lakásárak lakáspiac családi ház ingatlan 2021 Magyarország Ingatlanműhely

Előrevetítettük tavaly decemberben, hogy az idei év a csodavárásról fog szólni. Van is egy hangos prófétája ennek, aki folyamatosan hangoztatja, hogy a lakáspiac szárnyal idén. Nehéz ellentmondani, mert nincsenek hivatalos adatok.

Mikor fogjuk megtudni hivatalosan, hogy mi történik valójában 2021-ben a lakáspiacon?

Egy évvel később. Addig mindenki azt mond, amit csak akar. Vagy mégsem. A hangoskodó próféta napok óta büszkén szajkózza, hogy már legalább 10 éve nem adtak el annyi ingatlant Magyarországon az év első három hónapjában, mint most 2021-ben – az ő számításai szerint. Ez a bűvös szám a 40 ezer.

A KSH szerint tudják, hogy mikor adtak el utoljára 40 ezer ingatlant?

2019 első három hónapjában. Pontosan 41 266 db adásvételt regisztrált a KSH 2 éve. 2019 mégis az az év volt, amikor 2014 után először kevesebb ingatlant adtak el, mint az előző évben. Tehát 2019-ben szakadt meg egy sorozat, mert 2019-ben kevesebb adásvétel történt a magyar lakáspiacon, mint 2018-ban. A pontosság kedvéért tegyük hozzá, hogy Budapesten 2016 óta egyre kevesebb ingatlant adnak el.

A próféta szavahihetősége idővel legalább megkérdőjelezhető, ha teljes egészégében nem is lehet cáfolni minden állítását előtte. Ez a próféta szereti azt is ismételni, hogy a magyar lakásvásárlók 2020-ban fedezték fel, leginkább kényszer hatására, a családi házakat.

lakásárak lakáspiac családi ház ingatlan 2021 Magyarország Ingatlanműhely
2016 óta a családi ház jelenti Magyarországon a "legolcsóbb lakást"

Az elmúlt év visszatérő témája, hogy most azért olyan népszerű a családi ház, mert...

Mi meg 2017 óta mást állítunk, mert a számok mást mutatnak. A családi ház 2014 után a magyar lakáspiac slágere lett. 2016 óta gyakorlatilag a lakáspiac vidékre költözött, mert ott vannak családi házak.

A családi ház népszerűsége 2016 óta különleges szinteket ér el Magyarországon. Nem csoda, ha minden lakáspiaci próféta értetlenül áll a történtek előtt. Nekik annyira nem tetszik ez. A próféták a társasházi lakások értékesítésből élnek. Nekik a családi ház egy olyan konkurenciát jelent, amivel nem tudják felvenni a versenyt. Nincs semmilyen eszköz a kezükben, így marad a hamis próféta szerep.

El kell mondani, hogy a társasházi lakások ára úgy tud szárnyalni, hogy közben a kereslet egyre jobban kihátrál. 2014 előtt azt hitték, hogy a lakásárak csak azért nőhetnek, ha egyre többet adnak el belőle. Ezt a társasházi lakásoknál viszont az elmúlt 5 év (2016-2020) cáfolja.

A társasházi lakások ára tud nőni akkor is, amikor egyre kevesebbet adnak el belőle

A hamis próféták még ma is előszeretettel érvelnek a lakásárakkal. Ha szerintük a lakásárak nőnek, akkor dübörög a lakáspiac. 2019-ben például példátlan áremelkedés volt a magyar lakáspiacon, miközben kevesebb ingatlant adtak el 2018-hoz képest. A családi házak kereslete pedig úgy nő és nő, hogy közben az árak láthatóan nem szálltak el.

A fenti grafikon szinte mindent elmond arról, hogy miért fordult a kereslet a családi házak felé. Azért, mert az a legolcsóbb lakóingatlan 2016 óta Magyarországon. Ilyen egyszerű. Minden más csak belemagyarázás. Magyarországon mindig a legolcsóbb ingatlanra van a legnagyobb kereslet. Ez 2016 előtt évtizedekig a panellakás volt. Bármilyen hihetetlenül hangzik is az igazság, már 5 éve a családi ház a legolcsóbb választás a vevőknek.

Forrás:

ksh.huEgy lakás ára és átlagos négyzetméterára épülettípus szerint, Frissítve: 2021. április 6.

Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely