time management ingatlanműhelyA lakáspiacon emberi interakciók könnyítik vagy éppen nehezítik meg a piaci szereplők kapcsolatait. Az idővel való bánásmód, a time management, az egyik legnagyobb kihívás sokak számára. Nem is tudják sokan milyen különbözően viszonyulunk a „pontos időhöz” vagy a késéshez.

Egy olyan nagyvárosban, mint Budapest, komoly tapasztalatokkal kell rendelkezni és néha még szerencsénknek is kell lenni, hogy éppen időben érkezzünk meg egy találkozóra. 5-10 perc plusz vagy mínusz benne van a pakliban. A probléma még nem is a sok üres járattal van, hanem azzal, ahogyan ezt kezelik az érintett felek.

Ha késünk, szóljunk időben

Íratlan szabály, hogy az jelzi a késést, aki késni fog. A legudvariatlanabb úgy késni, hogy felvéve a telefont közöljük, úton vagyunk és kb. még….perc mire odaérünk. A kifogáskeresés bár gyakori, hogy ki miért nem tudja a másikat időben értesíteni a késésről, alapvetőleg az esetek döntő többségében hanyagság és másik ember felé mutatott teljes tiszteletlenség jele. A legrosszabb késők természetesnek tekintik, hogy késnek és nem törődnek azzal, hogy a másik félnek rajta kívül talán mással és máshol is van találkozója, ahová időre megy.

Legyünk egyenesek

Rossz megszokás, hogy alulbecsüljük a késési időt. A „pár perc” vagy a „2-3 perc” múlva ott leszek félvállról vett válaszok általában sokkal több időt jelentenek a valóságban.  Inkább célravezetőbb többet mondani mennyit késünk, mint kegyes hazugságokkal hitegetni a várakozó felet. 15 percnél nagyobb késést pedig jó előre illik jelezni, mert ha a késési idő már annyi, amennyi egy lakásbemutatásra szánt idő például, vagy legalábbis jelentős része, akkor azt illik későként figyelembe venni. Az önző késők lehet, hogy a magánéletben több toleranciával szembesülnek majd, mint a lakáspiacon, legyenek bármilyen szerepben is.

Az időutazók

A késés kezelését sokan és sokféle módon gyakorolják hol jobban hol kevésbé. De a késéssel akár komoly gödröt is áshatunk maguknak, amibe a végén mi magunk esünk bele. A tipikusan a forgalomra és a parkolásra építő késők előre olyan közeget teremtenek maguknak, mint ha mindig külső tényező miatt késhetnének. Ilyenkor a mentségek keresése után jön az a helyzet, amivel nem mindig jár sikerrel. A késő fél akaratérvényesítő képességén múlik, hogy a másik fél mennyi időt tud vagy akar a késő félre szánni. Ez olyan időzített bomba is lehet, ami miatt könnyen lehet konfrontálódni és meghiúsulhatnak alapvetőleg jó üzleti kapcsolatok pl. egy lakás adásvétele vagy kiadása. De egy ingatlan tulajdonosa egy notóriusan késő ügyfeleket hozó ingatlanközvetítővel sem szívesen marad kapcsolatban, így olyan fél érdeke is sérülhet, aki nem tehet róla, hogy partnerei késnek. De a késős ingatlantulajdonosok is komoly gondot jelenthetnek az ingatlanértékesítőknek és ügyfeleiknek, mert várni senki sem szeret, addig késésre mindenki fenntartja a jogot.

Hogyan védekezhetünk?

time management ingatlanműhelyNe vállaljuk túl magunkat és hagyjunk időt a találkozóink, munkáink között, hogy azok ne tudják egymást befolyásolni. Mindenre annyi időt szánjunk, amennyi időnk van rá. Ha menni kell tovább, akkor menni kell. Ha be vagyunk osztva és tudjuk azt, hogy minden várakozással/késéssel töltött perc a találkozó idejét rövidíti meg, akkor arra előre hívjuk fel a másik fél figyelmét. Hisztizni, jelenetet rendezni nem érdemes. Inkább tudatosítsuk a találkozó másik szereplőjében, hogy x időnk van a találkozóra. Vannak olyan késők, akik ezt sértésnek/fenyegésnek élik meg, ezzel is elhárítva a felelősségüket. Nem jó stratégia és bár lesznek néha megalázkodó várakozók, bérlőként ez például a tulajdonos első benyomása rólunk. A 15-30 percet késő bérlőket kevesen tolerálnak. Az ilyen bérlők azzal szembesülnek, hogy vagy meg sem várják őket, vagy biztosan nem őket fogják kiválasztani a lakás bérlőjének. A késés lehet rossz szokás, vagy csak szerencsétlen véletlen, de későként minél előbb jelezzük, akár egy órával a találkozó előtt is, hogy nem tudunk ott lenni a megadott időben. Ezzel a késő ad időt a várakozó félnek, hogy át tudja szervezni a programjait. De inkább minden hol legyünk ott 5 perccel előbb, mint később és tanuljunk meg nem késni vagy kezeljük a lehető legprofibban a váratlan helyzeteket tisztelve másokat és nem állandóan sajnáltatva saját magunkat.

Tipp: Még akkor is tartsuk mások idejét tiszteletben, ha már a miénket nem tudjuk.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely