lakásárak árindex lakáspiac újlakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely

A lakásárakról tavaly ősszel csak annyit mondtunk „Don't worry, be happy, be happy now”. Ma a KSH közölte a legfrissebb számokat. A használt ingatlanok árai még a korábbi évek árnövekedéséhez képest is igen erős számokat mutatnak. Ezeket a számokat nem valami botcsinálta ingatlanközvetítő adta meg. Nem is lakáshirdetések árain alapulnak, mint egy hirdetési oldal szakértő sajtóközleménye. Ezek a hivatalos számok, amik még mindig nem véglegesek. Néhány héten belül a 2019-es lakáspiaci évet lezárja a KSH. Most adott ebből egy kis ízelítőt.

A lakásárak szempontjából panaszra nem lehet ok

A tavalyi évközben közölt számokhoz képest drámai a növekedés. A lakáspiaci adatokat a KSH késleltetve dolgozza fel. 2019-re ez különösen igaz. A korábbi évek számaival ezért szinte egész évben összehasonlíthatatlan volt, mert kevesebb adaton alapult. Most kiderült, hogy 2019-ben olyat mentek a lakásárak, amit nincs az a magyar államkötvény, ami képes lenne utánozni. Ismét bizonyította a lakáspiac, hogy hiába hazudnak róla, az igazság idővel kiderül. Így történt ez a korábbi években is. Idén is majd hallunk ezt azt, de komolyan venni kár lenne őket. A lakáspiac önjelölt hírforrásai nem megbízhatóak. A KSH adatai ezért olyan fontosak és érdekesek mindig. Ezért nem nagyon elemzik őket széles körben. Pláne akkor nem, amikor ellentmond a korábbi várakozásoknak. Mi még emlékszünk olyan hangokra is 2016 elején, akik azt mondták, hogy Magyarországon 2016-tól kezdve több új építésű ingatlant fognak eladni, mint használt ingatlant. És képzeljék, volt, aki ezt még komolyan is vette. Az újlakáspiac saját szereplőinek és azok vágyálmainak lett az áldozata. Úgy hangzik, mintha temetnénk. Igen, temetjük. Ez az újlakáspiac, ebben a formában a múlté. Gyászolhatnánk is, de nincs miért.

lakásárak árindex lakáspiac újlakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely
Az új lakáspiaci ciklus első éve után önkritikát gyakorolhatnának a lakáspiac véleményformálói

Ilyen nárcisztikus újlakáspiaca Magyarországnak még soha nem volt és csak remélni tudjuk, hogy nem is lesz

2019-ben olyan új lakáspiaci ciklus kezdődött, ami bünteti az újlakáspiacot, keresztre feszíti és kiteszi az út szélére, mindenki okulására. Ameddig például a használt ingatlanok árcsökkenésről szinte kötelező volt mindenkinek beszélni, egy elvárás lett, addig az új építésű ingatlanok árnövekedése evidencia maradt. Botcsinálta ingatlanosok és ingatlanhirdetési oldalak szakértői nem kampányoltak az új lakások árainak csökkenése mellett, nem üzengettek a beruházóknak, hogy vegyék észre magukat, árazzanak a kereslet igényei szerint. A használt ingatlanok piaca ledózerolja ezt az elfogultságot és át is lép rajta 2020-ban.

A vevők és az eladók döntéseibe kár olyanoknak beleszólnia, akiknek ehhez egyébként semmi közük 

Ez pont úgy igaz egy botcsinálta ingatlanosra, mint egy ingatlanhirdetési oldal botcsinálta szakértőjére. Semmi közük ahhoz, hogy a vevő és az eladó milyen árban egyezik meg.

A piac az eladott lakások tulajdonosainak és a megvásárolt lakások vevőinek az akaratát fejezi ki. A nem eladott lakások tulajdonosai, a lakást nem vásárlók véleménye a lakáspiac szempontjából nem igazán mérvadó.

lakásárak árindex lakáspiac újlakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely
Csak az eladott ingatlanok számítanak, nem az eladók!

Jobb lenne, ha mindenki a saját dolgával foglalkozna és maradna a kaptafánál. A lakáspiac elemzése és manipulálása között, aki nem tud különbséget tenni, az valószínűleg nem is akar. A lakáspiac ezért bolondot csinálhat mindenkiből, aki beleszól a dolgába és beleokoskodik a folyamataiba. 2020-ban a vírus az új államkötvény, most arra kell ráfogni mindent. A kérdés az, hogy ez mennyire lesz olyan kifogás, mint amilyen kifogáskereső év volt 2019.

Kép: Ingatlanműhely

Forrás: ksh.hu, Lakáspiaci árindex, Frissítve: 2020: július 8.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely