konyha nyitott konyha zárt konyha konyhagépek pára- és szagelszívó konyhabútor lakberendezés ingatlanműhely

Mutasd meg a konyhádat és megmondom ki vagy. Egy lakásban kevés olyan hely van, mint a konyha. Na nem csak azért, mert legyen eladó, kiadó, a hirdetésben elsők között keresik a vevők és a bérlők a konyhaképeket. Hanem azért is, mert ha a környezetünkben, baráti társaságunkban elmegyünk valahová, a konyha pillantok alatt egy lakás központi helye lesz. A konyha, annak berendezése, felszerelése leginkább csak pénzkérdés. Ezért most egy elemet emelnénk ki belőle, amire évtizedek óta költünk, de leginkább teljesen feleslegesen.

Pára- és szagelszívó paradoxon

Legyen a konyha nyitott (nappali) vagy zárt helyiségben (külön konyha), mindenhol ott lesz ez a konyhai berendezés. Sütő, főzőlap ( vagy csak simán tűzhely) fölött mindig ott fog állni egy elszívó. Azon kívül, hogy ha van benne világítás (és általában van), akkor kiváló társ lehet ez a funkciója főzésnél, arra, amire kitalálták, ritkán alkalmas. Ha most hirtelen meg kellene becsülni, hogy hány magyar lakásban van olyan elszívó, aminek értelme is van – tehát nem csak hangosan zúg – akkor ez gyakorlatilag kimutathatatlan lenne. A hagyományos, teljesen egyszerű elszívók - legyenek azok légkivezetésesek (kürtős) vagy csak légkeringetésesek (szűrőbetétes) – a zajon kívül semmilyen szagot nem fognak kivezetni a lakásból. Az otthonra tervezett, álltalában néhány tízezer forintos, de ha tovább megyünk a pár (száz)ezer forintos készülékek sem érnek túl sokat. Egyik másik lehet, hogy szebb lesz és mutatósabb, fel fogja dobni a konyhát, de attól még a főzésből eredő pára és szagok, illatok is a lakásban fognak maradni és ott szétterjedni. A leírásokban és a javaslatokban olvashatunk különböző teljesítményt, hogy mekkora térfogatú térbe ajánlott, de higgyék el, ezek csak üres szavak.

konyha nyitott konyha zárt konyha konyhagépek pára- és szagelszívó konyhabútor lakberendezés ingatlanműhely

A különbség a be- és kikapcsolt elszívó között az lesz, hogy ha sűrűbben használjuk, a zsírok hamarabb fognak rajta lecsapódni, így a levegőben lévő por is hamarabb fog rátapadni. Igen, egy újabb porfogó, nehezen ( hideg zsíroldás) és sűrűn takarítható haszontalan eszköz az életünkben – összegeznénk röviden és tömören a konyhai elszívókat.

Egy koszos, zsíros elszívó elég lehangoló tud lenni egy konyhában - fűznének hozzá sokan egy utolsó megjegyzést.

Van egyáltalán használható elszívó?

Persze, hogy van, csak ha meglátjuk, hogy milyen áron vannak, akkor nem fogunk rá költeni. A külső motoros elszívók irányába érdemes elindulni. Viszont azt a legtöbb társasházban nehézkes beüzemelni. Nem lehetetlenség, mert a ház külső falán is elhelyezhető, mint egy klíma kültéri egysége. Egy családi háznál a padláson/tetőtérben, teljesen külön és távol a konyhától építhetjük be a motort a légkivezetésbe. Így a konyhában már csak a levegő halk mozgását fogjuk hallani, a motor zúgását egyáltalán nem.

Sokszor már eleve azért sem szeretjük az elszívókat, mert hangosak és zavaróak/idegesítőek főzés közben. Semmit sem lehet tőlük hallani és az ember agyára megy a monoton zaj.

Akit csak a zaj zavar, azoknak már vannak olyan belső keringetésű elszívók, amik úgy vannak tervezve, hogy csendesek legyenek és elnyeljék, a fülünket zavaró frekvenciákat. Az elszívók árkategóriájának felső szegmense ez a perimetrikus elszívó. Páraelszívók esetén ennél a speciális műszaki megoldásnál az elszívás egy ún. zajcsökkentő panel pereme mentén történik, mintegy légfüggönyt képezve a főzőfelület fölött, ezáltal a légsebesség megnő és hatékony légszállítást tesz lehetővé. Hatékonyak, könnyen elhelyezhetők, mint a hagyományos elszívók, csak egyedül annyiba kerülnek, mint egy teljesen gépesített alapkonyha.

Csak azért elszívót ne tegyünk a konyhába, mert szerintünk vagy mások szerint is „muszáj”, vagy azért mert ez a „szokás”.

konyha nyitott konyha zárt konyha konyhagépek pára- és szagelszívó konyhabútor lakberendezés ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely