CSOK lakáspolitika családpolitika újlakáspiac lakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely

A lakáspiac körül elég nagy a fejetlenség. Csak kapkodja az ember a fejét a mindennapi erős impulzusok hatására . Bárki és bármit mond, az államra akar hatni, hogy adjon több pénzt és kezeljen minden olyan üzleti kockázatot pénzzel, amit egyébként a piaci szereplőknek kellene.

Igen, az új építésű ingatlanok körül van most egy komoly vita

Ez a vita arról szól, hogy az új ingatlan nagyon drága. Annyira drága – mondják – hogy nem éri meg befektetésnek tartani és üzemeltetni egy új tárasházat. Milyen érdekes? Nem láttunk eddig olyan induló új projektet az elmúlt években, ami nem azzal lett volna reklámozva, hogy mennyire megéri kiadásra megvásárolni. Most meg azt állítja az egyik legismertebb társasházépítő, hogy bizony nem jön ki a matek.

Hogy jöhet ki a matek egy lakástulajdonosnál, és hogyan nem a társasházépítőnél, ha neki kellene az összes lakását kiadni?

Ha valaki találna ma olyan futó társasházi projektet, amit úgy reklámoznak, hogy nem éri meg kiadni, az kérjük szóljon. Egyébként egy új társasházi lakás a legritkább esetben a legjobb bevételi forrás bérbeadóként. Hosszú távon azzá válhat, ahogy a bérleti díjak is növekednek, de egy erős lakásárnövekedési időszak után az új építésű lakás inkább a legrosszabb befektetés bérbeadás szempontjából. Ezt erősítette meg ma társasházépítő is. Az új bérházak építése több sebből vérzik, de az egyik pont az, hogy nincs ma drágább megoldás bérlakásrendszer fejlesztésre, mint új bérhazat építeni.

"Egy új lakást szinte csak és kizárólag megépíteni éri meg és minél előbb kiszállni belőle. Ezért túl kockázatos befektetésnek tekinthetjük a pénztermelő képességéhez képest. Ebben sem történt semmi változás az elmúlt három évtizedben. Az új építésű lakások maradtak olyanok, amilyenek mindig is voltak: a lakáspiac meg nem értett (élet)művészei." - Miért adják el és miért nem adják ki az új lakásokat? , Ingatlanműhely, 2019. január 25.

Közben a lakásbefeketéseket okolják az elmúlt évek árnövekedésért, most pedig kiderül nem is jó üzlet a lakásbefektetés. Hogy is van ez?

"Eljutottunk oda, hogy már nem az a fontos, hogy ki beszél a lakáspiacról, hanem csak az, hogy mit mond. A megbízhatóság már nem személyhez kötött, a megbízható információ sem. A 2014 utáni magyar lakáspiac legfontosabb tanulsága ez. Ne becsüljük le ennek a jelentőségét vagy a fontosságát a jövőt illetően." - 2020-tól meztelen a király, Ingatlanműhely, 2019. október 8.

Ellentmondásokba keveredni nem túl szerencsés. És nem szabad elfelejteni az elmúlt évek legnagyobb ellentmondását, ami arról szólt, hogy az új építésű lakásoknak végtelen a kereslete. A társasházépítők nem tudják tartani az iramot, elkapkodják az összes lakást. Most meg arról beszélnek, hogy nem is éri meg építeni, mert nőnek a lakásárak.

Amikor csökkentették a lakásáfát elszálltak az árak. Most mégis azt sírják vissza. Mi lenne, ha megint lakásáfacsökkentés lenne? Még jobban elszállnának az árak. Ehhez kértek és kérnek most is pénzt az államtól. Az alacsony lakásáfa az elmúlt évek egyik legrosszabb ötlete volt, egy igazi terrorista merénylet a  magyar lakáspiac ellen. Nem az a fontos, hogy máshol mennyi a lakásáfa. Csak az számít, hogy nálunk káros, ha túl alacsony.

CSOK lakáspolitika családpolitika újlakáspiac lakáspiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely
Ha mindent tudni akar a CSOK-hatásról, a nagy CSOK grafikonért kattintson a képre!
Ingatlanszerzéshez, lakáshitelhez, szabadfelhasználású hitelhez kötik ma a családpolitikát és közben ettől babákat várnak. Nem fura?

2016-2019 között a CSOK grafikon részletesen elmagyarázza, hogy az új építésű lakások vásárlása és az új családi házak építése állami támogatással milyen módon mérgezte meg az egész lakáspiacot

Ez a CSOK,. ahogy most van, valójában egy méreg. Be kel látni, el kell fogadni és el is kellene tudni engedni. Az államnak távol kellene tartania magát a családi házak és a társasházak építésétől. Nagyon távol. Annyira távol, amennyire csak lehet.

"Pénzért eddig sem vállaltunk gyereket és ezután sem fogunk. - Deomgráfiai portré, Ingatlanműhely, 2019. március 28.

Az új ingatlan nálunk el van átkozva

Az államnak a használt lakások tulajdonosait adásvétel nélkül (például felújítás) és adásvételhez köthető támogatásban lehetne (például kiemelten csak első lakásvásárlók) jól átgondoltan ösztönözni, hogy a lakásviszonyok jó értelemben változzanak.

Azt is el kellene engedni, hogy a lakásviszonyok javításától egyúttal demográfiai eredményeket is elvárunk

A lakhatási körülmények javítását és a demográfiai folyamatok javítását teljesen el kellene választani egymástól. Nem éri meg összekötni. A lakáspiac támogatásán keresztül a lakásárakra lehet hatni, nem arra, hogy többen vállaljanak gyereket.

A gyerekvállalás lehet nagyon tervezett és kevésbé az. Az utóbbi esetben születik több gyerek. Az előbbi esetében az a tapasztalat, hogyha valaki minél többet gondolkodik a gyerekvállaláson, annál kevesebb gyereket vállal. Ebben az esetben sem jön ki a matek.

Nem lehet a lakásvásárlásokkal és építésekkel a gyerekvállalást érdemben befolyásolni. Mondjuk ki, nem lehet ingatlanadásvétel „mellékterméke” a gyerek.

Erősen el kellene azon gondolkodni, hogy biztosan ingatlanszerzéshez kellene-e kötni a gyerekvállalás ösztönzését

Igen furcsa gondolat így kimondva. Miért azt támogatják, aki ingatlant vesz és miért nem azt, aki egyébként is vállal gyereket, ingatlanszerzés nélkül is?

Támogatják, családi adókedvezménynek hívják. Gyereket mégis ott vállalnak többet, ahol nem is igazán használhatják ki ezt az adókedvezményt. Ezen is lehetne gondolkodni, amikor a statisztikákban már nem ennyire számít, hogy ki és milyen körülmények között vállalta a megszületett  gyereket. A statisztika tényleg mindent megszépít, a szülőket is? A családpolitika szemében már nem vagyunk ennyire szépek és egyformák.

Ingatlanszerzéshez, lakáshitelhez, szabad felhasználású hitelhez kötik ma a családpolitikát és közben ettől babákat várnak. Nem fura? Kell-e kötni az ebet a karóhoz, akarjuk mondani CSOK-hoz kötni a gyereket, amikor nem jön ki a matek?

Kép: Instagram

Forrás:

portfolio.hu, Soha nem látott számok a CSOK-ról: valakik nagyon jól jártak?, Megjelent: 2020. február 7.

- portfolio.hu, Hatalmas dobás lehet a bérházbiznisz, de csak okos támogatás mellett! - Megjelent: 2020. február 7.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely