albérletpiac albérletárak bérlő kiválasztás bérlőszűrés ingatlanjog lakásátverés ingatlanmarketing bizalmi válság gazdasági válság munkanélküliség ingatlan kockázat kockázatelemzés kockázatkezelés 2020 Magyarország Ingatlanműhely

Extrém kockázatok az albérletpiacon. Teljes a jogbizonytalanság. Ítélkezési szünet van. A közjegyzőknél sem a bérlet jogviszonyból eredő viták kezelése a prioritás. Hiába a „közjegyzős” bérleti szerződés, érvényesíteni nem lehet jelenleg. Közjegyző által hitelesített kiköltözési záradékkal most bérleti szerződést kötni bizonytalan ideig nem lehet. Végrehajtási moratórium van. Összefoglalva az emberi gonoszságot az albérletpiacon semmi sem korlátozza, bünteti jelenleg. Következmények nélkül lehet visszaélni, szerződést szegni.

Provokátoroknak, szélhámosoknak = törvényen kívülieknek áll a zászló

Most derül ki majd, hogy ki, hogyan választott. Aki mellényúlt, eltaktikázta magát, a bérlője szabadon garázdálkodhat. Bérlőt választani nem olyan egyszerű feladat. A jó bérlő jó bérlő a bajban is. Minden más bérlő már kiszámíthatatlan a normál hétköznapokban is, nemcsak nyomás alatt. Ilyenkor meg aranyat ér a kiszámítható partner. A kiszámítható bérlő a kiszámítható bérbeadóval a lehető legjobb párosítás. Csak nem mindig jön össze. A kényszerbérbeadó sem kiszámítható. Kényszerbérbeadók mindig vannak és lesznek is. Kényszerbérbeadó az, aki csak azért adja ki a lakását, mert például nem tudja eladni. Az „eladó és kiadó” lakáshirdetés még ma sem ment ki a divatból. Bérlőt tenni egy lakásba, miközben a tulajdonos várva várja a vevőt, erősen megkérdőjelezhető magatartás.

A jó bérlő nem szeret gyakran költözni. A jó bérbeadó sem szereti, ha átjáróház a lakása.

De ma egy kényszerbérbeadó szinte minden írott és íratlan bérbeadói szabályt felrúg a lakáshirdetésében:

 • Attól függően ki mennyire kétségbeesett, megjelenik a néhány hónapra kiadó lakás.
 • A minimális idő meghatározása nélküli bérlés csak első ránézésére tűnik főnyereménynek.
 • Lehet ma már találni 2 havi lakbérnél kevesebb pénzügyi biztosíték nélküli kiadó lakást is.
 • Az igazán kétségbeesett hirdető csak bérleti díjat kér és azonnal költözhet is a bérlő.

Bizonytalanság minden szinten. Kezelhetetlen kockázatok = vállalhatatlan feltételek.

Bérlőként legalább törekedjünk úgy a biztonságra, biztonságos bérlésre, mint bérbeadóként

A fejvesztett, ész nélküli kényszerbérbeadók magas kockázatot jelentenek az albérletpiacon. Szinte alig megkülönböztethetőek bármilyen lakásátveréstől. Bár az eladó lakások körüli csalások a médiaképesebbek, de sajnos a kiadó lakásoknál is akad bőven visszaélés. A hirdetési oldalak nem védenek meg minket, kivéve, ha bejelentjük a hirdetést.

"A lakáspiac vírusaira nincs gyógyszer, csak a megelőzés segíthet. Vírusvédelem nélkül a lakáspiacon fertőzötté, majd könnyedén áldozattá válhatunk." - Lakásátverések, mint a lakáspiac vírusai, 2019. október 23.

De hogyan különböztessük meg ma a kényszerbérbeadót egy albérletes csalótól?

 • Csak komoly körültekintéssel és egészséges bizalmatlansággal.
 • Ha bárhol valami zavaros, nem világos, nem érthető, akkor el kell tudni engedni.
 • A gyanús hirdetésekről különösen kételkedve érdeklődjünk.
 • Egy hirdetés elég sokat elárul magáról a bérbeadóról.
 • Még az ingatlanosok hirdetése is jobb minőségű, ha a kiadó lakás tulajdonosa megbízható.
 • Szóval ne essünk abba a csapdába, hogy azt gondoljuk a „hülye ingatlanos” miatt nincs félnivalónk egy albérlethirdetéstől sem. Majd a tulajdonossal mindent megbeszélünk.
 • Nem mindenki partiképes a hirdetési piacon.
 • Ha pedig a magánhirdetés értelmezhetetlen számunkra, akkor pláne van mitől tartanunk bérlőként.
 • Akármilyen csábító is az ajánlat, gyanakodjunk, járjuk körbe a bérlési feltételeket, kérjünk szerződéstervezetet.
 • A botcsinálta bérbeadó inkább kidumálni akar majd mindent, nem lepapírozni. Ilyen nagy duma a rugalmas bérlési feltételek és a „megbízunk egymásban” szöveg. Milyen jól hangzik. Csak a rugalmas feltételek általában azt jelentik, hogy minden bizonytalan, még a bérleti díj is.

Hónapról hónapra jó bérlő nem él bizonytalanságban

Most persze lehet kontrázni, hogy ma minden bizonytalan, minden bérlő bizonytalanságban él. De bizonytalanság és bizonytalanság között is van különbség.

Nem négy és fél millió munkanélküli országa leszünk. És nem feltétlenül a bérlőket fenyegeti jobban a munkanélküliség kockázata, mint azokat, akik saját lakásban élnek (éppen most).

Annak lehet jól kiadni, akinek van és lesz munkája. Attól lehet és érdemes bérelni továbbra is, aki nem a munkája elvesztése miatt lesz hirtelen kétbalkezes bérbeadó.

Egy valódi albérlet nem munkásszálló vagy kollégium. A látszat albérletek, látszat bérbeadók = alibik az albérletpiacon. A turizmus hiánya a nagyvárosokban nem csinál a bérlőkből turistát. A vendéglátás és a „bérlőlátás” között nem az a különbség, hogy mennyi ideig laknak a lakásban. A munkanélküliség sem csinál a bérlőből kezest a banknál. Hitelre csak olyan lakást veszünk, amiben lakunk. Ez egy aranyszabály. Aki ezt megszegi, az nem kiszámítható bérbeadó. Aki azért költözik ki váratlanul a saját lakásából, hogy kvázi munkanélküli segélyt csináljon a bérleti díjból, ő sem a világ legjobb bérbeadója.

Bizalmi válságban az albérletpiacon minden egyenes és kiszámítható félnek nehezebb. Viszont nem lehetetlen hideg fejjel gondolkodni és döntéseket hozni bérlőként és bérbeadóként ma Magyarországon. Csak minden körülmény és minden más szereplő ellenük van az albérletpiacon.

Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely