penészes lakás salétromos ház penészesedés salétromosodás ingatlanműhelyHa tél, akkor penész. A probléma forrása a korszerűtlen és vagy a rossz fűtési eljárások, szokások elsősorban. Ne rutinból fűtsünk és ne is rutinból építsünk fűtésrendszert. A szellőztetés szinte semmit sem segít, ugyanis a penészesedéshez hideg falfelületek szükségesek. Pára az mindig lesz egy lakásban, de a hideg felület elkerülhető, ha erre odafigyelnének a fűtés tevezésekor. Természetesen a penészesedés egy több ismeretlenes egyenlet eredménye. A penészgomba spórája minden lakásban ott tud lenni, csak a kedvező felételekre vár. Régi, nem vagy rosszul hőszigetelt, rossz nyílászárókkal rendelkező, rossz fűtésű és rosszul fűtött lakásokban a leggyakoribb. Sajnos elég sok esetben spórolnak a társasházi lakások felújításánál a nyílászárókkal, ami miatt szellőztetés nélkül is állandóan mozog a levegő, de a hő is elvész. Nem körbe járja a szobát, a lakást, hanem az ablakoknál, ajtóknál gyorsan távozik.

Hol lehet számítani szinte biztosan penészesdésre?

Idős társasházi lakásoknál a legalsó és legfelső emeleti lakások a legveszélyeztettebbek, mert náluk több lehet a hideg felület. A hidegebb falak a penészesedés alapjai. A lakások felújítást, korszerűsítést persze mindenki fűtési szezonon kívül végzi. Nem foglalkoznak azzal, hogy vizsgálják egy lakás gyenge pontjait fűtés szempontból. Úgy kellene tervezni a fűtés rendszert, hogy a hideg falak problémája orvosolva legyen. De sok lakástulajdonos azt sem tudja, hogy van olyan, hogy „hideg fal” a lakásában. Falfűtés és padlófűtés kombinációja (ha szükséges) mind jobb megoldások a radiátoroknál ilyen lakásoknál. A radiátorokat rutinból nyílászárók alá helyezik, nem ritkán alulkalibrálva a térhez szükséges méretet. Kiderülhet gyorsan (első télen) a hideg falat vagy falakat az a radiátor nem fogja annyira felmelegíteni, hogy a levegő páratartalma ne csapódjon le. Családi házaknál is könnyedén előfordulhatnak ilyen gondok, hiába van „hőszigetelésnek nevezett valami” a házon. A nem jól fűtött hőszigeteltnek nevezett lakóingatlanokban is megjelenhet a penész a lakótér leghidegebb pontjain, mert ez egyszerű fizika. Harmatpontot számolva lehet tudni, hogy hány fokosnak kell lenni a falnak ahhoz, hogy lecsapódjon a levegő relatív páratartalma. 60%-os páratartalomnál, 21 fokos belső hőmérsékletnél, a 13 fok alatti falon, már lecsapdóik a pára.  Lehet mérni és csökkenteni a páratartalmat is ma már „kütyükkel”. De ez is inkább arra jó, hogy csak lassítsuk a folyamatot. A hőmérséklet emelése és a légmozgás együtt fontos a lakásban. A levegőt pedig sokkal könnyebb felmelegíteni mint a falat. A „nem szeretem” a meleget a lakásban, meg „nem fűtök”, ha nem vagyok otthon” hozzáállás, a hőingadozások nagy kockázatokat hordoznak a penészesedésre hajlamos lakásokban. Aki küzd a penésszel, az próbálja meg a hőmérsékletet egyformán tartani a lakásban, minimális ingadozással. Ilyen lakásokban nem érdemes spórolni a fűtéssel, mert vagy a fűtés számla lesz magas, vagy a vérnyomásunk a penésztől.

Állandó hőmérsékletre törekedjünk

A fűtési szokásainkra egyébként is külön oda kellene figyelni. Mindenhol ki kell tapasztalni, hogy mi a még elfogadható alacsony hőmérséklet télen. Rutinból nem ajánlott fűteni. Ami még jó az egyik lakásban, simán okozhat bajt egy másikban. Ha folyik a (tetőtéri) ablakokról a víz a falakra, akkor ott valami nagyon nem stimmel. Magasabb hőmérsékletre, jobb légmozgásra lesz szükség az adott lakásban, akármihez is szoktunk hozzá eddig.

A pontszerű fűtés és a penész

A gázkonvektor és (hőtárolós) villanykonvektor (pontszerű) fűtési megoldások egy külön fejezetet érdemelnek. Tipikus budapesti probléma, az „egy konvektoros” kislakások sorsa. Az ilyen lakásoknál sokszor a szobában van fűtés, az előtérben, konyhában, fürdőszobában pedig semmi. Ezért óriási hőmérséklet különbségek alakulnak ki. Ilyen lakásoknál a nyílászárók (ablak, bejárati ajtó) körül nagyon könnyen találkozhatunk penésszel, durva páralecsapódással. A fa bejárati ajtó megvetemedhet, annyira átázhat a sok lecsapódott páratól. A nyitott lépcsőházak árny oldalai ezek, amikről nem beszélünk szívesen. Aki lakást vásárol vagy bérel, az mindig vegye ezt számításba. Az ilyen lakásoknál a penész könnyebben megjelenhet. Nem egyértelmű, hogy minden ilyen lakásban lesz penész. Egy jól körbefűtött lakás, kevés üvegfelülettel és nyílászáróval, minőségibb nyílászárókkal, jó minőségű külső hőszigeteléssel (pl. felújított ház) még az egy konvektoros fűtéssel is lehet penészmentes. Az ilyen pontszerű egy konvektoros lakásoknál a folyamatos fűtés fontos még fontosabb és ajánlatos, mert a korszerűtlen fűtés rossz hőérzettel párosul és nagyon hideg falakkal.

penészes lakás salétromos ház penészesedés salétromosodás ingatlanműhely

A hideg falat nem ajánlott „bútorozni”, tapétézni vagy takarni

A hideg fal nem csak a fűtésnél jelent majd gondot, hanem a lakberendezésnél is. Ha nem vesszük figyelembe a lakás, ház hideg falait és „bebútorozzuk”, akkor a bútorok mögött a penész megjelenhet. Többszörös csapást jelenthetnek tehát a hideg falak. Az ilyen falaknál mozognia kell a meleg levegőnek, amire oda kell figyelni, akármilyen kényelmetlen is tud ez lenni. Nem csak nyáron, télen is használhatunk ventilárot, vagy légkondit (ventilátorként), amivel mozgathatjuk a lakásban a levegőt, lehetőség szerint bekapcsolt fűtés mellett.

Pince effekt, salétromos házak Pesten és Budán

A penészesedésnek van egy extrém formája, ami a családi ház és a társasház rossz alapjaiból adódik. Ahol a ház ázik alulról, nedvesek a falak és jön a salétrom, jön a penész, jön a „pince effektus”, ami szörnyű tud lenni. Különleges esetekben egy társasház egész magas emeletein is gondot okoz a salétrom. Leginkább mocsaras, lápos területre épült házaknál (Budán és Pesten egyaránt, hegybe vájt, rosszul szigetelet házaknál is) sírógörcs törhet ránk és az őrületbe tudnak kergetni. Az ilyen házak sem vásárlóknak, sem bérlőknek nem ajánlottak. A salétromos házaknál már sokszor a ház külső salétromosodása mellett, a lépcsőház is árulkodó lehet. Mi már tapasztaltunk olyan „kész átverés show” műsort, ahol úgy akartak ilyen házban egy lakást értékesíteni, hogy a társasház lakás felöli részét egy kicsit rendbe tették, a lakást belülről teljesen begipszkartonozták, hogy a penészesedés és salétromosdás gondját eltakarják/késleltessék. Az ember bárhová is ment a lakásba, mindenhol gipszkarton volt. Az ilyen trükkökre nagyon figyeljünk oda, mert a „fertőzött” házaktól nagyon nehéz megszabadulni, miközben állandó költséget fog jelenteni a tüneti kezelés.

penészes lakás salétromos ház penészesedés salétromosodás ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely