business lakáspiac lakáshirdetés budapest_ingatlan ingatlanműhely ingatlanmédia

Az Ingatlanműhely a hazai lakáspiac, annak szereplőinek és egymáshoz való viszonyaiknak önkritikus manifesztációja. Piaci bizalmat építünk egy bizalmatlan piacon. Azért csináljuk, hogy közvetlen kapcsolatteremtés nélkül is egyre többen gondolkodjunk és cselekedjünk felelősséggel a lakáspiacon. Tudjuk, mi sem vagyunk tökéletesek, bármikor vállaljuk a kritikát, de legalább érdemben teszünk érte minden nap, hogy egyre közelebb kerülhessünk hozzá.  A blogot az élet írja, nem mi. Ez a kísérleti projekt egy társadalmi felelősségvállalás, mert az ingatlan az életünk egyik legértékesebb vagyona. Az ingatlanpiac maga mégis egy teljes káosz, ahol partnerek helyett szinte csak vámpírokkal találkozhatunk.

Az alapgondolatunk az, hogy attól, hogy valami úgy működik ahogy, még nem kell vele egyetértenünk, elfogadnunk és bólogatós kutyát játszanunk, mert egy egész részei vagyunk. Enyhén szólva is széllel szemben pisil a blog, mert az ingatlanpiac bár tisztában van az őt érő vádak, kritikák jogosságával, azt még tolerálni sem tudja elegánsan, nemhogy kezelni és megoldani. A változtatás szavak szintjén nagyon erős, de a paradigmaváltástól még nagyon messze vagyunk. A jól megszokott rossz dolgokon, pedig egyenesen elképzelhetetlen jelenleg, hogy a piac változtasson.

Az olvasóink észrevehették, hogy cenzúráztak minket a január 7-én megjelent Ingatlan dotkom bejegyzésünk miatt, majd végül január 13-án reggelre töröltek is a Portfolio Blogger oldaláról. Magyarázatot azóta sem kaptunk (a bejegyzés megjelenése előtt 15 órával lehetőséget biztosítottunk rá, mert elérhetővé tettük számukra). Na nem a bejegyzésben szereplő első számú hirdetési oldal vette zokon a szokásos kritikus, de fegyelmezetten szigorú hangvételt, aki kérhette volna, hogy na most azonnal „hallgatassátok el a kis pondrót”. Ellenkezőleg, ők megértették miről beszélünk és egész komoly érdeklődést mutatnak műhelymunkáink iránt – derült ki egy személyes egyeztetésen, ahol nem ellenségként fogadtak minket, nem akartak felakasztani a bejegyzéseink miatt. Hogy egy fecske csinál-e nyarat majd a lakáspiacon, még nem tudjuk. De az már bizonyos, hogy jelenleg van egy média ökoszisztéma, ahol a döntéshozók gyomra sokkal kényesebb, az önérzetük pedig talán még annál is különlegesebb, mint sem, hogy az elméleti és gyakorlati lakáspiaci összefüggéseket úgy hasznosítsák, ahogy azt mi tesszük. Koránt sem gondoltuk volna, hogy egy microblog a maga egyszerűségével, de érthető gondolatmeneteivel, ilyen válaszlépésre kényszeríthet egy egész médiabirodalmat. Azt tudjuk, hogy ma van egy erős kezdeményezés, pozícióharc a lakáspiacon, de azt már nem, hogy az ingatlanmédia stratégiájukra a mi porszemnyi jelenlétünk is ártalmas lehetne. Ez azért mindenképpen meglepetés, de annál inkább elkeserítő. Attól, hogy valamiről nem akarnak tudomást venni, még létezik.business lakáspiac lakáshirdetés budapest_ingatlan ingatlanműhely ingatlanmédia

Félreértés ne essék, nem minket büntetnek, hanem az objektív piaci szemléletet, ami nálunk fejlettebb piacgazdaságokban legalább annyira a verseny része, mint az üzleti érdekektől túlfűtött, kézi vezérlésű operatív működés. A magyar ingatlanpiac még sincs azon a szinten, hogy a szereplői ne azt és ne úgy csinálják, mint eddig. Nem vagyunk avantgardok, ahogy nincs új a nap alatt sem. Úgy beszélünk a lakáspiacról, ahogy egy Európai Uniós tagországban arról kell(ene). Attól, hogy nálunk az ingatlanos vállalkozások a látszatra épültek fel, amiért egyre vállalhatatlanabbra amortizálják magukat már itthon is, nem hogy nemzetközi szintéren, nem a mi hibánk, hanem az ingatlanszakmáé. Nem is nagyon van olyan igazán hazai (lakó)ingatlanos cég, amely labdába tud rúgni a határokon túl, mert ott a piac nem kíváncsi arra, amiből még itthon egyelőre jól meg lehet élni. A kicsinyes és rövidlátó szemlélet gátolja a fejlődést sajnos.

Az ingatlanos teljes joggal egy szitokszó ma. Az Ingatlanműhely pont ezért született, hogy megmutassa, lehet másról és máshogyan is beszélni az ingatlanpiacon és viszonyulni a piachoz, mint ahogy azt a magyar ingatlankultúra jelenlegi fejlettségi szintje megkívánja. Na most ezért kapunk hideget és meleget is. Nem is készültünk másra, mert az érdekellentétek ugyan úgy vezethetnek megoldáskereséshez, mint konfliktushoz. Ha mellébeszélnénk, vagy elkurvulnánk, akkor sokkal több barátunk lenne. Ezt nagyon hamar megtanulja az ember, hogy az őszinteség és az igazságérzet inkább az ellenségkeresés eszközei, barátokat nehéz így szerezni. Ingatlanosnak titulálnak minket is, degradálva és persze pejoratív értelemben. Na pont ezért él a blog és ad munkát a piac minden nap, hogy bizonyítsuk, az ingatlanszakmának is van becsülete, ha nem is attól, hogy valaki ebből él. Képesnek kell lenni hatni a piacra, és a piaci "worst practice-ket" egyszerűen nem fogadhatjuk el, akkor sem, ha lekötöznek és kényszerítenek rá. Nekünk is hányingerünk van a sok ingatlanos mágustól, mentalistától, hamiskártyástól és ügyeskedőtől. Tegnap is meg kellett hallgatnunk egy igazán vevőbarát tulajdonostól, hogy az ingatlanosok szerint az ő lakása még annál is többet ér, mint amennyiért hirdeti. Az igaz, hogy gyakorlatilag még vevőt nem látott a lakásnál, de elméletben már többször is eladta ingatlanosok segítségével a lakását, akikkel egyébként nem működik együtt. A skizofrén lakáspiac egy szép példája ez, ahol a bizalmatlanság és zavarodottság kéz a kézben járnak. Szinte mindenkit potenciális ellenségnek tekinthetünk, amíg az ellenkezőjét nem bizonyítja. De láthatják, hogy nem csak Önöket érintheti ez hátrányosan, hanem az Ingarlanműhelyt is. A "felebarátainkban" félelmet keltünk, ami nem célunk. Félni csak attól kell, amit/akit nem ismerünk vagy a bűneinktől. Tőlünk és a gondolatainktól senkinek sem kell tartania, már ha valóban nincs félnivalója (önmagától). De legalább nem jön értünk fekete autó, nem ítélnek el minket prekoncepciós perekben és zárnak ártatlanul börtönbe csak azért, mert bántjuk az aktuális ingatlanpiac „erősembereinek” szemét és fülét.business lakáspiac lakáshirdetés budapest_ingatlan ingatlanműhely ingatlanmédia

Kritizáljuk együtt az ingatlanszakma szereplőit, amikor az egyik kutya a másik eb. Vigyázzunk az ingatlanvagyonukra, vigyázzunk egymásra!