önkormányzati bérlakás bérlakásépítés ingatlan 2020 Nyírbátor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Magyarország Ingatlanműhely

”Az új önkormányzati bérlakások már nem a szociálisan tényleg teljesen rászoruló rétegnek épülnek. Ez egy félreérthetetlen üzenet mindazoknak, akik igen gyakran beszélnek erről. Egy új önkormányzati bérház legalább annyira kirekesztő - vagy inkább kijózanító? - tud lenni, mint a piaci alapú albérletpiac.” – fogalmaztuk meg ezt 2019 év elején.

2019-ben a bérlakásépítések körül lassan bontakoztak ki az események

Itt-ott lehetett róla olvasni, lehetett róla hallani, de nem lett része a közbeszédnek. Pedig már akkor is volt egy település, ami ambiciózus tervekkel állt elő. Az országos sajtó nem kapta fel a kezdeményezést. Nyírbátor polgármestere már 2019 márciusában bérlakásépítésről beszélt, állami engedéllyel, aminek lehet az a jelentése, hogy jelentős anyagi támogatást ad az állam és azt is jelentheti, hogy áldását adja az állam erre a programra. A magyar állam ekkor még nagy nyilvánosság előtt nem támogatja a bérlakásépítést, a saját lakáshoz jutás programjával kampányol, vagy azzal állítja szembe a bérlakásépítést.

"Egy ország akkor lesz sikeres, ha komolyan veszi az önkormányzati bérlakásépítést, mint programot nemcsak Nyírbátorban, hanem országos szinten is."– mondta a polgármester 2019. március 13-án. a helyi televízióban. "Nem az a célunk, hogy hátrányos helyzetű embereknek adjunk lakást "– teszi még hozzá az interjúban.

A témáról a helyi sajtó írt csak. 2019 május végén megjelent az ezzel kapcsolatos közbeszerzés is, amiből kiderült, hogy első körben 71 db bérlakást építtet Nyírbátor. Igen, közbeszerzés kereteiben épül.

A magyar állam szépen csendben Kelet-Magyarország egyik kisvárosában elindította a bérlakásépítés pilot projektjét

2019 július első felében is csak a helyi sajtóban téma az önkormányzati bérlakásépítés, az országos sajtó hallgat róla.

"Jövő év nyárára épülnek meg a bérlakások." – erősíti meg Nyírbátor polgármestere szintén egy interjúban.

Országos visszhangja ennek sincs, pedig márciusban elmondta a polgármester, hogy 10 év alatt 600-700 bérlakást terveznek megépíteni. A bérlakásépítés már nemcsak a levegőben, hanem a "csőben" van. Az országos sajtó hallgat róla, de mi 2019 év eleje után 2019 májusában újra foglalkozunk a témával, mert nagyon forrónak érezzük.

Röviden tömören ezt úgy foglalhatnánk össze, hogy „Bérlakás, ez az új jelszó. Erről kell beszélni mindenkinek.”

A Világgazdaság csak 2018. augusztus 8-án számol be a nyírbátori bérlakásépítésről, szinte félév késéssel. A hír nem vált ki nagyobb érdeklődést, nem veszik át más médiumok, a köztudatba nem kerül be. A nyírbátori bérlakásépítési pilot projekt közben szépen halad, ahogy a bérlakásépítés is az önkormányzati választásokkal kampánytéma lesz. Továbbra sincs mögötte látványos állami „támogatás”, inkább megtűrt téma.

A téma kényes, megosztó és könnyedén félremagyarázható:

„Az állami bérlakásokról ma leginkább az jut eszünkbe, hogy valahogy magántulajdon lesz belőle a végén. Tehát végső soron, lehetséges, csak azért beszélünk arról, hogy legyen újra nagyszabású új állami bérlakásépítés, mert a jövőben kell az utánpótlás, eladható állami lakásvagyon.” – írtuk 2019 október elején. Nem véletlenül.

„Az önkormányzat folyamatosan építi a bérlakásait, amelyeket adott esetben meg is vehet a bentlakó. Tehát lesz egy ilyen kedvezményes vásárlási konstrukció és aztán abból újabb bérlakásokat építenénk.” – erősítette meg ezt Nyírbátor polgármestere még 2019 márciusában.

Nem alaptalan feltételezés, vagy rosszindulatú kritika ez. Az első és egyetlen nagyszabású, jelentős állami támogatással épülő önkormányzati bérlakásépítési pilot projekt ilyen nem titkolt szándékkal (is) épül.

„A változtatni nem akaró, a tévedését és a hibáit be nem látó állam még nagyobb kockázatot jelent a lakáspiacra, mint önmagában a beavatkozása.” – emeltük ki a bérlakásokkal foglalkozó novemberi munkánkban. Már csak néhány hét volt hátra az évből, de érezhető volt, hogy 2020-ban ez a téma forróbb lesz, mint 2019-ben volt.

Nem is kellett sokat várni. Gyakorlatilag az év első hónapja ettől volt hangos. A Magyar Nemzeti Bank teljes vállszélességgel kiállt a bérlakásépítési program mellett. A korábbi üzengetések és célozgatások után január végén erről sajtótájékoztatót tart, bemutatva az ezzel kapcsolatos elég suta elképzeléseket. Nyírbátort nem említik példaként - tegyük hozzá nagyon gyorsan.

Pálfordulásnak is megélhetnénk ezt, mert olyan piaci szereplők élére állt az MNB 2020 januárjában, akik korábban maguk fogalmazták meg az ellenérveiket a bérlakásépítéssel kapcsolatban. Azt az állami lakáspolitikát ismételve, miszerint a saját tulajdon megszerzésének támogatása kizárja a bérlakásépítést.

Az elmúlt egy évben nagyot változott a lakáspiaci világ Magyarországon

Ma újra hír lett a nyírbátori bérlakásépítési program. Újra a Világgazdaság írta meg, de már más országos médium is átvette a hírt. Leporolták egy kicsit, átírták a cikk címét, de szinte változatlan tartalommal jelent meg a tavaly augusztusi hír ma újra. Egy picit az lehet az érzésünk tőle, mintha hirtelen már lenne is kézzel fogható eredménye az állami bérlakásépítésnek. Lehet reklámozni, mintaprojektnek hívni és egy kicsit szembemenni az MNB unalmas ötlettenségével és klicikbait kommunikációjával. Igazából tényleg létezik állami támogatású bérlakásépítés - MNB LITT nélkül is - csak eddig "jól titkolták". Egy éves előkészítés után most húzták elő a kalapból, mint a fehér nyuszit. .- annak, aki nem tudja mi zajlik Nyírbátorban. És hányan tudták eddig mi zajlik Nyírbátorban?

Kép:  szabolcshir.hu

Forrás:

- YouTube, Bátor Televízió, Nyílt tér, 2019. március 13., Megjelent: 2019. március 14.

- szabolcshir.hu, Ilyen bérlakásokat építenek a fiataloknak Nyírbátorban, Megjelent: 2019. április 2.

- kozbeszerzes.hu, 71 db bérlakás építése Nyírbátorban, Megjelent: 2019. május 28.

- szabolcshir.hu, Épülnek a bérlakások Nyírbátorban, Megjelent: 2019. július 9.

- YouTube, Kölcsey Tv, Munkásszállás és bérlakások épülnek Nyírbátorban, Megjelent: 2019. július 12.

- szszbmo.hu, Munkásszállás és bérlakások épülnek Nyírbátorban, Megjelent: 2019. július 12. 

- vg.hu, Bérlakásokat épít a dolgozóknak Nyírbátor, Megjelent: 2019. augusztus 8.

- vg.hu, Bérlakásokat épít Nyírbátor, Megjelent: 2020. február 4.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely