mosógép szárítógép mosókonyha lakberendezés ingatlanműhely

A többségnek elsőszámú megoldás a fürdőszoba. Így szoktuk meg és a mosógép is így szocializálódott nálunk. Olvashatjuk, hogy Magyarországon kuriozumként az 50-es évek végétől került be a háztartási gépek listájába. Mivel "vizes" készülékről beszélünk, csak vizes helyiségben lehetet elhelyezni. Az elsőszámú vizes helyiség pedig a fürdőszoba volt, ahol a mosógép mellett még a centrifuga is elfért. A használt vizet a kádba vezették, vagy közvetlenül a csatornába a fürdőszoba „összefolyóba”. A centrifugából még lavórba is ereszthették a vizet. Így „pacsálni” jobb volt a fürdőszobában. A kettő az egyben megoldás volt még a fregoli elhelyezése, amire azonnal fel lehetett tenni a ruhát szárítani. De ez is megváltozott, mint sok minden más is azóta.

Élet a Hajdu mosógép után

A fürdőszoba így évtizedekig a mosógép szinte egyetlen elhelyezése volt Magyarországon. A Hajdú gépeket nagyon máshová nem is lehetett tenni, hiszen felültöltős volt a „keverőtárcsás” és az autotmata is. De a 90-es évektől kezdve az elöltöltős gépek is bekerültek a lakásokba. Ez a mosógép típus pedig már több elhelyezési lehetőséget biztosított a felhasználóknak. A mosógépnek esélye lett kikerülni a fürdőszobából, ahol nem a 90-es évek fürdőszoba sztárja a „pezsgőfürdős” sarokkád kellett, hogy elférjen mindenáron. Na de ez nem egy ilyen egyszerű történet. A megszokás nagy úr és még ma is sokan felkapják a fejüket, hogy a mosógép miért nincs a fürdőszobában, annak szerintük még továbbra is ott van a legjobb helye.

mosógép szárítógép mosókonyha lakberendezés ingatlanműhely
A mosógép a konyhabútor bal alsó oldalában a fehér ajtó mögött van

Mikor nem tesszük a mosógépet a fürdőszobába?

1 .Esztétikai okokból, amikor egy fürdőszoba sokkal egységesebb és barátságosabb mosógép nélkül. Egy mosógép nélküli fürdőszobaképen senki sem keresi a mosógépet ösztönösen.

2.Jobb térkihasználás miatt, amiért a nyert helyet plusz mosdónak, egy plusz wc-nek, egy plusz bidének a wc mellé, egy külön tusolónak, extra tárolónak használhatjuk ki.

3. Egyáltalán nem fér be a fürdőszobába a mosógép, mert van ilyen eset is.

Hová tegyük a mosógépet, ha nem a fürdőszobába?

1.Kényszermegoldás a konyha, ami ismét egy vizesblokk, így könnyű bekötni a mosógépet. Az elöltöltős mosógépeknek külön van konyhába beépíthető verziója is, de a sima gépeket is könnyedén lehet installálni a konyhabútorba, ha tervezünk vele. A könnyű bekötés miatt jelent alternatívát a füdőszobával szemben. A fregoli sem túl divatos a fürdőszobákban, így a szárítás sem a fürdőszobában történi, hanem inkább a nappaliban, ahol a konyha is. Viccesen megjegyezhetnénk, hogy a mosógép első hallásra fura lehet a konyhában, de a mai nyitott konyhás lakásokban a mosógép ugyan úgy ott van, ahol a ruhát leggyakrabban szárítjuk.

mosógép szárítógép mosókonyha lakberendezés ingatlanműhely
Látványosan a konyhapult alatt

2. Gardróbszobába építjük be, ahol akár a szennyest tároljuk és ahol a mosott ruhát szárítjuk. Persze nem mindegyik gardróbszoba alkalmas erre, de lakások tervezésénél érdemes elgondolkodni, ha kivitelezhető. Igen kényelmes, praktikus és esztétikus megoldás. Amíg a konyha egy kénszermegoldás, a gardróbszobában a mosógépnek igen komoly létjogosultsága van. Már csak azért is, mert a mosógép mellett, a nálunk még a gyanakvás árnyékában élő szárítógép is a ruhaszárítás egyik megoldása. A mosó- és szárítógép egymásra helyezve jól mutat egy külön gardróbszobában, ahol csak azt szárítjuk külön ruhaszárítón, amit nem akarunk szárítógépben.

mosógép szárítógép mosókonyha lakberendezés ingatlanműhely
A gardróbszobában a szekrénybe rejtve a mosógép és szárítógép

3. A külön mosókonyha persze a másik ideális megoldás, ami egy olyan helyiség, ahol csak a mosógép (és szárítógép) van és akár a külön ruhaszárítás is itt történhet. De gyorsan megragadnánk az alkalmat, hogy milyen érdekes a mosókonyha szavunk. Azt mindenki megérti, de egy mosógépet a konyhában látva azonnal megrökönyödnek, de azt mondják, hogy „Hát ez nekem eddig eszembe sem jutott!” 

mosógép szárítógép mosókonyha lakberendezés ingatlanműhely
Egy nagy mosókonyha és gardróbszoba egyben

A lakásunkon belül a háztartási gépek száma csak egyre sokasodik. Főleg a konyhába beépíthető/elhelyezhető gépek miatt a mosógép már onnan is kiszorul. De egy pici odafigyeléssel nem kell azonnal a fürdőszobára gondolni, amikor a mosógép helyét keressük.

mosógép szárítógép mosókonyha lakberendezés ingatlanműhely
Az előszobaszekrénybe rejtve egy kislakásban

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely