A piac a tehetetlenség állapotában vergődik, ami jó alkalom, hogy magunkhoz ragadjuk a szót. Na de nem az állami segítségnyújtás ellentmondásos kálváriája inspirál minket. Azon eleget csámcsog a szakma kínjában, ami minden szánalmat megérdemlően az államtól várja a segítséget. Most kimondottan a vevőkre helyezzük a hangsúlyt, mert több dolog is beárnyékolja a vevők „vásárolni érdemes” eufórikus hangulatát.

budapest lakáspiac budapest_ingatlan vevőpiac

  

Aki ma vagy a közeljövőben lakást szeretne venni, az egyáltalán nincs könnyű helyzetben. Könnyelmű ma minden olyan vevő, aki a kialakult helyzetet, a tehetetlenséget, úgy értelmezi, hogy most könnyen és jutányos áron tud vásárolni. Nem csak eladni nehéz ma, hanem vásárolni is, ezt viszont sokan figyelmen kívül hagyják.

Az, hogy az ingatlanpiac túlzások nélkül áll, az azt is jelenti, hogy a lakáskínálat minősége az elmúlt években folyamatosan romlott.

A piac leállása nem hagyta változatlanul a kínálatot sem. Kimondottan rossz hatással volt rá, ez keserítheti meg a vevők által „most vásárolni érdemes” hangulatot. Ahogy egyre bizonytalanabb lett az értékesítés, az árak elinflálódtak (az ingatlan árak nem nőttek, de az állandó infláció miatt a reálértékük csökkent), így az ingatlanpiacról távoztak azok az eladók, akik minden áron nem szeretnének megválni tulajdonuktól. Az újépítésű lakáspiac pedig befagyott, így még friss és bőséges kínálatra sincs lehetőség sem most sem a közeljövőben. Több éve üresen álló, beragadt, újépítésű lakásokat lehet inkább csak találni, ha valaki kimondottan újépítésű lakásban gondolkodik, pl. azért mert 15 millió forintig illetékmentes a megszerzése. Viszont a beragadt újépítésű lakások jelentős része nem ebben az árkategóriában mozog. A piacról ma teljesen hiányoznak az értékesítést/fejlesztést elhalasztó eladók. Az eladók és fejlesztők kivárása nem egyszerűen kínálat szűkülést jelent, hanem inkább minőségi kínálat hiányt. Részletek itt!