kijárási korlátozás pandémia lakáspiac ingatlanmarketing ingatlan recesszió gazdasági válság 2020 Magyarország Ingatlanműhely

...Megértésüket köszönjük! - foglalhatnánk össze dióhéjban az elmúlt hetek legfontosabb lakáspiaci eseményét. A Magyar Közlönyben március 27-én jelentek meg a kijárási korlátozások (április 9-től határozatlan időre érvényben is maradnak), amivel kvázi a lakáspiacot bezárták.

Ha nem találkozhatunk a barátainkkal, a rokonainkkal, akkor miért találkoznánk idegenekkel, hogy lakásokat nézzünk?

Természetesen nem is találkozunk. Bérlők és vevők türelmesen várnak. A hirdetők is türelmesen várnak. Nincs mit tenni. Nem lehet ösztönözni senkit, hogy lakásokat nézzen. Nincs értelme. El kell ezt fogadni. Vagyis el kellene, mert az ingatlanközvetítők, a hirdetési oldalak, a különböző újlakáspiaci szereplők nem azt hirdetik az oldalaikon, nem arról beszélnek a médiában, hogy mindenki maradjon otthon. Nem, ők tényleg nem erről beszélnek. Nem az a fontos, hogy egyetértünk-e a kijárási korlátozásokkal. Egyszerűen csak be kell tartani. A vendéglátás, a belföldi és külföldi turizmus szereplői fogukat csikorgatva elfogadták, hogy most nem tehetnek semmit.

A tehetetlenség lehet rossz érzés. De, ha türelemnek hívjuk, már sokkal szebben cseng és még értelme is van. Attól, hogy türelmesen várunk, még nem vagyunk tehetetlenek, maximum kívülről annak tűnhetünk.

A vendéglátás és a turizmus szakértői nem is a jelenlegi helyzetből akarják levezetni a jövőjüket. Nem is bombázzák a médiát különleges hírekkel és ajánlatokkal, wellness hétvégékkel, utazási akciókkal húsvétra (Megjegyzés: ironia és szarkazmus). Nem, csendben vannak, mert valamikor jobb hallgatni.

A lakáspiaci szereplők nyughatatlan része viszont továbbra is hangoskodik...trollkodik. Ők a kijárási korlátozásokat figyelmen kívül hagyva, azonnal értékelik a helyzetet, ösztönzik a vevőket, a bérlőket, a hirdetőket, hogy miért most kellene aktívabbaknak lenniük. Most?

Ez a jelenlegi szabályozás szerint a kijárási korlátozások szándékos megszegését jelenti. Csak kár, hogy nem büntetik, ellentétben a piaci kofával, aki „nem elfogadható áron” adja portékáját. Nem tennénk mérlegre, hogy melyik a károsabb társadalmi jelenség. De, ha már büntetik az egyiket, akkor büntethetnék a másikat is (Megjegyzés: kritika a kettős mércével szemben).

A lakáspiac trollkodó szereplői nem értik, hogy a lakáspiac zárva van

Attól, hogy vannak még aktív hirdetések, a hirdetők még nem várják, hogy keressék őket. Mármint a többségnél egy most hirdetésre jelentkező eleve hátrányból indul.  A döntő többség udvarisan hárítja el "a katasztrófa turistát". Néhány ostoba persze mindig akad. De azokból piaci példát csinálni, trendről beszélni, felelőtlen magatartás.

A bezárt piacon nincsen kereslet. Ott áll a kínálat, egyedül, egymagában, magányosan. Vannak, akik parkolópályára teszik magukat, tisztában vannak azzal, hogy türelmesen várniuk kell…és csak várnak és várnak. Akár le is vehetik a hirdetésüket, vagy ingyenes formában tartják már csak aktívan. Ha egy hónap múlva is az lesz, ami most, akkor látványosabb lehet ez a jelenség a lakáspiacon.

Minek hirdetni feleslegesen? Ja, tudjuk már, hogy eltartsuk a hirdetési oldalakat! A hirdetési oldalakat, amelyeknek a piaca elég monopolisztikus. Van egy oldal, ami a lakáspiac felett állónak képzeli magát egy ideje. De most éppen a bezárt lakáspiacon nincs rá sem szükség – üzeni a lakáspiac elég érthetően és egyértelműen. Kár, hogy nem érti meg (Megjegyzés: no komment kategória).

A hirdetési oldalak, mint az ingatlanosok ingatlanosai, nehezen is viselik ezt az időszakot. Ugyanis tényleg nincs semmi értelme sem hirdetni. Tényleg nincs. Lehet hirdetni ettől függetlenül. Hirdetni nem tilos, elvileg. Hirdetésre ösztönözni viszont már nem biztos, hogy etikus – maradjunk annyiban. A hirdetési oldalak felelősségtudata eddig is erősen konvergált a nulla felé:

  • Kivették a részüket az elmúlt években a lakáspiac manipulációjában.
  • Gond nélkül állítottak bármit, ami üzleti érdekükben állt.
  • Ma is így viselkednek.
  • Ma is szembe mennek a bezárt lakáspiaccal.
  • Szembe mennek a vevőket, a bérlőket, az eladókat, a bérbeadókat szabad mozgásukban korlátozó aktuális helyzettel.
  • De még az ingatlanközvetítőket, társasházfejlesztőket is becsapják – mert el akarják velük hitetni, hogy a lakáspiac nyitva van.

A lakáspiac be van zárva. Ezt meg kellene érteni. Ami egy bezárt lakáspiacon történik, azt kellő fenntartással illik kezelni. Nem kellene haknizni a (közösségi) médiában a figyelemhiányos ingatlanszakértőknek. Nem kellene kényszeresen pénzt csinálni egy bezárt lakáspiacon. Ki lehetne bírni valahogy. Példát lehetne venni más vállalkozásoktól, akik a nehéz helyzetben nem egyre hangosabbak, hanem egyre türelmesebbek.

Otthon ülő emberek miatt sok vállalkozásnak, szolgáltatásnak nincs értelme most.

A lakáspiacon hiába vannak ingatlanok, ha az emberek nem találkozhatnak egymással…még maszkban, kesztyűben és védőruhában sem

Azt pedig csak zárójelben jegyzi meg ilyenkor az ember, hogy nemcsak azért érdemes mostanában türelmesnek lenni, mert nem tehetünk mást, hanem azért is, mert azzal empatikusnak is tűnhetünk olyan emberekkel szemben, akiknek ezekben a napokban és hetekben egy világ omlik össze az életükben. Egy világ, amiben a lakáspiac számukra nem tartogat semmilyen lehetőséget sem. Tízezrekről, százezrekről beszélünk. Nem illik ezért úgy csinálni, mintha a lakáspiacon a vissza nem térő lehetőségek korszaka kezdődött volna el március végével. A normális lakáspiaci szereplők a bezárt lakáspiachoz alkalmazkodva ülnek és figyelnek. A nem normális lakáspiaci szereplőkkel meg ki akar találkozni személyesen? Elég elborzasztó látvány őket nézni a képernyőn keresztül is, hogy mennyire nem veszik észre magukat manapság. Jézus, Atya Úr Isten!

Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely