Egyszer volt Budán bérleti díj

albérlet budai_kiadó_lakások budai_bérleti_díj budai_luxuslakás-piacKétség kívül vannak jó adottságú helyek a városban, de értéküket megpecsételi a nyomor, az igénytelenség, az elhanyagolt környezet, lehangoló utcaképek, az elavult ingatlanok, egy letünt kor nyomai. A legdrágább utcákban is találni mindenre példát, az 1. kerület gellérthegyi részén nézelődünk az Orom és Bérc utcában, akár a Várban és a Vár körüli negyedben, akár a szűk értelemben vett 2. kerületben éppen csak több mint két tucatnyi utcát jelentő Rózsadombon is.

Amíg a pesti oldalon történt külföldi lakásvásárlási boom növelte a jobb életminőséget kínáló ingatlanok számát, a bérleti díjakat pedig bérlőbarátabbá tette, addig a budai oldal még mindig szenved a valódi ingatlanbefektetési céllal, bérlői igényeknek megfelelni akaró, tudatosabb lakástulajdonosok hiányától. Így nem ritka az euró vagy éppen a dollár alapú bérleti díj, mintha Buda az euróövezet tagja lenne vagy éppen az USA miniszigete.

Egyszer volt hol nem volt…kezdhetnénk ezt a hosszú történetet, mert  piackutatások nélkül, valódi értékelési módszerek hiányában, a bérleti díj meghatározása inkább városi folklór mint üzleti alapokon nyugvó matematikai modell, népi hagyományokkal és népszokásokkal tarkított igazi hungarikum. Részletek itt!

Tovább

A bizonytalanság - Lassan de biztosan állandósul?

Az ingatlanpiac befektetés ingatlanpiac lakáspiac 2013 budapest_ingatlanbő 15 évét átlengte valami megmagyarázhatatlan magas elvárás és jövőbe vetett bizalom, ami lassan és biztosan elfogyott. A realitásokkal köszönő viszonyban sem volt, ami ma annyira újszerű és ismeretlen terep mint a kezdetek kezdetén. Ez pedig teljesen más ruhába öltöztette fel az ingatlant mint vagyont és az ingatlanpiac arca is a felismerhetetlenségig eltorzult.

Különösebb jóslatok nélkül is bátran kijelenthető a 2013-as év még a 2012-es év rémisztő adatainál is dermesztőbb képet fog festeni elénk. A pénzügyi világ átalakulását követő 5. év ez. Aki továbbra is jó keresztényként hisz a feltámadásban, vagy jó zsidóként várja a messiást, annak ez az év is csalódást fog okozni.

A piaci bizonytalanság állandósulni látszik a magyarországi ingatlanpiacon és ezt már a túlzó piaci várakozások és irreális jóslatok sem tudják megváltoztatni.

Aki ma vásárol azt kockáztatja, hogy akár ő is ugyan úgy értékvesztéssel és alacsonyabb áron fogja csak tudni eladni a lakást, ahogy most az, akitől megveszi.

ingatlan = bizonytalanság Részletek itt!

 

Tovább

Ingatlanműhely

blogavatar

Lakásviszonyok Magyarországon

Fontos a véleményük

Ezért Facebook kommentelésre váltottunk, hogy együtt hangosabban gondolkodjunk.

Budapest Real Estate Research