albérlet albérletpiac kiadó lakás budapest ingatlanműhely

A lakáspicon sok közismert sztereotípia él még erősen, amit egyelőre nem lehet megdönteni. Az egyik ilyen a diákbérlők hatása, mint ha diákok nélkül nem is lenne albérletpiac.  Rendszerint a nyári albérletpiacot a média, az ingatlanközvetítők és persze a hirdetési oldalak szerint is a diákok mozgatják. Ez olyan erős tényként hat a piacra, hogy gyakorlatilag mindenki elhiszi. A legszembetűnőbb az „állandósága” - minden évben ugyanakkor ugyanazt kell meghallgatnunk - mint ha nem is létezne demográfiai hatás és nem lenne sokkal kevesebb diák ma, mint 10-20 éve. De nélkülözi ez a szemlélet azt is, hogy a diákok nem feltétlenül bérlők, hanem vásárlók is tudnak lenni ma már.

A közvélemény sokkal inkább elfogadja a diákokat bérlőként, mint lakásvásárlóként, csak azért, mert évtizedekig elképzelhetetlen volt, vagy legalábbis igen ritka, hogy valaki 18 évesen saját lakásban éljen.

Ma sem önerőből vásárolnak a diákok, hanem a „szüleik erejéből”. Viszont az albérletet is szülők fizetik az elején és később lesznek csak egyre inkább önfinanszírozók a diákbérlők is.

80 ezer diákbérlő Magyarországon

Tavaly a GKI és a Jófogás elemezte a bérlakáspiacot, amiből kiderült, hogy a kb. 300 ezer felsőoktatási hallgatóból 120 ezer ingázik, 40 ezer kollégista és csak 80 ezer a diákbérlők aránya a magyar albérletpiacon. A többi ott él, ahol tanul. 

Ez az információ ettől függetlenül nem rengette meg a diákokról alkotott tévhiteket, miközben a 80 ezer diákbérlő csak kb. 7%-a a magyarországi bérlőknek.

Az okát sokmindenben kereshetnénk, de igazából csak arról van szó, mint általában a legtöbb sztereotípiánál. Egyszerűnek kell lennie, jól érthetőnek és szükség van olyan jelenségre is, amibe bele lehet magyarázni. Erre tökéletes a ponthatárok kihirdetése és az ekörüli mizéria, amivel a diákokat misztifiálni lehet.

Olyan jól sikerült ez, hogy ha albérlet, akkor nagyon sok bérbeadó a diákokra asszociál.

Szinte elsőszámú bérlőként tekintenek a  diákokra, nem is gondolva bele, hogy a diákok kereslete és a fizetőképessége is messze elmarad a budapesti albérletpiac kínálati mennyiségétől és áraitól.

Az egyetemek körül kis szublakáspiacok alakulnak ki, ahol a felárakat mind a diákokkal magyarázzák. Még akkor is, ha olyan árak vannak, ahol diákok már egyáltalán nem vagy csak nagyon ritkán tudnak bérelni.

De miért  pont nyáron "őrül meg" a bérlakáspiac?

Nem csak a bérlakáspiac, de a lakáspiac maga a nyári időszakban igazán aktív. Gondoljunk csak először a felújításokra. Nem télen van a dömping, hanem tavasztól őszig dolgoznak a lakásokon. Általában úgy szeretik időzíteni a felújításokat is, hogy „jó idő legyen”. A lakásfelújítások miatt sok albérlet is a nyári időszakban jelenik meg a hirdetési oldalakon.

De nem csak a kínálat időzít mindent nyárra, hanem a kereslet is, mert ilyenkor költöznek „A-ból B-be” az új és régi bérlők is, köztük a diákok is.

Különleges hónapnak tűnik az augusztus, amikor az albérletek körül forog a világ. Koránt sem a diákok miatt van ez így, hanem azért, mert a nyár első felében a kínálat és a kereslet is „nyaral és pihen”. Augusztusban viszont beindul az élet és jönnek a felköltözők vagy átköltözők pl. Budapestre. Nagy részük dolgozni jön, mert  ősztől nem csak az iskolák nyitják ki kapuikat, hanem a munkakehelyeken is megjelenik a friss és új munkaerő.

Az ősz az újrakezdés ideje

Igen, a cégek a „nyári szünet” után rákapcsolnak, amiért a munkaerő, akik közül Budapesten akadnak jócskán bérlők is, szeptember előtt intézi el lakhatási ügyeit. Nem csak rossz szokás, hogy mindent az utolsó pillanatra hagynak, hanem más oka is van. Ez pedig az, hogy Budapesten nem nagyon lehet előre lakást bérelni. Vagyis lehet, csak fizetni kell érte.

A bérlők és a bérbeadók közötti kapcsolat olyan szokásrendszeren alapul jelenleg, hogy nem lehet „ingyen” kibérelni egy lakást több hónappal előre. Ha valaki csak szeptembertől fog Budapesten élni és dolgozni vagy akár tanulni, az nem akar júniusban vagy júliusban bérelni.

Így a kereslet nagyon racionálisan augusztusra koncentrál és akkor próbál szerencsét a bérlakáspiacon.

Összefoglalnánk, nem csak gyengébbek kedvéért, hogy a bérlakáspiacon a kereslet és kínálat nyáron koncentrálódik. A költözések, a lakásváltások és az új bérlők is mind nyári hónapokban realizálódnak. A kínálat ehhez alkalmazkodik és ezért nő a kiadó lakások száma, mert bérlőt vált az adott lakás, vagy addigra készül el a felújítás, egyszerűen nyáron hirdetik meg albérletnek a lakásokat.

Ha nyár akkor albérlet – mondhatnánk. De ilyen az életritmusunk, a szokásaink, ahol a nyári szünet után augusztusban fokozottan érezhető a bérlők és bérbeadók jelenléte a kiadó lakások piacán.

Nincs benne semmi rendkívüli, mert előre nálunk nem nagyon bérelnek– anyagi okokból – ezért augusztusra az átlagosnál sokkal több bérlő halasztja a ki- és beköltözést, természtesen a diákok is.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely