otthon otthonkeresés lakáspiaci ciklus lakáshitelezés lakáshitel lakáspiac ingatlan 2021 Magyarország Ingatlanműhely

Jövőre is. A lakáspiacon ezért nincs olyan év, hogy egyetlen egy lakást sem adnak el. A kényszer nagy úr. Ha el kell adni, akkor el kell adni. Nincs mese, nincs B-terv. Minden évben azok jelentik a biztos adásvételek alapját, akik kényszerből adnak el.

Az év utolsó negyedévében adják el a legkevesebb lakást általában, mert ilyenkor megy a tervezgetés

Olyan tervezgetés például, hogy jövőre másik lakásba költözünk, és a jelenlegi otthonunknak kell az ára. Ha nem adjuk el, akkor nem tudunk költözni. Így fel sem merül bennünk az, hogy ne tudnánk eladni. Ez a kényszer, az eladás kényszere. Az eladást nem időzítjük, még ritkábban tervezzük meg évekre előre. Az eladásnak egyszer csak eljön az ideje. Nem foglalkozunk a lakáspiaccal, nem érdekelnek minket az elméletek, az elemzések, az okoskodások. Minket egyetlen egy téma foglalkoztat, egyetlen egy dolgot akarunk csak tudni a lakáspiacon eladóként: eladni. A statisztikák egyik fülönkön be, a másikon ki. Eladással kelünk és fekszünk. Az eladás tudása, na az bizony a markában tart, attól nem szabadulunk meg addig, amíg végül tényleg el nem adjuk a lakásunkat.

Az eladást lehet tudni?

Aki kényszerben van, az eladás kényszere alatt van már most 2020 végén, annak tudnia kell. Nincs másik opció, nincs kibúvó, semmilyen menekülő útvonal nem létezik számára, csak az eladás. 2021-ben is a kényszer eladók fogják megadni a lakáspiac alapját. Az ő lakásaik, hogy mit, hol és mennyiért kell nekik eladni. Főleg azok az eladók, akik nem akartak eladni korábban. Csak a friss, ropogós, új, kényszerből eladó lakások tudnak nagy hatást gyakorolni.

Egy adott évben mindig a legfrissebb kínálat tud adásvételt generálni a lakáspiacon

Azok a lakások, amiket idén nem tudtak eladni és jövőre is eladók lesznek, vagy azok, amiket már évek óta próbálnak eladni, de nem sikerült, azok az eladó ingatlanok jövőre sem fogják a vevőket komolyabban megmozgatni.

Csak azoknak az eladóknak van egy jó hírünk, akik bár kényszerből lépnek piacra a lakásukkal 2021-ben, de nem jártak még ott vele. A lakás azóta nem volt eladó, amióta ők megvették. A lakáspiac nem egyformán ad, nem egyformán jó mindenkihez:

  •  Az új eladókat mindig jobban kényezteti, pláne a kényszerből eladókat
  •  A kényszer eladó ugyanis tudja, hogy el fog adni
  • Ez a legjobb a lakáspiacnak és ez indítja be a vevőket
  • A kényszer eladó gyakran határidőt is szab az eladásnak
  •  Az év első felében azok a kényszer eladó ingatlanok kerülnek piacra, amiket az év első felében akarnak eladni
  •  Minél hamarabb kerül piacra, tehát januárban, annál szűkebb a határidő az eladásra.
  • Akiknek van még majdnem egy évük, hogy eladjanak, ők majd az év közepétől jelennek meg a lakáspiacon
  • De még az ilyen eladók is rá lesznek tapadva az év elejétől fogva a hirdetésekre

Na pont ezért van nagy zsongás év elején a hirdetések körül. Nem, nem a vevők miatt. Az eladók nézegetik az eladó hirdetéseket és próbálják ezek alapján a saját lakásukat eladhatóvá tenni. Az eladó lakások piacán is nem meglepő módon az eladók vannak sokkal többen. Egymás hirdetését nézegetik, és jó sok lakáshirdetést meg tudnak nézni mire a sajátjukat feladják. Előtte, közben és utána is, az eladásig aktívan nézegetik a hirdetéseket. Pláne év elején, amikor mindenki arra kíváncsi, hogy hogyan tudna eladni.

Január az eladók virágzása a lakáspiacon

Ez még akkor is így van, ha amúgy semmi jóra nem számítanak abban az évben. Ha esetleg tele vannak valamiért önbizalommal – egy valódi eladó mindig magabiztos – akkor még inkább virágoznak.

A vevők sokkal óvatosabbak év elején, nekik több időre van szükségük, hogy elkapják a fonalat. A vevők nem is virágoznak a lakáspiacon. Mivel ők sokkal kevesebben vannak, jobban elvesznek a tömegben. A friss kínálatot viszont már nagyon várhatják, mint minden év végén. A sok forgalomképtelen hirdetéssel már torkig vannak.

A vevőknek az kell, hogy tényleg eladó lakást hirdessenek és ne eggyel több hirdetés legyen a piacon

Ahogy megjelenik az eladó lakás, a vevők is előlépnek a ködös távolból. Egy újabb hirdetésnél ilyen nem történik. A vevők azonnal megérzik, ha egy lakás eladó. Nagyon jól meg tudják különböztetni a vevők az eladó lakást a hirdetett lakástól. Nem minden hirdetés mögött van eladó lakás, de minden eladó lakást egy hirdetés mögött találhatunk. A lakáspiac már csak ilyen.

2021 is valakinek eladást jelent, másnak egy jó vételt, de biztosan nem mindenki számíthat jó évre 2021-ben sem

2018-cal végetért egy korszak a magyar lakáspiacon. 2019-ben kezdődött egy másik. 2019-től egy olyan korszak kezdődött, amikortól a friss kínálat egy adott év adásvételére jóval nagyobb hatást gyakorol, mint bármi más. Viszont a friss kínálat éppen a jó árak miatt jön a piacra. Ha nincsenek jó árak a lakáspiacon, az bizony a friss kínálatot is limitálhatja. Jó ár? Kinek? Ahogy leírtuk, pont úgy is gondoljuk. A kínálatot az ár motiválja. Ha nincs motiváció, akkor a kínálat beszűkülhet, mert a kényszerből tényleg csak az ad el, akinek muszáj. Akinek nem muszáj, az 2021-ben sem fog eladni.

Ha 1999-2003 között lakáspiaci boom volt, ami rendkívül magas adásvételi számokat jelent, akkor 2014-2018 közötti lakáspiaci ciklust nem nevezhetjük lakáspiaci boomnak

Azért sem, mert a 2004-2008 közötti lakáspiacnak is csak árnyéka maradt. Lakásárak tekintetében viszont kiugró időszakról beszélhetünk, így a lakásár boom sokkal jobban kifejezi, hogy mi is történt azokban az években. 2019-re minden megváltozott, új lakáspiaci ciklus kezdődött. Az elmúlt 20 évben nem volt egyetlen egy egyforma lakáspiaci ciklus sem. A lakáspiac nem ismétel, csak változik.” 

írtuk, amikor tavasszal még a lakáspiac múltjában kerestük a lakáspiac jövőjét.

otthon otthonkeresés lakáspiaci ciklus lakáshitelezés lakáshitel lakáspiac ingatlan 2021 Magyarország Ingatlanműhely
”a saját lakás megvásárlása veszteségekkel is járhat, amit elviselünk azért, mert a saját lakás a legtöbbünk számára nem üzlet, hanem a biztonságérzetünk egyik fontos alapja. Ezért pedig szinte bármit képesek vagyunk megadni, csak azért, hogy biztonságban érezzük magunkat. Viszont akkor a saját lakástulajdont már nem pénzügyi döntésnek kell tekinteni, hanem egy emberi ösztönnek.

Így oldanánk fel mi is azt a feszültséget, hogy lakásbefektetés és a saját lakásban élés között vannak fontos különbségek, amit számokkal hiába is magyarázunk, ha az érzelmeink irányítják a döntéseinket, az ösztöneink hajtanak minket a saját lakásban élés felé.” Otthon = ösztönös biztonságkeresés , 2016. április 25.

Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely