lakásárak első lakás vásárlók albérlet vs. saját lakás megtakarítás önerő lakáspiac ingatlanműhely

Monológ: A lakásárak látványos emelkedése „doom and gloom” azoknak a bérlőknek, akik hiába tesznek félre havonta, mégis úgy érzik soha sem lesz saját lakásuk Budapesten. Havi fizetésből lakásra félretenni sosem volt egyszerű feladat, de legalább kivitelezhető volt. 35 év alatt első saját lakás! - ugyan már...

Létezett Budapesten 10 millió alatti lakáspiac, ami az igazi első lakást vásárlók terepe volt. Emlékszünk még rá? Nem volt olyan régen, még 3 éve is könnyedén vásárolhattunk ezen a nagyon aktív és nagyon izgalmas piacon, ahol a bérlőkből lett lakástulajdonosok felülreprezentáltak voltak.

Itt vettek lakást a szülők a gyereknek is, aki tanulni jött Budapestre. Friss házasok is, akiknek „gyorsan” saját lakás kellett. 10 millió alatt még a belvárosban is vásárolhattunk, ahol 7-8 milliós 20-30 nm-es garzonlakásokat vehetünk.

Budapesten 15 millió alatt ma már nem lehet vásárolni lakást, a belvárosban ez inkább 18 millió körül alakul.

3 év nem olyan hosszú idő, hogy fel lehessen dolgozni azt az érzést, hogy elég volt 4-5 millió önerő az első saját lakás vásárlásához. Ma ez 8-10 millió, ami dupla akkora megtakarítást jelent, akárhogy is nézzük. Nőnek a bérek, de nem ilyen ütemben és az élet minden más területen is egyre drágább lett. Ha egy éltszínvonalat fent akarunk tartani bérlőként elég könnyen úgy érezhetjük, hogy érezhetjük nincs az a fizetés, amit ne tudnánk könnyedén felélni. Megtakarítunk, ahogy bevásárláskor mindenből a lehető a legolcsóbbat vesszük. Spórolunk, mert nem járunk el szórakozni vagy csak nagyon ritkán. Keveset költünk külsőségekre (ruha, cipő, stb.), minden forintot megfogunk, ahol csak tudunk.

Nő a megtakarításunk, de a saját lakást egyre távolabbinak érezzük. Telnek múlnak az évek és számoljuk, hogy ha végig szenvedjük a következő hosszú éveket, akkor talán összejön…talán. Rámegy-e az egészségünk, nem tudjuk. Az olcsó kaja nem a hosszú élet titka, az biztos. Halljuk, hogy náluk a várható életkor már nemzetgazdasági kérdés. Számolunk és az jön ki, hogy ha sikerül is az első lakást megvenni, a "fiatal évek" elröpülnek nélkülözésben. Albérletre lehet többet, de legalább annyit fogunk költeni, mint megtakarítani – elmélkedhetünk a szerencsénkről. Elgondolkodhatunk, hogy már eddig mennyit fizettünk ki…milliókat, lehet többet, mint a jelenlegi megtakarításunk. Gáz, mi! Lakni valahol kell, hajléktalanok nem lehetünk. Ha nem vagyunk egyedül és meg tudjuk osztani a költségeket, szerencsésebbnek érezzük magunkat, de a lakásárak attól még aggasztanak minket.

Mennyibe fognak kerülni pont akkor, amikor olyan összeg lesz a zsebünkben, amivel már magabiztosan tudunk lakáshirdetéseket nézni?

3 éve is minden első lakását megvásárló nagyon drágának érezte a lakásokat. Nem is tudták még milyen szerencsések voltak, hogy akkor vásárolhattak. Mi lesz velünk, akik saját lakás akarnak, de nem „ilyen áron” ? Elmegyünk talán külföldre, ahol hamarabb összejön egy itthoni lakásra vagy akár már házra is.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely