internet dsl adsl vdsl docsis kábelnet koax optikai internetkapcsolat FTTx dvb-c STB iptv HGW wifi mobilinternet stream IoT dolgok internete ingatlanműhely

Tépjük a hajunkat, amikor kiderül a kábelszolgáltatók pont a mi lakásunkban nem tudják azt nyújtani, amit szeretnénk. Bérlők vagyunk és hűségidő miatt nem mindegy milyen szolgáltató területére költözünk? Most vettünk új lakást? A felújítás végére értünk és akkor jutott eszünkbe netet rendelni? Na igen, az internet sokunknak olyan alapszolgáltatás az életében, mint az, hogy van a lakásban wc, meleg víz, fűtés és áram. Miközben a helyzet ennél sokkal hektikusabb. Annyira, hogy a témát nem is tudjuk teljes körűen lefedni, csak belekapunk és felhívjuk rá a figyelmet mennyire fontos előre gondolkodni és nem pedig utólag.

A szolgáltató csak egy kérdés, a szolgáltatás meg egy másik

Magyarország nagy részén a vezetékes internet elsőszámú szolgáltatója a Telekom. Ennek oka a "jó öreg Matáv  telefonvezeték", ami majdnem mindenhol elérhető. Nem fogunk szakszavakat használni, hogy mindenki értse. A telefonvezetéken csodák nincsenek, miközben a Telekom nagyrészt így tud szolgáltatni. Ha tévé szolgáltatást is kérünk akkor azzal fognak jönni, hogy „dupla érpár kell”, ami azt jelenti, hogy 2 telefonvezetéket húznak be a lakásba. Itt utalnánk arra vissza, hogy ha a lakást most vettük vagy újítottuk fel, nem nagyon fogunk örülni, hogy a kábelek a falon kívül fognak menni. A társasházépítők nem nagyon gondolkodnak előre. Láttunk mi már olyan „prémium luxus házat”, ahol a Telekom ajánlatán elsírtuk magunkat. Jönnek azzal, hogy ha majd lesz „optikai kábel”, ami bizonytalanabb kérdés, mint a lottó 5-ös megnyerése, sajnos. Ott van a koaxiális kábel, amit mindenki „antennakábelnek” ismer, aminél jobb esetben jobban járunk a telefonkábelnél. Ott inkább olyan problémák vannak, hogy ha a lakásban eleve rossz minőségű kábelt használtak és azt is rosszul (nem csatlakozásonként van egy külön kábel a falban, hanem csak egy kábel van szétosztva, ami miatt a jel gyenge lesz az egész lakásban) vagy megsérült valahol a falban a kábel beépítéskor, akkor megint falon kívül kell kábelezni.

internet dsl adsl vdsl docsis kábelnet koax optikai internetkapcsolat FTTx dvb-c STB iptv HGW wifi mobilinternet stream IoT dolgok internete ingatlanműhely

Téphetjük a hajunkat, ha nem tervezünk vele

Mondjuk azért, mert kockásodik a digitális tévéadás, megszakad, nem tud felvenni a beltéri egységünk és ha már a netnél vagyunk, akkor az sem hozza az elvárt sebességet. Téphetjük majd a hajunkat, hogy valami nem stimmel, szidjuk a kábelszolgálatót, majd kiderül az új/felújított lakásban nem jó a kábelezés. Érdekel valakit komolyabban a kérdés?

Ha lenne egy kérdőív, hogy egy új lakás vásárlásánál vagy egy lakás felújításánál hol szerepel a lakás belső, szolgálatókra szabott, szabványos és minőségi internet kábelezése, akkor azt a választ kapnánk, hogy senkinek eszébe sem jut.

Tervezni kell vele és egyáltalán nem mindegy, hogy melyik szolgáltatónak mire van szüksége ahhoz, hogy a falon kívül kábel ne menjen.

A bérlők és a bérbeadók dilemmája

Egy lakás tulajdonosa még csak-csak azt mondja, hogy jól van, akkor ezt most be kell nyelni és akár vések, ha kell, újra kábelezek, vagy hagyom az egészet a francba. A bérlő meg mehet engedélyt kérni a tulajdonostól, hogy a szolgálató be akar fúrni ide-oda, kábeleket akar rögzíteni így és úgy, stb. A tulajdonos meg jön azzal, hogy miért nem jó a falban lévő kábel? A bérlő meg mondhatja, hogy az úgy igazából semmire sem jó, felesleges ott. Annak már örülni kell, ha pl. az „antennakábel”-csatlakozót csak úgy letépi a szolgáltató.

Kábelnetnél ez az első, amit láthat egy egyszerű felhasználó, hogy jön a szerelő, lekapja a szépen kiválaszott és beszerelt fali csatlakozót és kidobja, a kábelt lecsípi és saját csatlakozót tesz fel. Jöhetne a kérdés, hogy akkor eleve miért nem úgy van minden lakásban?

A válasz: Mert az "analóg világra" készítjük fel a lakásainkat még 2016-ban is, miközben már nincs is ilyen szolgáltatás igazából. A "digitális kábelezés" egyelőre még nem jutott el a köztudatba.

Mert senkit sem érdekel

Nem úgy építünk és újítunk fel, hogy együttműködünk a helyi kábeltv és internet szolgálatókkal. Egy ingatlanfejlesztőt a legkevésbé sem érdekli ez.

Egy új ház reklámjában sem olvasható az, hogy bizony „Nálunk optikai kábelen internetezhet és minden lakásunkba optikai kábel van behúzva és minden helyiségben több helyen szépen kiépítve, a szolgálatóval együttműködve, hogy ezzel ne kelljen foglalkoznia”. A most divatos "okosházak" kifejezés sem a professzionális internet-szolgáltatásról szól - lepődhetnek majd meg sokan, amikor megveszik őket.

Ha elég nagy az új ház inkább valami alternatív szolgálatót is kapunk a nyakunkba, ami a helyi nagyobb szolgáltatóra épül rá és jó drágán juthatunk csak hozzá. Név nélkül mondjuk azt, hogy vannak olyan fejlesztők, akiknek van „internet” cégük, de ha nekik nincs a „barátaiknak” biztosan van.

Térerők háborúja - Mobilinternet és tv?

Vannak már megoldások és ha a lakásunknak jó az elhelyezkedése, még mázlink is lehet és süvít majd a 4G, nem lesz gond a streameléssel.

Ma sem olyan ritka már, hogy a bérlők a lakások megnézése közben ellenőrzik a mobilinternet szolgálatás minőségét a telefonjukkal. A lakáson belüli minőség ugyanis nagyon változó.

A ház előtt lehet, hogy minden rendben, bent meg annál kevésbé. De még lakáson belül sem mindegy, hogy hol tartózkodunk, ami ismét csalódást okozhat. Elő is fordulhat, hogy a bérlők a rossz „térerőre” hivatkozva nem bérlik ki a lakásunkat. A vevőket ez még sokkal kevésbé érdekli ma. Aztán később jön a „sírás és a szentségelés”, hogy miért nem lehet sem telefonálni rendesen a lakásban és a mobilnetnek is annyi. Az elméleti maximális sávszélességet minden mobilszolgálató büszkén hirdeti, a 4G+-t meg már 5G-t, miközben a garantált minőség szerződés szerint egy nagy nulla. Azt kell aláírnia minden kedves felhasználónak, hogy a mobilszolgálatás sajátossága miatt nulla sebességet tudnak garantálni. Pedig kit érdekelnek a gigabites reklámok, ha stabil de normális mobilnetet szerződésben nem tudnak garantálni. Viszont kényelmes, saját tapasztalatból tudjuk mondani, hogy a streamelés nagyon kellemes. Mobil a kézben, kapcsolgatjuk a tv csatornákat rajta, állítjuk a hangerőt, kiválasztjuk a filmet/sorozatot a telefonos appban, zenét streamelünk, a mobil router és modem az ablakban valahol, wifi atomstabil (5 GHz, ha tudják a kütyük otthon – mert a wifi sem egy magától értetődő dolog és van különbség közöttük) kábel sehol és minden működik, ha működik. Mindezt a Tv-re és otthoni hangrendszerre  „átküldve”, természtesen.

A kütyük elkommunikálnak egymással, IoT (= a dolgok internete) nem a jövő, hanem a jelen.

Közben pedig  a családban egyikünk valami kütyün néz tv műsort, hallgat zenét, a másik meg közben a tévén teszi ugyanezt kábelek és vezetékek nélkül, mobilinternet és mobilszolgáltatások segítségével a telefonját, tabletjét, laptopját használva távirányítóként. A hangsúly persze a „működiken” van, mert nem minden lakásban lehetséges ez, még Budapesten sem sajnos.

Nem kiszolgálva, hanem kiszolgáltatva vagyunk

Sokkal jobb lenne komolyabban venni az internetet, mint „basic need” (= alapszükséglet) az otthonainkban. A lakáspiacunkra még nagyon minimális hatással van az internet-a-lakásban kérdéskör, de csak azért, mert a lakásunk (albérlet vagy saját lakás) kiválasztásánál minden más még egyelőre sokkal fontosabb. Aztán óriási (kellemetlen) meglepetés tud lenni, és csak dühösen hívogatjuk a szolgálató(kat), hogy most akkor jól értjük-e, amit mondani akarnak nekünk. A szolgáltatási területek fel vannak osztva, nem minden szolgáltató elérhető mindenhol és a szolgáltatók hálózata sem egyforma, egy budapesti kerületen belül is teljesen eltérhet. Van, aki az egyik és van, aki a másik szolgáltatónak örül jobban. Valakit csak az ár érdekel. Viszont a bekötés körüli mizériák mindenkit foglalkoztatnak előbb vagy utóbb.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely