fűtés fűtésszezon hatékonyság optimalizálás okos fűtés gázszámla fűtésszámla ingatlanműhely

A fűtésszezon kezdetével megszaporodnak a hogyan spóroljunk a fűtéssel tanácsok. Igen, a fűtéssel, mert szinte mind arról szól első sorban, hogy ne csináljunk túl meleget a lakásban. Ettől még ugyanúgy pazarló lehet a gázszámlánk, mert egy fűtésrendszer hatásfoka, hatékony működése, nem attól függ, hogy hány fokot szeretnénk a lakásunkban. A fűtésrendszert be kell szabályozni, be kell állítani, karbantartani is kell, amiknek az elmulasztása feleslegesen elhasznált gázban, magasabb gázszámlában fog jelentkezni.

Fűtsünk okosan, hogy a gázt tényleg arra használjuk, amiért fizetünk érte. Máskülönben füstbement terv lesz a spórolás.

Úgy is megfogalmazhatnánk, hogy a gázzal termelt hő hatékonyabb előállítása és felhasználása a kulcskérdés.

A hőveszteség minimillizása (hőszigetés) is nagyon népszerű tanács, de az is csak azt célt szolgálja, hogy a lakásunk lassabban hűljön le, a gázzal előállított hő minél lassabban távozzon a lakásból. A hő előállításának költségére figyelni legalább ilyen fontos. De nézzük meg lépésről lépésre, hogy mivel lehet a komfortérzetünk megváltoztatása nélkül hatékonyabban, ezzel együtt alacsonyabb gázszámlával együttélni télen és nyáron egyaránt.

1.Melegvíz (fürdés, mosogatás, kézmosás) kb. 48 fokra állítása

Igen, a melegvíz helyes beállítása a gázszámlán is látható eredménnyel fog járni. Nem szabad a drágán felmelegített vizet utána a „filllérekbe” kerülő hidegvízzel lehűteni. Úgy érdemes beállítani a melegvíz hőfokát, hogy azt mosogatásnál el tudjuk viselni a kezünkkel. Egyesek még alacsonyabbra állítják, hogy fürdésnél, kézmosásnál egyáltalán ne kelljen hidegvízzel keverni. A víz túlzott felmelegítése a gázszámlára hat, feleslegesen ne hűtsük vissza, mert attól még a gázszámlánk pazarlást fog mutatni. Régi beidegződés a "forró víz" visszahűtése, erről érdemes leszokni a 21. században.

2.Fűtésrendszer üzemi hőfokának kb. 55-60 fokra állítása

A fűtésrendszer is pazarló, ha túl meleg benne a víz. Nem kell 70-80 fokos vízzel fűteni a lakásunkat, mert melegebb nem lesz a lakásban, csak a gázszámlánk lesz feleslegesen magas.

Ezek után jön a fűtésrendszerünk helyes beállítása, ami nagyon-nagyon fontos. Ezt néhány évente meg kell ismételni, miközben 2 évente érdemes a kazánt átnézetni. Az oka egyszerű, mert az előállított hő ha nem járja körbe a rendszert és használjuk fel a lakás felmelegítésére, akkor csak elpazaroljuk a gázt:

3.Radiátorok légtelenítése, a levegősödés ellenőrzése

A legalapabb, hogy megnézzük a radiátorok „pisilnek”-e ha megnyitjuk rajtuk a légtelenítő szelepet. Ha levegős, akkor előbb „sziszeg” a radiátor és utána pisil. A légtelenítés azért fontos, mert a felmelegített víz rendes áramlása a hatékony hőleadás alapja.

4. A radiátorokat ne zárjuk le, ne thermoszeleppel akarjuk befolyásolni a víz áramlását!

Hibás beidegződés az is, hogy a radiátorokon lévő thermoszelepeket csavargatva akarunk „spórolni”. Nem fogunk, mert az áramlást nem ott kell szabályozni hatékonyan. A hidraulikai rendszert úgy kell beállítani, hogy a felmelegített víz a fűtésrendszerben az összes radiátort egyformán és egyforma idő alatt melegítse fel. Mindenkinek vannak tapasztalatai, hogy a lakásában az egyik radiátor pillanatok alatt lesz meleg, a másik meg talán sosem melegszik fel igazán. A víz mindig arra áramlik, amerre könnyebb. A kazántól távolabbi radiátorok lassabban fognak felmelegedeni. Az áramlás során is van hőveszteség: a víz hül az áramlás során, ezért fontos a helyes áramlás, hogy a különböző szobákban is hasonló hőmérsékletű legyen a radiátor. A felesleges hőveszteséget kell minimalizálni, a hőt hatékonyan szállítani a fűtésrendszerben, a lakás minden helyiségébe. A legrosszabb, ha elzárjuk a radiátort a thermoszeleppel, amivel egy forintot sem sprórolunk, mert az előlállított hő ettől függetlenül a lakásban vagy a kéményben vagy a falakban de kikerül a rendszerből. Ezzel még olyan bajt is okozhatunk, amivel nem is számoltunk: beragad a thermoszelep, ha nincs mindig kinyitva. Ez egy tipikus hibajelenség olyan lakásokban, ahol a thermoszelepeket pl. nyárra lezárják.

5. A thermoszelep helyett a visszatérő szelepek beállítása

A kazánhoz közeli radiátoroknál vagy padlófűtésnél, szűkíteni kell az átfolyási keresztmetszetet, hogy a távolabbi radiátorok vagy padlófétésbe (fűtési körökbe) is eljusson a víz. Ez a szelep a radiátor alján van, nem pedig a tetején. Ennek a beállítása hatékonyabbá teszi a keringést és a hőszállítást a lakásban, így nem lesznek túl meleg és hideg szobák/terek, a keringés egyenletes hőmérsékletet teremt a fűtésrendszerben és annak környezetében (lakás).

6. A lakásban 2-3 foknál nagyobb hőingadozás ne legyen

Ismét hibás beidegződés az, hogy csak akkor fűtünk, amikor arra szükség van rá szerintünk és hagyjuk lehülni a lakást és ami még fontosabb, kihűlni a fűtésrendszert. Nagyon fontos, hogy a fűtésrendszer és a lakás se hűljön le, mert nem spórolni fogunk a felfűtéssel, hanem sokkal többe fog kerülni, ha számít a komfortérzet. Nem véletlenül javasolják a programozható vezérlést, amikor előre beállítjuk, hogy mikor legyen minimum hőfok és mikor maximum. Egy általános példa: 19 fokos minimum és 22 fokos maximum, ami kellemes és elfogadható. Ha valaki ennél melegebbet szeret, akkor is figyeljen oda, hogy 21 fokos minimumnál 24 fokos maximumra törekedjen és így tovább. Fűtési szezonban a fűtés legyen mindig aktív, ne kapcsolgassuk ki-be. Nem csak a lakás hűl le, hanem a fűtésrendszer (víz) is, amit újra és újra felmelegíteni sokba kerül.

7. Kazán karbantartása, tisztítása, fogyasztásának beállítása

A kazánt hagytuk utoljára. Sokan úgy gondolják, amíg működik, addig nem foglalkoznak vele. Pedig egy elhanyagolt kazán az elfogyasztott gázzal nem a vizet fogja felmelegíteni, hanem a hő kimegy a füsttel és nem is állít elő annyi hőt, mint amennyit tudna – hogy nagyon egyszerűen fogalmazzunk. A kazánt is be kell szabályozni időnként, hogy annyit fogyasszon, amennyit kell. A pazarló működés csak a gázszámlánkat érinti, mert a fogyasztása nő a kazánnak, de a hőérzetünk közben pedig romlik. A rossz hatásfokkal üzemelő kazán pedig környezettszennyezőbb is ( = Télen a légszennyezettség 2/3-ért a fűtési szokásinak a felelősek!), amit műszerekkel mutatnak ki a füstgázból. Ha optimális az égési folyamat, akkor a jobb hatásfokú égés miatt kevesebb a károsanyagkibocsátás a kémény irányába. Ez pedig megint kimutatható megtakarítást vagy éppen költséget jelenthet a gázszámlában.

8. A radiátorokat, a hidraulikai rendszert át kell mosni

Eddig folyamatosan arról beszéltünk, hogy a gázfogyasztással előállított hőt minél hatékonyabban használjuk fel. Csak a radiátorokban, a csövekben az egész rendszerben „csúnya trutyi” vízkővel keveredve, egyfajta sárszerű  anyag alakul ki az évek során. Ezt vegyszeresen kell eltávolítani, átmosni az egész rendszert, mert ha a felmelegített víz nem a radiátorral érintkezik, hanem ezzel a „trutyival”, akkor nő a hőveszteség, csökken a hatásfok, mi meg csak azt vesszük észre, hogy egyre jobban fel kell „tekerni” a kazánt, hogy ugyanolyan meleg legyen a lakásban.

+1 tipp

Fűtésrendszer rossz tervezésénél előfordulhat, hogy a vezérlőegység (thermosztát, ami lehet manuális és digitális) a lakás legmelegebb pontján vagy ami még rosszabb, egy radiátor fölött van elhelyezve. Ilyenkor érdemes vezetéknélküli vezérlőre cserélni, nem nagy munka és nem is költséges. A vezérlő helyének jó megválasztása is hatékonyságnövelő.

Amikor segítséget hívunk, figyeljünk oda, hogy nem minden kazánhoz és fűtésrendszerhez érthet a gáz- és fűtésszerelő. Az sem árt, ha tisztában vagyunk a fűtésrendszerünkkel valamilyen szinten és attól kérünk segítséget, aki tud is segíteni. Ezt azért írjuk le a végén, mert kijöhet valaki, pénzt fog érte kérni, de ennek ellénére nem fog tudni nekünk segíteni. Ezért nem lesz hatékonyabb a fűtésrendszerünk, a gázfelhasználásunk és egy forintot sem fogunk spórolni, csak továbbra is elfüstöljük a pénzt a kéményen keresztül.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely