Bank = Ingatlan - Minden út a bankba vezet

Az elmúlt néhány év legizgalmasabb ingatlanpiaci eseménye történik a szemünk előtt. Az OTP Bank ingatlanpiaci szerepvállalását nem csak a újraéledő finanszírozásban képzeli el, hanem valódi vevő és eladó közti szolgáltatóként akar a jövőben megjelenni. Persze gyorsan tegyük hozzá, hogy a többi szereplő legnagyobb bánatára.

A banki szerep újra értelmezése egyáltalán nem elrugaszkodott ötlet. Nagyon egyszerű és világos tényen alapszik. Az ingatlanpiac motorja a hitelezés, vagyis a bank.

A mai piac legnagyobb betegsége, az értékesítések visszaesésének valódi oka, hogy a vevők többsége csak és kizárólag banki segítséggel tud és képes ingatlant vásárolni.

   

Sőt, a fejlesztők is bankhitelből tudnak új házakat építeni. A „régi szépidőkben” is ez volt a helyzet. De az a fajta észnélküli hitelezés már a múlté. Szerencsére és nagyon örülünk neki, hogy vége lett, mert minél tovább tartott volna, annál nagyobb bajt okozhatott volna. Viszont ettől függetlenül finanszírozásra, hitelezésre szükség van. A bank így megkerülhetetlen szereplője az ingatlanpiac jelenének és jövőjének bármilyen aspektusból történő vizsgálatában.

Akármilyen irányból is közelítjük meg, minden út a bankba vezet. Részletek itt!

Tovább

Az ár nem minden - Félig üres vagy félig tele pohár?

Ismét többet lehetett hallani mostanában az ingatlanpiacról mint általában. A végtörlesztés úgy tűnt a tecchalott állapotba került piacra vajmi keveset, de azért hat. Ezt több irányból érkező de általában kedvező hírekkel alá is támasztó média események fokozták. Hallottunk megnövekedett vásárlói érdeklődésről és több adásvételről, ami valljuk be, hogy a semminél a kevés is több szemszögéből nézve nem jelent érdemi változást. Ez a félig üres félig tele pohár megközelítés viszont ma igen népszerű. A számok siralmasak, ami az értékesítést illeti, de még is van miről beszélni.

 

Több vevő ma kimondottan befektetési céllal vásárolt. Azt is lehet mondani, hogy jelentős volt a vevők számához képest azoknak az aránya, akik kimondottan ingatlanba akarták fektetni pénzüket.

budapest befektetés ingatlanpiac hozam lakáspiac végtörlesztés

 

Mi motiválhatta őket?

A kérdés megválaszolása nem olyan egyszerű. Sokan azonnal rávágnák, hogy az alacsony árak. De a befektetésnél, nem feltétlenül a befektetett összeg nagysága a lényeg, hanem sokkal inkább a megtérülés.

Miért gondolhatták azt ma sokan, hogy megtérülő befektetés a budapesti ingatlan?

Részletek itt!

Tovább

Ingatlanműhely

blogavatar

Lakásviszonyok Magyarországon

Fontos a véleményük

Ezért Facebook kommentelésre váltottunk, hogy együtt hangosabban gondolkodjunk.

Budapest Real Estate Research