fürdőszoba ajtós kád kád ajtóval fürdőkád akadálymentes fürdőkád 2019 Magyarország Ingatlanműhely

A lakásvásárlás, a felújítás, egy új ház megépítése életünk első felének meghatározó élményei. Ritkán gondolunk ilyenkor a második „ötvenre”. Az idő múlásával a praktikum és kényelem még inkább felértékelődik. Bizony nem csak fizikailag változik meg az ember idővel, hanem megváltozik a viszonya és kapcsolata a körülötte lévő világgal, még a saját otthonával is. A „második ötven” korszaka váratlanul éri az embert, nem biztos, hogy fel van rá készülve. Iskolában nem tanítják, illetve mindenki abban reménykedik sokkal jobb lesz, mint a szüleinek volt. Az otthonaink viszont a legritkább esetben állnak készen, hogy továbbra is ugyan olyan kényelmesek és szerethetők maradjanak, mint amikor beköltöztünk és leéltünk ott egy életet. Ne legyenek illúzióink, túl sokat azért nem költözünk a „második ötvenben” már. Az állandóság is felértékelődik az ember életében egy idő után, a változatosság már nem fogja gyönyörködtetni. Ez vezet ahhoz, hogy a lakásainkhoz már nem nagyon nyúlunk hozzá, mert hozzászoktunk a kinézetéhez.

Otthon megállíthatónak érezzük az időt

Ez a lakások elavulásának lassú és biztos útja. Az elavulás nem azt jelenti, hogy a lakásbelső nem felel meg a legújabb lakberendezési trendnek. Sokkal inkább azt jelenti, hogy egyre kevésbé felel meg a benne élő ember igényeinek.

Túl zsúfolt, szűkös, nehezebben lehet benne elférni, amikor már több helyre lenne szükség a mozgáshoz. A konyha használata is egyre körülményesebb, hiszen minden vagy túl magasan vagy túl alacsonyan van. Minden használati tárgy egyre nehezebb lesz benne, mert nem cserélik le „arra a kis időre”.

Leghamarabb mégis talán a fürdőszoba lesz igazi kihívás

A kádas fürdőszobák egyeduralmát semmi sem fenyegeti Magyarországon. Még úgy sem, hogy a társadalom öregszik, a lakásokban sokkal több idős ember él arányaiban véve, mint bármikor előtte.

Jön először valami lépcsőszerű belépő, mindenféle plusz kapaszkodóval. A fürdőkádat bár akadálypályának érzi sok idős ember, lecserélni nem fogja. Egy tusolóban sokkal könnyebb és kényelmesebb a fürdés idősebb korban, ennek ellenére a „második ötvenben” sem építünk zuhanyzókat.

fürdőszoba ajtós kád kád ajtóval fürdőkád akadálymentes fürdőkád 2019 Magyarország Ingatlanműhely
Akadálymentes kádunk is lehet "arra a kis időre"

Ragaszkodunk a fürdőkádhoz, mint a rigolyákhoz

A fürdőszoba berendezése és használhatósága - a konyhához hasonlóan - idősebb korunkban nem fog megfelelni az igényeinknek. Gyógyszertárakban és hálapénzre többet fogunk költeni a második ötvenben, mint a lakásunkra. Ezeket sokkal fontosabbnak tartjuk, mint azt, hogy az otthonunk a „második ötvenben” is kényelmes és biztonságos maradjon számunkra. A kádhoz nem csak nálunk ragaszkodnak. Nemzetközi „jelenség” a kádmánia. Erre találták ki az ajtós kádakat. Besétálhatunk, mint egy tusolóba. Kiváltva ezzel a mindenféle akrobatikus mutatványt, ami a bemászással elkerülhetetlen.

fürdőszoba ajtós kád kád ajtóval fürdőkád akadálymentes fürdőkád 2019 Magyarország Ingatlanműhely
Akadálymentesített kád Budapesten 2019-ben

Mint szinte mindent, az ajtós kádat sem most találták fel

Az első „ötvenben” sokunk átéli az újdonság érzését, minden új neki, majd a „második ötvenre” rájövünk, inkább mindent csak modernizálnak, de a lényeg nem változik. Az akadálymentes kádak kinézete lehet modernebb, de a funkciójuk és a céljuk továbbra is klasszikus. Megadja a fürdőkád érzését, de kényelmesebb és praktikusabb a használata. A „második ötvenben” a lakásunk felújítása, átalakítása az emberhez méltó életkörülményeinket javíthatja. Még nem tudjuk bizonyítani, de idővel az is kiderülhet, hogy a korunkhoz és egészségi állapotunkhoz kiépített és berendezett otthon - az életminőségünk javításán keresztül - a hosszabb élet egyik titka lehet. A gyógyszertáraknak és az egészségszolgáltatóknak jól jön, ha a pénzünket inkább náluk költjük el és nem az otthonunkra. A „gyógyszert” otthon is kereshetnénk, lehetne az otthonunk a gyógyszer. A lakásainkban ne állítsuk meg az időt, a lakás velünk együtt változhatna. Otthonunk sok része emlékeztethet minket mindarra, akik korábban voltunk. Nagyon fontos, hogy legyenek benne olyan részek, amik inkább arra emlékeztetnek milyenek vagyunk most. A fürdőszobánk egy ilyen hely lehetne.

Forrás: gigadgets.com

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely