riport kritika szatíra lakásárcsökkenés lakásárak lakáspiac ingatlan 2021 Magyország Ingatlanműhely

Én: Tegeződhetnénk, de azt mondta, hogy a Lakásárcsökkenéssel a lakásárcsökkenésről nem lehet tegeződve beszélni. Kicsit old school, de ha ragaszkodik hozzá. Van jó lakásár?

Lakásárcsökkenés: Nincs.

Én: Nem túl kedvesen válaszolt. Esetleg bővebben, ha lehetne?

Lakásárcsökkenés: Hallott már olyan lakáspiacról, ahol egy fix lakásár elhozta a Mennyországot?

Én: Én vagyok a riporter, azt gondolom, hogy az én feladatom a kérdezés, Ön meg csak válaszol a kérdéseimre.

Lakásárcsökkenés: Azt mondta beszélgetünk a lakásárcsökkenésről. Kérdezz-Felek játékot nem játszom. Engedje meg, hogy segítsek egy kicsit. Akkor jobban magyarra fordítom a kérdésem. Befagyasztották a villany, a gáz és a víz árát. Riportenként mit szólna, ha befagyasztanák a lakásárakat és elneveznék választóbarát, akarom mondani vásárlóbarát lakásárnak?

Én: Nem akarok politizálni.

Lakásárcsökkenés: Gondolkodjon, ne politizáljon. Remélem riporterként tud különbséget tenni a kettő között. Ha nem, akkor nem fogunk tudni beszélgetni.

Én: Ha jól értem, a nem fix lakásár a Mennyországhoz vezető út?

Lakásárcsökkenés: Így is mondhatjuk. A lakásárkeresés is egyfajta útkeresés, aminek nincs vége.

Én: De akkor hol van ebben Önnek szerepe? Ha tényleg útkeresés a nem fix lakásár - ahogy mondja - ez leginkább a lakásárak emelkedéséről szól.

Lakásárcsökkenés: Nagyjából. Én vagyok a remény vagy a félelem, kinek mi. A félelem és remény is jó szerep.

Én: Hogy mondhat ilyet?

Lakásárcsökkenés:Tőlem félnek és közben hisznek is bennem. Ez a csodálatos. Ennek köszönhetem a népszerűséget.

Én: Ha tőlem azt várja el gondolkodjak és ne politizáljak, akkor én hadd várjam el azt, hogy ne legyen nárcisztikus, kérem.

Lakásárcsökkenés: Nem vagyok az. Az nárcisztikus, aki főszerepet akar nekem adni a lakáspiacon. Az ingatlan vagyontárgy. Milyen vagyontárgynak az árcsökkenéséről beszélnek még olyan gyakran, mint a lakás? De feltehetném úgy is a kérdést, hogy miért beszélnek egy vagyontárgy árának a csökkennéséről?

Én: Nyilvánvalóan azért, hogy meg tudják szerezni.

Lakásárcsökkenés: Forró. És miért akarnak megszerezni egy vagyontárgyat?

Én: Nem fog csőbe húzni, látom, hogy mire megy ki a játék. Azt akarja, hogy maga helyett mondjam ki. De nem fogom.

Lakásárcsökkenés: Teljesen mindegy, hogy kimondja vagy ki mondja – hogy egy kicsit játszunk az anyanyelvünkkel is – attól még létezik. A lakáspiacon sem azért létezik valami vagy nem létezik, mert téma vagy sem. A vagyon lényege, hogy egyre gazdagabbnak érezzük magunkat tőle.

Én: Mintha nemcsak nárcisztikus lenne, hanem szociálisan érzéketlen is.

Lakásárcsökkenés: Ez a lakásárcsökkenés természete. A lakásárcsökkenés az egy szociálisan elég érzéketlen érzés. Van ingatlana?

Én: Nekem nincs, csak a szüleimnek, velük élek még.

Lakásárcsökkenés: Mindjárt gondoltam a hozzáállásából. Szeretne saját ingatlant?

Én: Tervben van.

Lakásárcsökkenés: Miért szeretne saját ingatlant, ha a szüleinek van? Nem elég egy ingatlan? Még az öröklés miatt sem kell aggódnia, ha esetleg nincs testvére.

Én: Nincs testvérem. Abban igaza van, hogy nem kell aggódnom, biztosan én fogom örökölni. Azért akarok venni…azért…mert valószínűleg hamarabb lesz szükségem az egész ingatlanra még mielőtt megörökölhetném. Tudja, család.

Lakásárcsökkenés: Tudom. Meg azt is tudom, hogy drága a saját otthon, a minőségi élhető otthon már nagyon drága, gyereknek is alkalmas otthonról nem is beszélve. A gyerekszobának komoly felára van a lakáspiacon. Most is ezért beszélgetünk egymással. Tudja, lakásárcsökkenésről beszélgetni a vevők szokása. Látott már olyan tulajdonost, aki azzal kampányol, hogy az ő ingatlana a lakáspiac szerint túl drága, így szociális érzékenységből vevőbarát áron adná el? Ön ilyen tulajdonos lenne?

Én: Már megint úgy érzem, hogy nárcisztikus velem?

Lakásárcsökkenés: Nem vagyok az. A lakásárak útkereső folyamatában a vevő a legnárcisztikusabb. Tudta, hogy a jelzáloghitelezés alapja a lakásárak növekedése. A bankok, a bankrendszer a legérdékeltebb fél. Hitelbiztosíték az ingatlan, hitelfedezet. Ha én lennék a lakásárakban a főszereplő, akkor melyik bank adna magának hitelt lakásvásárlásra vagy egyáltalán venne komolyan magyar ingatlant?

Én: Nem akarok hitelt felvenni, de a bankok helyett adna az állam.

Lakásárcsökkenés: Jó válasz, de most inkább úgy érzem, hogy ki akarja magát vágni és nem őszinte velem, egyszerűen hülyének néz.

Én: Magyarországon nem mondhatja azt, hogy úsznak az adósságban az ingatlantulajdonosok. De azt sem mondhatja, hogy az állami támogatások között ne jutna fontos szerep a hitelezésnek.

Lakásárcsökkenés: Na látja! Ezt már szeretem. Végre gondolkodik.

Én: Köszönöm, de mit akar ezzel mondani? Tényekről beszélek. Azt gondoltam nem szájbarágósat játszunk. Én meg úgy érzem, hogy inkább maga néz le engem és a helyzetemet.

Lakásárcsökkenés: Igaza van, sajnálom. Mondhatnám azt is, hogy Magyarországon azért lehetne befagyasztani a lakásárakat, mert még nincs olyan nagy mértékben a jelzáloghitelezés elterjedve. Az állami hitelezésnek meg nem feltétele a lakásárak növekedése. A vevőbarát árak miatt még kevésbé lenne szükség banki, tehát profitalapú lakáshitelre. Olyan távolra is merészkedhetnék, hogy igazából a bankok fűtik a lakáspiacot, hogy a vevők minél inkább hitelre szoruljanak. A hitelközvetítésről most ne is beszéljünk. Az állam két legyet üthetne egycsapásra. Féken tarthatná a lakásárakat és közben még a hitelezés is olcsó maradhatna, de legalább nagyon sok felesleges rejtett költségtől meg tudná tisztítani. A magyar hitelezés egyébként is az egyik legnagyobb profittal működik az EU-ban, ez például teljesen feleslegesen épül be a lakásárakba. A lakáhitelezés minden költsége végül a lakásárakban köt ki. Tehát igenis szükség lenne már egy tökös intézkedésre, ami véget vet ennek az őrületnek. A legegyszerűbb eszköze ennek a lakásárcsökkenés. Ezt szeretné hallani?

Én: Még azt is hozzátenném, hogy a fix lakásár szerintem a bankoknak is jó lenne, kiszámíthatóbb lehetne egy hitelfedezet értéke. Kockázatkezelő. A vevők túlságosan kiszolgáltatott helyzetben vannak. Nem hinném, hogy a víz, a gáz és a villany ára van olyan fontos, mint a lakásárak. A lakásáraknál nem tudnék fontosabbat mondani, ami annyira húsbavágó költség, teher, áldozat lenne az ember életében.

Lakásárcsökkenés: Nagyon ügyes, tényleg gondolkodik. Látja, tud, ha akar.

Én: Köszönöm, de most úgy érzem, hogy sarokba szorítva érzi magát és kényelmetlen ez a szerep.

Lakásárcsökkenés: Csak meglep, amikor szociális érzékenységnek állítják be a lakásárak szabályozását. A szüleinek is gondolom az ingatlan a legértékesebb vagyona. Gyakorlatilag ezt tudják Önnek átadni. Ez lesz a „fő művük”. Engem személy szerint nagyon zavarna, ha valaki egy íróasztal mögött ülve eldöntené néhány paraméterből, hogy mennyiért eladható. Tudja, engem nagyon zavarnak ezek az íróasztal mögött ülő pojácák. Ezzel az erővel minden terméknek és szolgáltatásnak befagyaszthatnánk az árát. Csak a bérek nőhetnénk - bár a bérek hogyan tudnának nőni, ha minden másnak fix lenne az ára?!? Infláció is el lenne intézve és mennyivel kiszámíthatóbb lenne az élet. Csak ennyi kellene a földi paradicsomhoz?

Én: Zavarban van és még mindig mellé beszél. Maradjunk csak az ingatlannál és az Ön szerepénél. Azt hiszem, hogy igenis többre hivatott a lakáspiacon, mint hogy csak higgyenek magában vagy féljenek Öntől. Például nagyon sokan kiegyeznének azzal, ha a lakásárak a bérektől függnének. A lakásárak egyszerűen ne nőhessenek jobban, mint a bérek. De még azt is el tudom képzelni, hogy a lakáshitelezés/jelzáloghitelezés lehetne az egyetlen kamatmentes hitel. Valahogy gusztustalannak érzem rajta a kamatot.

Lakásárcsökkenés: De az nem lakásárcsökkenés. Ehhez nekem semmi közöm. Azt mondta, hogy az árnövekedés mértéke függjön a bérektől. Már Ön is árnövekedésről beszél és nem is olyan rossznak állítja be. A képletben a bérek és bérnövekedés sem olyan egyszerű, mint amilyen egyszerűen most hivatkozik rá. A kamatmentes lakáshitelezésben van ráció. De ezt sem a bankok vagy az ingatlantulajodnosok fogják szociális érzékenységből bevezetni.

Én: Lehet, hogy egy kicsit elragadtattam magam. Valójában nem is Ön lett sarokba szorítva, hanem én léptem hátra és beálltam a másik sarokba.

Lakásárcsökkenés: Nem gondolkodik elég összetetten. Leegyszerűsíti a kérdést, mint azok, akik általában a lakásárak csökkenéséről beszélnek. Tudja, hogy egy lakásár mögött mi minden van? Nagyon nehezen meghatározható szám, főleg az idő előrehaldtával. Felejtse el a hivatalos adatokat. Az ingatlanok mögött van például egy építő- és építőanyag-ipar is. Ezek mind beépülnek az ingatlanárakba. Van a földnek is ára, lakóingatlan esetében ez a telek. Mindazok, akik az én szerepemet hangsúlyozzák a lakásárakban, azok valószínűleg nem ingatlantulajdonosok, nem ingatlanok építésével és felújításával foglalkoznak, vagy ebben érdekeltek. Az ingatlanok ára nagyon sok embernek a bérét/jövedelmét is meghatározza, a megélhetésük függ a lakásáraktól. Tudja milyen nehéz szellemként úgy jelen lenni a lakáspiacon, hogy egyszere higgyenek bennem és féljenek tőlem, de közben hasznos szereplője maradjak a lakáspiacnak?

Én: Már én is úgy érzem, hogy inkább félek magától. Most elégedett?

Lakásárcsökkenés: Bízzon bennem. Az az egészségesebb, az a normálisabb, az az emberibb, ha félnek tőlem. Az a szociálisan érzékeny ember, aki fél a lakásárcsökkenéstől. Nekem empatikusnak kell maradnom a lakáspiacon. Értenem kell azokat is, akik rendületlenül és kitartóan hisznek bennem.

Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely