demográfia családpolitika ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely

Talán rávilágít arra az érdekes kérdésre, hogy miért is fontos a hosszú élet. A magyar demográfiáról csupa negatív dolgot olvasni. Mondjuk pont azért, mert annyira gyerekcentrikus. Elsőre mindenki azt gondolja, hogy csak és kizárólag a több gyerek lehet megoldás. 2020-ban erről is pozitív hírek vannak. Több gyerek születik, de az a néhány száz plusz baba havonta nem váltja meg a világot - legyünk őszinték magunkkal.

Azzal lehetne igazán nagyot dobbantani, ha a halálozást tudnánk csökkenteni. Erről nem esik annyi szó. Csak a gyerek, a gyerek és a gyerek. A csapból is a gyerek folyik. Közben olyan sokan halnak meg, hogy ha azon tudnánk változtatni - "olyan kevésre" csökkenteni, mint a születések számát  -  na az már lehetne valami.

2020 első négy hónapjában több mint 3 ezer emberrel kevesebb halt meg, mint tavaly ilyenkor

Ezt a jó szokásunkat megtarthatnánk. Mindenki éljen legalább 100 évet, legyen közben friss és aktív. Inkább a terveiről, a céljairól beszéljen 60+-osan és ne a betegségeiről. Ezzel el lehetne érni demográfiai fordulatot. Nem, nem a fiatalok lennének többen. Az idősebbek élhetnének tovább minőségi életet. Erről van itt szó. Nem kellene 60 felett feleslegesnek éreznie magát senkinek. Van például  értelme az otthonunkat felújítani. Egy szép új konyha, egy új fürdő, új színek, bútorok és gépek.

A szép környezet jó hatással van ránk. A jobb életkörülmények, az, hogy érezzük, hogy élünk, azért az egyik legjobb „gyógyszer”.

Ki mondta, hogy 70+ évesen nem lehet másik otthont venni?

Ha az élet úgy hozza, hogy menni kell, akkor menni kell. Közelebb a gyerekekhez, unoká(k)hoz is lehet élni.

Ha van rá mód, lehetőség, akkor mindig van hely számunkra a lakáspiacon is.

Ha így állnánk hozzá a dolgokhoz, lehet, hogy még a bankok is egy idő után adnának hitelt bizonyos kor felett is. Ma tudjuk, hogy mit gondolnak erről. A korunk a kockázat és nem az életmódunk, az életszínvonalunk, az egészségünk. Szimplán a korunk.

demográfia családpolitika ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely
Kattintson a képre!

Marhaságnak marhaság, leegyszerűsítik csak a kérdést. Közben tényleg erősíti azt a hitet bennünk, hogy bizony  egy kor felett ne akarjunk semmi többet, elégedjünk meg azzal, amink van és ahol van. Fogadjunk el mindent, törődjünk bele.

Pedig ahhoz, hogy tovább éljünk és jól éljünk, ahhoz változtatni kellene. Változtatni azon, hogy ne a saját temetésünkre készüljünk minden nap, hanem inkább érezzük magunkat hasznosnak, aki számít, akire lehet és van miért támaszkodni is. Úgy néz ki, hogy 2020 ebből a szempontból jól kezdődik. Pedig van itt mindenféle szembeszél, mindenféle hátráltató tényező, kifogás és kifogáskeresés. Jaj, ebben nagyon jók vagyunk. 

De ki akar meghalni korábban, ha egyébként sokkal tovább is élhetne?

Ha van miért, ha van értelme. És mondjuk miért ne lehetne? Haladjunk a „korral”! Milyen szép gondolat egyébként. Van olyan szép, mint a vállaljunk több gyereket.

Sőt, még az is lehet, hogy van közötte összefüggés. Nem biztos, de lehetséges, hogy a hosszabb és minőségibb élet hatással lehet az egész családra. A demográfiai portrénk éppen azért is olyan amilyen, mert túlságosan túlértékeli benne a gyereket és közben komoly közönnyel fogadja el a relatíve korai halált.

"Egy 60-70 éves ember halála "normális. Egy 80 éves mit akar már?" – jönnek a finom cinikus kérdések. Mit akarna? – kérdezhetnénk vissza határozottan. Élni. Élni még pár évtizedet és élvezni az életet. Hasznos...ember akar lenni. Ember akar maradni.

Nem csak attól hasznos valaki, mert tud gyereket vállalni. Bizony nem csak attól hasznos. Jobban lehetne becsülni és megbecsülni az élő embert, kortól függetlenül.

De valahogy nem akarjuk megbecsülni és a helyén kezelni. Pedig milyen nagy dolog az, hogy kevesebben haltak meg idén, mint tavaly. Kétszer többen maradtak életben, mint ahánnyal több baba született eddig. Milyen nagy dolog ez! Fel sem fogjuk igazán. Annyira közönyösek vagyunk ezzel a témával kapcsolatban, de annyira. Közben 2020-ban is van már valami jó. És milyen jó, tegyük hozzá igen  gyorsan!

Forrás: ksh.hu, Népmozgalom, 2020. január-április, Megjelent. 2020. június 11.

Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely