lakásért életjáradék örökjáradék eltartási szerződés haszonélvezeti jog lakáspiac Budapest Magyarország Ingatlanműhely

Egy ideje nem hallani erről a konstrukcióról, mert nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket. 2005-ben a HILD életjáradék program indult el, ami 2008 végére ki is fulladt. 2009-ben még a GVH is megbüntette HILD-et, a félreérthető reklámjai miatt. Az OTP Bank és az FHB Bank lépett még piacra ilyen termékkel. Az FHB 2014 végén adta el a Nemzeti Eszközkezelőnek az ilyen ingatlanait. 2015. január 1-től pedig már csak biztosítok nyújthatnak ilyen szolgáltatást. 2 év telt el, nagy a csend a téma körül. Egyelőre mindenki ódzkodik ettől intézményi háttérrel. Magánhirdetéseket az utcán ettől függetlenül még lehet találni.

Életjáradék lakásért

Ez egy időseknek, legalább 65 év felettieknek szóló ajánlat, amiben a tulajdonjogukról lemondva, halálukig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezhetnek. Ezért cserében a lakásuk aktuális piaci értékének egy bizonyos %-át kapják meg egyösszegben + havi életjáradékot, ami kb. egy havi nyugdíjnak felelhet meg, egy jobb helyen lévő, értékesebb budapesti lakás esetében. Emellett még az ingatlan karbantartásának a költségeit is tulajdonos fizeti részben vagy teljes egészben, ami már szerződés függő. Olyan idősek voltak a célpontok, akiknek nem voltak örököseik, vagy ha voltak is, ő rájuk nem szívesen hagyott volna semmit. Ezért jól jött a kp és a plusz egy havi nyugdíj szép korukra. Az benne az üzlet, hogy a „féllábbal a sírban” lévő embereknek a lakásuk árát sosem kell kifizetnie a tulajdonosnak járadékban. Így ez egy hosszú távú befektetés, amivel szemben kétség kívül megfogalmazhatók erkölcsi aggályok, de ha a járadékot fizető szándéka tisztességes, akkor egy win-win szituációról beszélhetünk.

Igen ám, de az utcán hirdetők nem intézményi háttérrel rendelkeznek és több közöttük a szélhámos, mint a becsületes.

Ez azt jelenti, hogy megtéveszthetik az idős áldozatot, akit kimondottan lebeszélnek arról, hogy drága pénzen felesleges ügyvédet fogadjon magának. Ilyenkor a vásárló állja a jogi kötségeket, behízelgi magát, hogy elég az ő ügyvédje, aki majd képviseli az eladót is.

Az ilyen magánjellegű életjáradék vagy eltartási szerződések - itt már elmosódhatnak a határok -  sok veszélyt jelenthetnek a gyanútlan és naiv időseknek.

A szerződésből akár kimaradhat a haszonélvezeti jog, ami nem törvénysértő, hiszen a felek abban állapodnak meg, amit aláírnak. Az ügyvéd azt mondja, hogy minden rendben, benne van a szerződésben minden, amit megbeszéltek, és kiderül, hogy ennek még a fele sem igaz. Lakásmaffiaszerűen, teljesen jogszerűen lehet így kisemmizni idős embereket még ma is. Kp-s fizetések lesznek a szerződésben. Sőt, arról fogják meggyőzni az idős urat vagy hölgyet, hogy nem érdemes utaltatni bankszámlára semmit, minden legyen kp-ban, hiszen „csak az a biztos”. Így köthetnek olyan adásvételi szerződést, amit a gyanútlan áldozat aláír, a kp-t átveszi és arról átvételi nem születik, majd kiderül, hogy az ingatlanon haszonélvezeti joga nincs, onnan kirakható és még életjáradékot sem fog kapni.

Prevenció

Ha ilyen életjáradékos papírt látunk az utcán, azzal segítjük a legtöbbet, ha letépjük.

Az ilyen utcai hirdetések inkább a sötét oldal „cukorbácsiainak cukorkás papírjai”. A környéken általában egyedül élő időseire vadászik, akiknek jól esik minden törődés és figyelem. Hiszékenyek, reménykednek és nem utolsó sorban csak jót akarnak maguknak. Egy jól öltözött ügyvéd egy szép irodában, egy kedves és udvarias fiatalember, aki érte jön, fuvarozza, nem tűnik első ránézésre túl veszélyesnek. Aztán mindig ott lapul a baj, ahol a legkevésbé számít rá az általában teljesen kiszolgáltatott áldozat.

A kép 2017. február 10-én készült Budapesten!

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely