lakáspolitika családpolitka család foglalkoztatottság munkanélküliség munkaerőpiac gazdasági válság recesszió ingatlan 2020 Magyarország

Hiteleket akarunk felvenni? Nem. El akarunk adósodni? Nem. Csak kényszerből.

„Hitelt nem annak szabad felvenni, akinek nincs pénze, hanem csak annak, akinek van.

 Aki úgy vesz fel hitelt, hogy nincs mögötte megtakarítás, az kockáztat és nem is olyan ritkán veszít is. Aki mögött van anyagi fedezet, az a hitellel sokszor nyerhet. Más szavakkal megfogalmazva a hitel a gazdagok gyógyszere és a szegények mérge.” – Csendes többség, 2017. április 12.

A biztos megélhetés nem azt jelenti a lakáspiacon, hogy a potenciális vevő vagy bérlő ( = kereslet) hónapról hónapra meg tud élni, hanem azt is, hogy havonta félre is tud tenni

Minél többet, annál inkább beszélhetünk biztos megélhetésről. Ha nem tud félretenni, nem tud megtakarítást felhalmozni, akkor biztos megélhetésről valójában nem beszélhetünk.

A megtakarítás adja az anyagi biztonságot és nem a havi fizetés.

Ilyen értelemben mennyire tűnik hatékonynak a házasságösztönző állami hitel?

Lehet idealizálni a házasság intézményét. Az állam talán statisztikailag is alátámasztható legsikeresebb eszköze. Sokkal többen kötnek házasságot a bevezetése óta? Igen. Akkor nincs több kérdés, vitának helye nincs – mondhatnánk. A szépséghiba ott van az egészben, hogy éppenséggel biztos megélhetés nélküli emberek adósodnak el miatta.

A pénzért házasodásnak vannak hagyományai, de nem adósságért szoktak házasodni, hanem vagyonért

Az utóbbi időben viszont az állam divatba hozta, összekötötte a házasságot az adóssággal. Megint mondhatjuk, hogy bár ebben van igazság, de ez így nem igaz. Minél több gyereket vállalnak a friss házasok az adósság úgy mérséklődik és lesz belőle ajándék. A 3 gyerek, 4 kerék és 5 szoba szép kihívás Magyarországon. A friss házasok döntik el, az ő felelősségük, az állam egy óriási lehetőséget kínál nekik. Nem is kötelező, választható.

Az adósságfelhalmozás felelősségét lehet mindig a hitelfelvevőre áthárítani. Lehet. Láttuk ezt márt 2008 előtt is. Akkor is ez volt az érv, hogy semmi sem volt kötelező. Nem mondta senki, hogy jövedelemigazolás nélkül kell eladósodni, de ennek ellenére eladósodtak. Most azt mondani, hogy friss, fiatal házason, biztos megélhetés nélkül sem kell eladósodni, de láthatóan ennek ellenére látványosan sokan mégis megteszik – na ez semmiben sem különb érvelés a korábbinál.

Az adósság és a házasság kapcsolata eleve elég bizonytalan. A válások, de még megromlott családi és emberi kapcsolatok oka között nem nehéz felfedezni anyagi problémákat. Az "ingyen pénz" tényleg családbarát? - feszegettük már a kérdést korábban.

A biztos megélhetés inkább kedvez a házasságnak, mint a bizonytalan

A bizonytalanságot az adósság növeli. A bizonytalanságot tovább növeli, ha nem biztos megélhetéssel a háta mögött vállal az ember gyereket. Na az különösen rossz hatással tud lenni egy házasságra. A lakáspiac keresleti oldalán a vevők és a bérlők emberi kapcsolatai, a családi állapot sorsdöntőek lehetnek. Ezekre az anyagi helyzetük is befolyással van. A mai napon éppen az derült ki, hogy 2019-hez képest 2020 április végén 144 ezer emberrel volt alacsonyabb a foglalkoztatottak száma. Az elmúlt 20 évben nem volt ilyen mértékű foglalkoztatás csökkenésre példa. Egyelőre még talány, hogy 2020 végére, vagy egy év múlva mennyi ember biztos megélhetése lesz kérdéses. Egy munkahely megszűnése több munkahely létére kihatással lehet. Ez szerencsére igaz fordítva is. Legyünk optimisták. Mondjuk azt, hogy holnapra minden jobb lesz. Már miért ne mondhatnánk? Maximum tévedünk. Tévedni meg emberi dolog. Aki mondjuk adósságért házasodik, na ő nem nagyon engedheti meg magának ezt a luxust. Neki mindig igaza kell, hogy legyen. Kívánjuk, hogy mindnek legyen igaza.

lakáspolitika családpolitka család foglalkoztatottság munkanélküliség munkaerőpiac gazdasági válság recesszió ingatlan 2020 Magyarország
1998 óta még soha annyi embernek nem lett bizonytalan egyszerre a megélhetése, mint az elmúlt négy hónapban

Kép: Instagram

Forrás: ksh.hu, Foglalkoztatottság, 2020. február-április, Megjelent: 2020. május 27.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely