ingatlanárverés mbvk.hu elektronikus ingatlanárverési hirdetmények ingatlan licit árverés végrehajtás Budapest Magyarország Ingatlanműhely

Amikor arról beszéltünk, hogy a lakásárak mennyire elszakadtak a bérnövekedéstől, már akkor arra gondoltunk, hogy beszélünk a lakásérverésekről is. Ez akkor elmaradt, mert megér egy nagyobb lélegzetvételű áttekintést. Az viszont igaz, hogy az árverezett ingatlanok azért mozgatják meg sokak fantáziáját, mert a piaci lakásárakat nem tartják elfogadhatónak.

Árcsökkenésre nem érdemes várni, bár mindig lesznek olyan piaci szereplők, akik azt mondják, amit a vevők egy jelentős része hallani szeretne. Ezt azért érdemes kihangsúlyozni, mert az árverezett lakásoknál az elmúlt időszakban megjelent egy hasonló jelenség.

Magyar Bírósági Végrehajtói Kar

Sokan azt sem tudják, hogy hol keressék az ilyen ingatlanokat. Pedig online elérhető szinte az összes, így kényelmesen, egy számítógép előtt ülve böngészgethet mindenki a Magyar Bírósági Végrehajtói KAR (MBVK) oldalán. Lehet szűrni megyékre és csak Budapestre is.

ingatlanárverés mbvk.hu elektronikus ingatlanárverési hirdetmények ingatlan licit árverés végrehajtás Budapest Magyarország Ingatlanműhely
Az elektronikus ingatlanárverési hirdetmények teljesen nyilvánosak

A mai napon 302 db lakóingatlan elérhető online árverésen Budapesten. Ezek egyszerű putriktól, igen szép családi házakig minden megtalálható.

Részletes adatlapja van minden ingatlannak, így minden részletet megtudunk:

-  a tartozások összegétől

- a tulajdonos személyén át

- az ingatlan pontos címével együtt (helyrajzi számmal együtt)

-  a lakóingatlan minimális vételáráig

1. Azt is láthatjuk, hogy a kikiáltási ár 10%-át minden esetben előre be kell fizetni, ha ajánlatot akarunk tenni.

2. A minimális érvényes ajánlat is meg van adva. Ez az ingatlan árának 50%-a vagy 70%-a.

3. Ez azt jelenti, hogy ha ennyit ajánl valaki és rajta kívül senki más nem tesz ajánlatot, akkor ezen az áron biztosan megvásárolható.

"Árnyék" ingatlanosok akcióban

Erre a minimális vételi ajánlatra épült ki itthon egy „árnyék” ingatlanos kör. Az ő feladatuk az, hogy:

- minél szélesebb körben megismertessék az árvezett ingatlanokat

- az ingatlan.com oldalon is mindig változó kínálat mellett van néhány eladó lakás és ház. „Árverés” szóra szűrve lakások és házak kínálói között könnyen lehet találni ismétlődő „vállalkozásokat”.

- aki ilyenekkel beszél, az könnyen bekerül egy körbe, ahol elhúzzák az orra előtt a mézesmadzagot. Ez a hirdetésekben is olvasható minimális árat jelenti.

ingatlanárverés mbvk.hu elektronikus ingatlanárverési hirdetmények ingatlan licit árverés végrehajtás Budapest Magyarország Ingatlanműhely
Csali hirdetés az ingatlan.com-on - Túl szép, hogy igaz legyen!

4. Na de az ilyen ingatlanosoknak az a célja, hogy ennyiért senki se tudja megvenni az adott ingatlant.

5.  Fel kell hajtaniuk az érdeklődőket, akik minél több és minél magasabb vételei ajánlatokkal licitálják túl egymást.

6. Így nem ritkán a kikiáltási ár fölé mennek a licitálok, mert azt gondolják, hogy a kikiáltási árnál is többet ér az ingatlan. Ez néha igaz és néha egyáltalán nem.

7. Az „árnyék” ingatlanosok pedig ebből jutalékot kapnak %-os alapon.

8. Az árverésen vásárolt ingatlan így lehet éppen sokkal drágább is, mint egy piaci alapon értékesített.

9. Csak aki belekerül az árverések bűvöletébe, elveszítheti a realitásérzékét, mert egyszerűen olyan erősen hisz abban, hogy minden árvezett ingatlan az olcsóbb a valós piaci értékénél.

10. A manipuláció jól működik és sok ügyvéd meglepődve meséli, amikor meglátja az adásvételi szerződéseket, hogy az árverezett ingatlanokat milyen magas áron veszik meg.

Az „árnyék” ingatlanosok jól végzik a dolgukat, a bírósági végrehajtókkal együttműködve dolgoznak és mindent megtesznek azért, hogy a potenciális vásárlók minél magasabb áron jussanak hozzá például budapesti ingatlanokhoz.

Többet ésszel!

ingatlanárverés mbvk.hu elektronikus ingatlanárverési hirdetmények ingatlan licit árverés végrehajtás Budapest Magyarország Ingatlanműhely
A nyilvános ingatlanárverési hirdetményből mindent megtudhatunk csak azt nem, hányan fognak rá licitálni

Azt tudjuk ezért tanácsolni, hogy a MBVK oldalán látható ingatlanoknál a licitálásnál ne veszítse el a fejét senki. Igenis tudnia kell abbahagyni a licitet is kiszállni egy bizonyos árszintnél. Ezt eldönteni nem is mindig olyan könnyű, mert az ingatlant belülről nem látni. Sok esetben benne lakik a tulajdonosa, akivel bár lehet egyeztetni időpontot, de ne higgye el senki, hogy bármilyen valós esély lenne ilyenkor egy bejárásra. Az is veszélyes és kockázatos játék – amit szintén sokan elkövetnek – hogy a bent lakó tulajdonossal külön próbálnak megegyezni. A legtöbb esetben az ilyen tulajdonos rosszhiszemű, de legalábbis nagyon egoista és nem szavahihető. Belemegy a játékba, úgy csinál, mintha elfogadná akár egy közjegyző előtt hitelesített irat aláírásával, hogy milyen összeg ellenében milyen dátummal hagyja el az ingatlant. Majd visszalép az aláírás előtt és elkezd licitálni felfelé, mert vérszemet kap. Beindul a fenyegetés, hogy a lakásban milyen károkat fog okozni, ha nem tudnak megegyezni. Ez a zsarolás nem egyszerűen fenyegető, hanem azt is jelentheti, hogy a lakás értéke csökken. A már kialkudott és kifizetett ingatlan ára így a valóságnál jelentősen több lehet mire valóban beköltözhetővé válik. A liciten kifizetett vételár egy része csak a költségeknek. Egy árverésen vásárolt lakóingatlan sosem annyiba kerül, mint amennyi a vételára, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, ha valaki ezt az utat választja a saját tulajdon megszerzésének.

Lakottan árvezett lakóingatlanról itt olvashat további részleteket:

ingatlanárverés mbvk.hu elektronikus ingatlanárverési hirdetmények ingatlan licit árverés végrehajtás Budapest Magyarország Ingatlanműhely
Lakottan árvezett lakás kérdezz-felelek

Első kép: David Moreno, Barcelona, Spanyolország

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely