konyha nyitott konyha zárt konyha ingatlanműhely főzőfülke étkező-konyha nappali+konyha

A konya egy lakás egyik legfontosabb helyisége. De nem mindig volt ez így. A zárt főzőfülkék korában, egyszemélyes helyiségről beszélhettünk, ami jobb estben világos volt, rosszabb esetben elég sötét. A zárt konyhák fejlettebb szintje az étkező-konyhák. Ezekben mérettől függően, akár már kényelmesen is el lehet férni. Jókat lehet ott enni, beszélgetni, központi részéve válhat a lakásnak.

konyha nyitott konyha zárt konyha ingatlanműhely főzőfülke étkező-konyha nappali+konyhaA nyitott konyák felé tett első lépések itthon a 80-as évektől már széles körben megtalálhatók családi házakban és lakásokban is. Ajtó nélkül, de jól láthatóan elszeparálva a nappalitól, mégis szorosan mellette találjuk ezeket a konyhákat. Ez a megoldás a mai napig divatos és több modernnek nevezett épületben is megtalálható, mert nagyon praktikus tud lenni.

A nyitott konyhák egy fura megoldása, amikor azt folyosón, közlekedőben, előszobában helyezik el. Ezek talán a legrosszabb megoldások. Sokszor csak azért vannak ott, hogy a lakásban minden szoba hálószobaként funkcionáljon. Egyáltalán nem elegáns, vagy kényelmes, mert a zárt konyhák érzését adják ennek ellenére. Étkező asztal székekkel nagyon ritkán fér el ilyen kényszerből elhelyezett konyhákban. Az előszobába jellegzetesen pici garzonlakások esetében kerül a konyha, mellettük a fürdőszobával és wc-vel. A lakásokba belépve ilyenkor azonnal a konyhában vagyunk, amit talán a legkevesebben választanának tudatosan.

konyha nyitott konyha zárt konyha ingatlanműhely főzőfülke étkező-konyha nappali+konyha

Amerika mánia

konyha nyitott konyha zárt konyha ingatlanműhely főzőfülke étkező-konyha nappali+konyhaA teljes nyitott konyha a nappali szerves része. Ezt szeretik teljesen tévesen „amerikai” konyhának nevezni. Annyira a köznyelv része lett, hogy egyelőre mi sem gondoljuk azt, hogy holnaptól mindenki nyitott konyhának fogja majd hívni. Az „amerikai” jelzőt talán a rendszerváltáskori amarika mániának köszönheti. Eleinte sokkal inkább „minőségi” jelző volt, mint sem a konyha lakáson belüli elhelyezésére utalt volna. A nyitott konyha „open plan kitchen” az angol szász nyelvjárásokban is ismert. A valódi, minden értelemben amerikai konyha, egy hatalmas ház, hatalmas méretű szobája, egy hatalmas konyhabútorral, nem túl ritkán egyben az étkezővel is, ahol az asztal körül elfér egy 8-12 fős család is. Az „amerikai” konyha egy lakásban nem igazán tudna elférni, mivel önmagában egy kisebb lakás méretével vetekszik. Nem teszünk be róla képet sem, mert mi még itthon  nem jártunk "amerikai" konyhában.

Nappali + konyha

A társasházi lakások nappali+konyha megoldását lehet szeretni vagy nem szeretni. A helykihasználás miatt a konyhákat egybe nyitják a nappalival, különben sötét lukak lennének. A nyitott konyha másik oka, hogy a konyhában főzéshez a nappali egy plusz életérzést ad, hiszen a tér sokkal nagyobb, sokkal otthonosabb, barátságosabb. A nappali ma már a lakások igazi társasági központja, a konyhában dolgozó családtag (anya, apa, vagy éppen a gyerekek) nem érzik magukat kirekesztve, szívesebben töltik a konyhában az időt, mert így is és úgy is együtt tudnak lenni.

konyha nyitott konyha zárt konyha ingatlanműhely főzőfülke étkező-konyha nappali+konyha

A nyitott konyhát pont az nem kedveli, aki inkább „egyedül” szeret lenni a konyhában, vagy nem szereti a sütés és főzés „illatait”. A jó minőségű és hatékony pára/szagelszívók drágák. A legtöbb nyitott konyhában használatos ilyen berendezés, csak világításra jó, az illatok az egész lakást bejárják, ami egyeseket zavarhat. Mindenkinek egyformán tetsző, kényelmes megoldás nincs, csak figyeljünk a saját és családunk igényeire, majd válasszunk ez alapján.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely