kritika szatíra lakáspiac ingatlanpiac ingatlan 2019 Magyarország Ingatlanműhely

Az ingatlanhoz mindenki ért. Egy ingatlanos nem is a hozzáértés miatt „profi” ingatlanos, mert akkor nem tűnne ki a tömegből. Az ingatlanost is az érdekei teszik azzá, ami. Vagy csak arról van szó, hogy nem is akarunk érteni hozzá? Csak venni akarunk. Néha eladni szeretnénk. Valamikor építkezni. Máskor csak felújítani. Időnként berendezni, átrendezni. Az is előfordul, hogy csak pénzt szeretnénk csinálni belőle szakiként, vállalkozóként. Pénzt, megtakarítást is szeretünk lakásban tartani, az ingatlan az vagyontárgy. Kiadjuk vagy szükség esetén kibéreljük.

Vannak céljaink, ezek mind a lakások körül forognak

Nem akarunk érteni az ingatlanhoz, csak el akarjuk érni a céljainkat rajta keresztül/a segítségével, utána már ahány ember, annyi érdek.

Különösebben nem is zavar minket, hogy nem értünk hozzá. Már miért kellene érteni az ingatlanhoz? Mindenféle eszközünk van, amihez nem értünk, csak tudjuk használni. Az ingatlanoknál is megelégszünk ennyivel. Nem kell mindennek a működését érteni, piaci szakértőnek vagy műszaki zseninek, befektetési gurunak lenni, hogy elégedettek legyünk vele, pénzt csináljunk belőle.

Az ingatlan az van, az ingatlan az jó, az ingatlanról nem kell gondolkodni és kész

Ez a hozzáállás minden önigazolás alapja. Sokáig inflációbiztosnak tartották az ingatlant, aztán kiderült nem az. Sebaj, ettől csorba nem esett az ingatlan becsületén. A nem inflációbiztos ingatlannál az még fájdalmasabb volt, amikor kiderült az is róla, hogy bizony az ingatlan ára csökkenni is tud. „Elképzelhetetlen és megmagyarázhatatlan”, de ilyen is van. Nem elég, hogy csökkenhet az ára, elveszítheti az értékét és még eladhatatlanná is válhat. Eladhatatlan ingatlan? Ugyan már, olyan nincs! - mondták, mondogatták. Ha van is, az csak olyan helyen lehet, ahol már a madár sem jár. Tévedés. Eladathatatlan ingatlan bárhol lehet, mert az eladhatóság is lehet idő kérdése, amikor az idő az ingatlan tulajdonosának az egyik, ha nem a legnagyobb ellensége. Hozzá szoktunk ahhoz is, hogy nem sok valódi következménye van a rendszeres karbantartás, a felújítás, a modernizálás elmaradásának. A lakásunkon mindent megspórolhatunk úgy, hogy közben az ára csak nőhet, semmilyen életszínvonal romlás ezt nem befolyásolja.

A tökéletes magyar vagyontárgy: csak hozza a pénzt, nem viszi

Lakhatatlan ingatlan nincs, csak felújítandó! Hogy nem éri meg felújítani? Nincs értelme felújítani? A lakásnak lehet szavatossága? Esetleg kiderülhet róla, hogy nem az örök időkre építették?

Minden ingatlannak van tulajdonosa, de nem mindegyik tulajdonos éri el vele a célját.

Az ingatlannak mindent megbocsájtunk

Én, pont én nem tartozhatok közéjük. Az enyém, az én ingatlanom az különleges, egyedi és utánozhatatlan, mint én. Nincs belőle még egy. Felbecsülhetetlen érték, egy igazi kincs az én kis ékszerdobozom. Jó, lehet, nem annyira fotogén se kívül se belül. Látszik rajta az idő múlása, mint rajtam. Én sem leszek már fiatalabb, meg a lakásom se, de az idő múlásával együtt nemesedünk, mint a jó bor! Az udvar sem igazán rendezett, a környezete is elég elhanyagolt, az utcakép sem álomszerű. Nem lehet minden tökéletes, na, de az én ingatlanom ettől függetlenül „a maga nemében” az. Ki tudná ezt nálam jobban? Nem, dehogyis én nem értékelem túl, reális vagyok! Mások csak irigykednek rám, hogy az enyém. Attól lennének csak igazán boldogak, ha ajándékba adnám nekik. Mit képzelnek ezek! Csak az enyém, én ismerem, az én pénzem, én tudok róla mindent!

Nekem ne mondja meg senki, nem mondhatja meg senki, mit gondoljak a saját ingatlanomról

Nem érdekel mások véleménye, én sem szólok bele mások ingatlanügyeibe. Mi közöm lenne hozzájuk? Na jó, néha, egy kicsit, de csak akkor, ha megkérdezik róla a véleményem, mert sokan, nem mindenki, csak sokan – érthető okokból - érzelmileg és anyagilag túlságosan kötődnek és függnek az ingatlanuktól. Én nem, dehogyis, még azt kéne. Nekem jó az értékítéletem, van saját értékrendem, én mindenért keményen megdolgoztam. Én hiszek magamban! Szóval én tudom mit jelent a saját ingatlan, már hogyne tudnám. Nem mindenki olyan szerencsés, mint én.

Kép: Ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely