biztonság magántulajdon nem lakott lakások lakásviszonyok lakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely

Hallhattunk annyi mindent a lakáspiacról korábban. Mese habbal volt minden. Csodavárás volt az elmúlt években. Gyakran még azt sem tudták megmondani éppen mi történik a lakáspiacon, nemhogy azt mi fog. A lakáspiacon nincsenek önbeteljesítő jóslatok. A lakáspiac inkább hat a médiára, befolyásolja a média szereplőit, a híreket, mint fordítva. Igen, a lakáspiac diktál, méghozzá elég keményen. Ha a lakáspiacon mégsem az történik, amit vártak, akkor elkezdenek másról beszélni a médiában. Ugyanazt teszik, de más eredményt várnak tőle most is. Példuál komment nélkül állítható az, hogy a Balaton az „új újlakáspiac”. Most éppen az „a lemez” forog, az a tuti befektetés, azt lehet könnyen kiadni, annak van jövője. Az újlakáspiac legnagyobb válságát éli át, akkora fiaskó az elmúlt évek üzletpolitikája. De ezt most tényleg engedjük el.

A használt ingatlanokról szól a lakáspiac 90+ %-ban, ezért most azt kell várni, jósolni, hogy az ingatlantulajdonosok kényszerhelyzetben vannak

Tornyosulnak a fejek felett azok a bizonyos viharfelhők, minden egyszerre összeesküdött ellenük - mondják. A vevők persze nincsenek kényszerhelyzetben, dehogyis, a vevők ideje most jött el. Bár árnyalja ezt a nagyfokú optimizmust, hogy a vevőknek pont akkor jó, amikor az eladóknak is. Ez nem tántorít el senkit attól, hogy a vevők évéről, a vevők vissza nem térő lehetőségéről beszéljen ma a lakáspiacon. Teheti ezt azért, mert nem számol azzal, hogy a lakáspiac védi a lakástulajdonosokat és a lakástulajdont. Ez a legfőbb feladata.

biztonság magántulajdon nem lakott lakások lakásviszonyok lakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely
Kényszerhelyzetek tényleg vannak. Ilyenkor a lakáspiacon az üresen álló ingatlanok száma nő. 

Bármilyen hihetetlenül hangzik, a lakáspiac minden helyzetben azon dolgozik, hogy a lakástulajdonos és a tulajdona a lehető legnagyobb biztonságban érezze magát

Kényszerhelyzetek tényleg vannak. Ilyenkor a lakáspiacon az üresen álló ingatlanok száma nő. Ez egy önvédelmi eszköz. Azt a lakást, amit nem tudnak vagy nem akarnak használni, hasznosítani, eladni, az üresen áll. Egy lakás nem azért van, hogy abban mindig és minden áron valaki éljen valamilyen céllal. A lakáspiac tudja, hogy ha kényszerhelyzet van, mint volt már korábban is, olyankor a „nagyon felesleges” kínálatból üresen álló lakás lesz Magyarországon.

Nem csak lakhatatlan, eladhatatlan, kiadhatatlan ingatlanok állnak üresen. Nem csak a kistelepülések problémája az üresen álló lakás. Sőt, még a 2000 után épített lakóingatlanok között is vannak szép számmal üresen állók. És még Budapesten is 100 ezer nagyságrendű üresen álló ingatlannal számolhatunk, anélkül, hogy tévedéstől kellene tartanunk.

Ez annyi lakás, amennyit 2017-2019 között összesen eladtak Budapesten. Lakáspiaci szempontból jelentős számú ingatlan ez. Ezért is fontos újra beszélni az üresen álló lakások jelenségéről. Ez a jelenség állandó a lakáspiacon. Láthatóan egyre nagyobb részt harap ki a lakásállományból.

biztonság magántulajdon nem lakott lakások lakásviszonyok lakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely
Kényszerhelyzetben Budapesten több lehet az üresen álló lakások száma, mint az 2011-ben volt.

Ha valaki 2020-ban azt várja, hogy az üresen álló ingatlan helyett tömegesen és kényszer alatt piacra lépnek ingatlanaikkal a tulajdonosok a kiadó és eladó lakások piacán, az nagyot téved

2014-ben is volt egy ilyen várakozás, akkor éppen tömeges ingatlanárverésekről álmodoztak és ezek lakáspiaci hatásáról. Nem lett belőle semmi. Biztosak lehetünk benne, hogy egyéni élethelyzetektől eltekintve, a lakáspiacon ilyennel és ehhez hasonlóval nem kell számolnunk most sem. A lakáspiac szerencsére mindig működik és nem csak úgy, ahogy azt papíron elvárják tőle.

A lakáspiacon kényszerhelyzetben a magántulajdon védelme mindennél fontosabb szempont

Ahogy 2001 és 2011 között volt egy látványos növekedés az üresen álló lakások számában, úgy ez vár ránk a következő időszakban is. Tegyük hozzá, hogy ez sem ma kezdődött. Éppen 2016 volt az első év, amikor például a budapesti lakáspiacon az eladók szembesültek azzal, hogy nem lehet mindent eladni. 2015 után minden évben kevesebb lakást adtak el Budapesten, egy év sem volt kivétel. Sok tulajdonos nem tudta eladni a lakását, de kiadni sem volt már olyan egyszerű, mint azt állították. 2020-ban ez pláne igaz. 2011-2016 között csak Budapesten csökkent az üresen álló lakások száma, máshol folyamatosan nő. Kényszerhelyzetben Budapesten több lehet az üresen álló lakások száma, mint az 2011-ben volt. Sokkal több. Országosan is tovább nő az üresen álló ingatlanok száma és aránya is, amiből a lakáspiacon alig érzünk majd valamit.

biztonság magántulajdon nem lakott lakások lakásviszonyok lakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely
A lakáspiacon kényszerhelyzetben a magántulajdon védelme mindennél fontosabb szempont

Kép: Instagram

Forrás: ksh.hu, Mikrocenzus 2016, 7. Lakáskörülmények

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely