bizonytalanság csalódás-faktor lakhatási válság munkanélküliség ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely

Farkast kiáltani, amikor nincs farkas, felelőtlenség. Kiforgatni a szavakat is az. Beszélni úgy a lakhatási válságról, hogy nem is tudjuk mit jelent valójában, különösen nagy felelőtlenség. Az utóbbi években a lakhatás kérdése leegyszerűsödött arra, hogy mindenki szeretne jobb körülmények között, szebb helyen élni, de ez nem mindenkinek adatik meg. Ha ezt valaki nem engedhette meg magának, azonnal lakhatási válságról beszélt. Nem arról, hogy a szebb környezethez, a jobb minőségű ingatlanhoz jobban fizető állásra, speciális képesítésre vagy képességekre van szükség elsősorban. Az meg nem alanyi jogon jár, sajnos. Az élet iskolája itt már kevés tanulmánynak bizonyulhat. Az igazán elvakult lakhatási válságot kiabálók szuper ingatlanokat szeretnének ajándékba, mondván, hogy ez nekik mind jár.

Lehet, hogy erősen sarkítunk, leegyszerűsítjük a mondanivalójukat, de nem jobban, mint azok, akik a lakhatási válság fogalmával játszottak eddig

Most viszont kiderülhet számukra, hogy a lakhatási válság valami egészen mást jelent a valóságban. A lakhatási válság az, amikor a munkanélküliség réme fenyeget, a fizetés nélküli hónapok, évek várnak valakire, akinek hitelt vagy bérleti díjat kell havonta fizetni. A lakhatási válság az, amikor nemhogy nem jobb és szebb ingatlanról nem álmodozhat valaki, de egyenesen a jelenlegi szerényebb lakhatása kerül veszélybe.

A lakhatási válság és a munkanélküliség között jóval szorosabb az összefüggés, mint a lakhatási költséggel, a lakásárakkal, a bérleti díjakkal. Ha valakinek nincs tartaléka, ha valaki csak a havi fizetéséből tud megélni, akkor számára - munka nélkül - a lakhatás csak nulla forintból megoldható.

De hol lakhatunk nulla forintért? Enni sem tudunk nulla forintért!

A lakhatási válságról hamar kiderül, hogy az egy egzisztenciális válság. Közelebb áll a hajléktalanság kérdéséhez, mint azt gondolnánk. Önkormányzati bérlakásban sem lehet ingyen lakni. Havi, rendszeres jövedelem nélkül nem lehet lakni sehol. Aki szerint a lakhatási válság megoldható egyszerűen az „olcsó lakhatás” gyökkettő válasszal, az nem tudja mit beszél. Annak fogalma sincs mit jelent a lakhatási válság. Most, amikor tényleg sok embert fenyegetnek a fizetés nélküli hetek, hónapok időszaka. Amikor nem tud sok ember előre tervezni. Amikor még újratervezni sem tud, mert egyik napról a másikra válik értelmetlenné minden, amiről tegnap még azt gondolta, hogy milyen fontos.

Na most az egészen komolyan fenyegető lakhatási válságot mégis hogyan szeretnék megoldani mindazok, akik eddig erről beszéltek?

Az élelmiszerboltok, éttermek sem fognak ingyen ételt árulni – ebben biztosak lehetünk. Felőlük éhen is halhatunk, ingyen étel nem jár senkinek. A lakhatásért is fizetni kell. Ingyen albérlet nincs. Ingyen hitel sincs. Az a lakás addig a banké, ameddig hitel terheli. A saját tulajdon és a hiteles lakás között ez a legnagyobb különbség.

A lakhatási válság a hiteles lakások és a bérlők között törhet ki járványként. Erre a járványra hogyan akarunk felkészülni? A bankok és a bérbeadók jófejségére ne építsen senki, ahogy az ételt árulók jóindulatára sem számíthatunk.

Ez a csalódás-faktor, amiről évekkel ezelőtt beszéltünk, de ma újra aktuális: "

A bizonytalanság az az állapot, amikor nem álmodunk, hanem ébren vagyunk - definiálhatnánk vérvörös, tanninos iróniával. Az IMF-et sok kritika éri, talán nem is alaptalanul. A legfrissebb videó könyvének a trailere mégis gyermeki egyszerűséggel hívja fel a figyelmet a világunk nyilvánvaló és elsőszámú kockázatára. A nemzetközi szervezet újra felteszi a kérdést a bizonytalanság gazdasági növekedésre gyakorolt hatásairól. Vissza-vissza térő jelenség, ami akkor is átszövi hálójával a legbensőbb érzéseinket, amikor azt hisszük mindenről a legnagyobb bizonyossággal, meggyőződéssel gondolkodhatunk. A bizonytalanság a csalódás-faktor szuperszegmentális alapja, akusztikája egy sajátságos vizuális élménytartománynak.

A bizonytalanság primitív humanizálása biztos út a bukáshoz.

Az antropomorf bizonytalanság, az emberi elme addiktív vakságfokozója. Azt hisszük beszélhetünk, fohászkodhatunk hozzá, meggyőzhetjük - vagy ami még a Szirének csodálatos énekénél is csábítóbb – azt akarjuk hinni, hogy azt súgja a fülünkbe, amit ellenállhatatlanul hallani szeretnénk.

bizonytalanság csalódás-faktor lakhatási válság munkanélküliség ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely A bizonytalanság értékrendszertől, kultúráktól független, emberfeletti, globális, monoteista vallás, ami nem választás és nem is hit kérdése.

Ez az ismert és ismeretlen világunk „ötödik létező”, mindennek lényegét alkotó eleme, amihez csak viszonyaink különböztetnek meg egymástól.

"  - 2015. december 26. 

Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely