business csok lakáspiac újlakáspiac 10+10_millió_állami_támogatásAkárhogy is nézzük, a 3 gyerek erőltetése udvariatlan gesztus. Tisztában kell lenni a realitásokkal egy olyan országban, ahol már 30 éve kevesebb gyerek születik a szükségesnél. A rövid bejegyzés célja, most nem ezeknek az okoknak a mélyebb feltárása és a megoldáskeresés, mert nem egyszerű magyar jelenségről van szó. Az új lakásszerzési támogatás jelenleg irreális elvárások elé állítja a társadalom egy jelentős részét. Könnyű azt mondani, hogy ahol elfér 2 gyerek, ott már a harmadiknak van hely, de ez nem a helyről szól elsősorban.

Ha 2 gyerek vállalását támogatná az állam a 10+10 milliós opcióval, minden más feltétel változatlansága mellett, akkor garantált siker lenne. Így viszont a média sajátságos hecckampányán kívül, a hirdetési oldalak gyors reakciói mellett a vaslóság már sokkal árnyaltabb, mint az, hogy itt röpködni fognak a tízmilliók a levegőben és a bankoknál, illetve az újépítésű társasházaknál kígyózó sorok állnak majd. Arról nem is beszélve, hogy mindenhol családi házakat fognak építeni Magyarországon, ahol csak hely lesz és hirtelen a 3 gyerekes családok úgy élhetnek itthon, mint még előtte soha. A vágyak és az igények sokszor nem találkoznak egymással, ahogy erősen valószínű most sem fognak.

A biztosabb anyagi helyzetben élőknél elve kevesebb gyermeket vállalnak, mint a bizonytalanabb helyzetben élők. Ezen is lehet elmélkedni, hogy miért van így, a világon szinte minden hol. Szociológiai kérdés és tudományosan megközelítve valamilyen erősebb/ősi (túlélési) ösztön lehet a mögöttes motiváló tényező. Minél biztosabb körülmények között él az ember, annál kevésbé enged teret az ösztöneinek, ami viszont már a pszichológia vizeire evez minket. De a család fogalma a pszichológiai aspektusok sokasága, ahogy az otthon fogalma is az. A bizonytalan helyzetben élőket a jelenlegi otthontámogatási rendszer kirekeszti, amiért az állam már erős kommunikációba is kezdett. A kiszolgáltatottabb helyzetben élők bármire képesek azért, hogy csak fedél legyen a gyerek feje fölött, a többi már sokkal kevésbé számít. Igen, ők hajlamosabbak nagyobb kockázatot vállalni és nem riadnak vissza a szélsőségektől sem. A biztosabb helyzetben élőknél ez pont fordítva van. Ők minden mást tartanak szem előtt, nem azt, hogy éppen van hely vagy nincs hely egy következő gyerek számára, és leginkább biztonsági játékosok.

A jelenlegi csiki-csuki helyzet legalább olyan jó politikai fogás, mint amilyen arrogáns is egyben. Megsérti azokat, akiket célozza, sérti azokat, akiket kirekeszt és közben minden szempontból egy erőltetett kísérlet arra, hogy sokasodjunk és népesítsük be ezt az országot prédikátorok hangos szavára.