panelház panellakás panel panelprogram panelsztori lakásárak lakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely

Van egy lakástípus Magyarországon, ami kis túlzással közútálat tárgya. Legalább 30 éve várják már, hogy összedőljön, elértéktelenedjen. Minden rosszat elmondanak róla és a lakóíról. Gúnyolják, cikizik.

A lenézett és semmibe sem vett panelházak és panellakások a magyar lakáspiac elmúlt 5 évének sztárjai

Sikertörténetük miatt nem véletlen, hogy milliók várják már, hogy a panellakások árai mély zuhanásba kezdjenek. Legalább féléve már, hogy vannak ilyen hangok, akik bizony vélt és valós tapasztalatokra hivatkozva azt mondják, hogy a panelsztorinak vége. 2019 még nem a panellakások ellendrukkereinek éve volt. Minden régióban a panellakások négyzetméter árai magabiztosan vették a 2019-es lakáspiac akadályait. Amikor januárban még azt mondtuk, hogy, aki csak a lakásárakat nézi, nem látja a lakáspiacot, azt a KSH friss lakáspiaci jelentése sem cáfolja.

panelház panellakás panel panelprogram panelsztori lakásárak lakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely
"Aki csak a lakásárakat nézi, nem látja a lakáspiacot"

Magyarország már évek óta nem az átlagok, hanem a különbségek országa

Ez különösen igaz a lakáspiacon. 2016 óta a magyar lakáspiacon olyan folyamatok zajlanak, amit igazán mostanában kezdünk megérteni. Hiábavaló volt minden manipuláció, a lakáspiacon a félrevezető hangok süket fülekre találtak. A kereslet elfordult a nagyvárosoktól. Azoktól a nagyvárosoktól, ahol a lakáspiac érdek- és erősemberei erőforrásaikat összpontosítják. Ingatlanközvetítők, hirdetési oldalak, társasházfejlesztők és -építők, bankok, többek között még maga az MNB is. Talpig snájdig úriemberek érdekektől vezérelve elmondták, hogy miért nem létezik lakáspiac a nagyvárosokon kívül. Elmondták azt is, hogy a lakáspiacnak nincs jövője „vidéken”.

Aztán a lakáspiac 2016-tól kezdve fokozatosan vidékre költözött

Oda, ahol az „üzletembereknek” semmilyen babér nem terem. Az újlakáspiac is ennek esett áldozatául. Kiderült ugyanis, hogy aki mégis városi ingatlanban gondolkodik, annak jó a panel is, nem hiányzik neki az új lakás.

panelház panellakás panel panelprogram panelsztori lakásárak lakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely
"Aki csak a lakásárak nézi, nem látja a lakáspiacot"

Ha több panellakás lenne, ha nem lenne fix a kínálata, ha építenének még ma is panellakást, akkor nagyon érdekes világ lehetne a lakáspiacon. De a társasházi ingatlan is ódivatú lett. A családi ház a másik véglet, gondolják sokan a panellakásból kimenekülőkről. Csak a panellakások még 2019-et is jól átvészelték, ami a családi házak áráról nem mondható el. Meglepő lenne, ha 2020-ban hirtelen a családi házak árai mögött több erő lenne, mint a városi panellakások mögött.

Családi házban lakni nem jó üzlet, elég kockázatos mostanság

2019-ben lejtőre került a családi házak piaca, ami az árakat illeti. A keresletük lehet, hogy éppen ezért erős. A városi ingatlanokhoz, a társasházi ingatlanokhoz meg 2016 óta egyre kevesebb kedvük van a vásárlóknak, de az áraikon ez még igazából 2019-ben sem látszik. Ki érti ezt?

Annak nő az ára, amit nem vesznek, és annak meg csökken, amit igen?

2019 teljesen leszámolt "a csak azért nőhetnek a lakásárak, mert nagy a kereslet és azért csökkenhetnek, mert nincs kereslet" bullshittel. Budapest extrém példa, de a fővárosban 2016 óta egyre kevesebb használt lakást adtak el. Az árakon ez nem látszik. Extrém rugalmatlan lakáspiacról beszélünk.

panelház panellakás panel panelprogram panelsztori lakásárak lakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely
"A lakáspiac igazságos. Van ahol, a lakásárak nőnek, máshol viszont a kereslet."

Ahol a lakáspiac rugalmasabb, jóval rugalmasabb, az a vidéki lakáspiac, ami most a nagyvárosokon kívüli lakáspiacot jelenti, a kistelepülések piacát. A vevők nagyon racionálisan ott összpontosulnak, ahol az igényeiknek megfelelő ingatlanok árai számukra kedvezőbben alakulnak. Ez egy 2016 óta tartó trend. Ebben semmi változás nem történt még 2019-ben. Meglepő lenne, ha hirtelen trendforduló lenne 2020-ban.

Már miért lenne? Ha valakinek üzleti érdeke fűződik a fordulathoz, ő biztosan megmagyarázná, hogy miért érdemes most a fővárosi és más magyar nagyváros lakáspiacára rohanni a vevőknek. A baj csak az, hogy az elmúlt évek éppen erről szóltak. Bárki és bármiért is akarta nyájként terelni a vevőket a magyar nagyvárosokba, nem sikerült neki. Nem fog sikerülni 2020-ban sem.

A magyar nagyvárosi lakáspiac 2016 óta lassan, de biztosan sodródott a perifériára, ami sok lakáspiaci nagyhalnak fáj csaj igazán. Kereslet nélkül maradt Budapest, a megyeszékhelyek. Ez eladhatatlan ingatlanok tízezreit jelenti. 2016-tól kezdve a magyar lakáspiacon megjelentek az eladhatatlan nagyvárosi ingatlanok, mert azok nem felelnek meg a vásárlók igényeinek. 2016 óta kézzelfogható lett az eladhatatlan budapesti lakás is. Egyre több budapesti lakás várja a bontást, nem pedig az értékesítést. A budapesti teleknek van ára, de a budapesti ingatlannak már nem biztos.

panelház panellakás panel panelprogram panelsztori lakásárak lakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely
"Még soha olyan sokat nem ért egy panellakás, mint 2019-ben. Vannak régiók, ahol többet ért, mint egy téglalakás. 2020-ban minden ingatlantípusnak bizonytalanabb a sorsa, mint a panellakásoknak, ha 2019-ből indulunk ki."

A panellakások is juthatnak ilyen sorsra. Eljöhet az idő, amikor majd lesz igazi alternatívája egy panelháznak, de ma még nem igazán van. A panellakás a király, a magyar lakáspiac koronázatlan királya. 2019 reflektorfénybe helyezte a magyar panellakásokat.

Még soha olyan sokat nem ért egy panellakás, mint 2019-ben. Vannak régiók, ahol többet ért, mint egy téglalakás. 2020-ban minden ingatlantípusnak bizonytalanabb a sorsa, mint a panellakásoknak, ha 2019-ből indulunk ki. Már pedig egy jó kiindulás, hiszen a lakáspiac minden búja és baja érezhető és érzékelhető volt tavaly. A panellakások ennek ellenére minden gond nélkül vették az akadályokat. 2020 is egy kihívásokkal teli év a lakáspiacon. A 2016 óta tartó trend folytatódik, így a nagyvárosok a biztos vesztesei ennek az évnek. De lehetnek-e nyertesek? 2019-ben például egyetlen egy helyen adtak el több ingatlant, mint 2018-ban. Ezek a kistelepülések voltak, ahol a lakásárak csökkentek.

A lakáspiac igazságos. Van, ahol a lakásárak nőnek, máshol viszont a kereslet.

A lakáspiac senkire sem hallgat. Nem is az előítéletek és érdekek mozgatják. De még nem is gombnyomásra működik. Pedig sokan szeretnék ezt hinni és elhitetni. Hej, snájdig úriemberek, a lakáspiac nem szerelmes belétek!

panelház panellakás panel panelprogram panelsztori lakásárak lakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely
Kattintson a képre a többi régió lakásáraiért!

Kép: Instagram

Forrás: ksh.hu, Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2019. IV. negyedév, Megjelent: 2020. május 6.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely