időszak, hogy egy picit is éreztesse a lakás tulajdonosával, hogy a kiadott lakásáról van szó.

Ha ilyen levelet kapunk, addig ne fordítsuk meg, amíg nem értjük meg az első oldalt. Tipikus hiba, hogy átfutjuk, hogy milyen hosszú és kb. mi van leírva. A második oldal rémisztően tömény és lényegtelen amúgy. Az csak arra jó, hogy sokkot kapjon az egyébként is megrémült „címzett”.

Mielőtt tovább olvassuk, igyunk egy kávét, aki dohányos szívjon el egy szál cigit, aki sportos, az eddzen egy kicsit. A lényeg, hogy nem szabad olyan forrón enni azt a bizonyos kását. Ha ez meg van, adrenalin szint már alacsony, kicsit megkönnyebbülve jöhet a folytatás.

Nagyon trükkös a második oldal, mert csak a tetején és az alján van fontos információ. A többivel csak pszichológiai hadviselés folyik a hatóság stílusában. Aki már tudja, az csak felnevet, hogy szigorú, komoly, de nem azért írják, mert fontos, hanem azért mert így van nekik meghatározva, hogy beszéljenek velünk.

Itt üzennénk, azoknak az embereknek, akik ezeket a sablonleveleket előre megírják és megíratják, hogy több kárt okoznak vele maguknak, mint amennyire segíteni szeretnék a munkájukat.

Reméljük, egyszer eljutunk oda, hogy a hivatalos hatósági levelezés nem elefántcsonttoronyban élők l’art pour l’art huncutsága lesz, hamár nem a sötét középkorban élünk.

nav adóellenőrzés adóbevallás bérbeadás albérlet adózás szja eho ingatlnaműhely
Csak a lényegre koncentráljunk és keressük a hatóság mögött az embert

Az ellenőrzést végző adóellenőrök neve

Na ezért mondtuk, hogy rá kell pihenni a második oldalra. Ha feszülten és összezavarodottan meglátjuk ,hogy nem is egy, hanem mindjárt kettő adóellenőrre számíthatunk, akkor lehet álmatlan éjszakánk lenne. A többesszám használatától (adóellenőrök) is olyan érzése lehet az embernek, mint ha ezek valamit nagyon keresnének. Aztán városi legenda az, hogy ha a hatóság valamiért nagyon meg akar büntetni, akkor úgyis megbüntet.

De megnyugtatunk mindenkit, hogy szerencsére, vagy hál’ istennek, az adóellenőrökről sokkal több a rossz sztereotípia, mint amennyire rászolgálnak. Ezért itt újra érdemes venni egy mély levegőt, felhívni az ügyintézőt – aki Viven és másodsorban adóellenőr is – és beszélni vele.

Már a telefonbeszélgetésből kiderülhet, hogy másik oldalon is egy ember van és jó hatással lehet ránk, ahogy halljuk a kedves hangját, az előzékenységét, a figyelmességét vagy éppen a rugalmasságát, amikor új időpontot kérünk a személyes találkozóra, mert a levélben megadott találkozási nap pl. nem jó. Kiderül, hogy nem fix az a nap és természetesen alkalmazkodni fognak hozzánk.

Igen, telefonáljunk mindenképpen, mert valahol itt érezhetjük először azt, hogy emberként kezelnek, emberek, akik csak a munkájukat végzik és nem is akarnak semmi rosszat.

Jó, jó, ehhez kell az is, hogy az adóbevallásunk és a mögötte lévő adminsztráció teljesen átlátható, rendezett és precíz legyen. Jelen esetben is erről van szó. Adózásban nincsen tréfa vagy felületes munka, amiről itt olvashatnak részletesen.

Tisztességes adózónak ezért is éri meg lenni, mert mindjárt dupla előnnyel jár. Egyrészt jobban alszunk, mert annyi adót fizetünk és úgy, ahogy azt kell. Másrészt ezt bármikor ellenőrizhetik is, mert a nyilvantartásunk naprakész, NAV-biztos.

Ilyenkor bármikor ellenőrizhetnek minket, nem jövünk zavarba, sőt büszkén mutathatjuk, hogy milyen lelkesek vagyunk a téma iránt. Sem az adózástól, sem pedig az adóellenőrzéstől nem kell félni.

Adózási kisokos kezdő és haladó bérbeadóknak:

1. Albérlet adózása - Adóbevallás

2. Adószám igénylése bérbeadáshoz

3. NAV állásfoglalás

4. Albérlet - 15% SZJA

5. Örökölt és ajándékba kapott lakás bérbeadása

6. Adókedvezmények, amikről tudni kell

7. Építményadó, mint elszámolható költség

8. Adóellenőrzés - Ne féljünk!

9. Adóbevallási tervezet feketén-fehéren

10. Tételes költségelszámolás és adókedvezmények bérbeadóknak

11. Bérbeadóként egyenlőnek lenni 2018-tól

12. Ingatlan bérbeadás vs. számlaadat-szolgáltatás

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely