albérlet lakás kiadás bérlő adózás adókedvezmény adóbevallás tételes költségelszámolás eho mentesség relocation hungarian expats ingatlanműhely

Egy visszautasíthatatlan ajánlatot kap a családfő és a család költözik, az otthon itthon marad. Sokunknál ismerős helyzet, amikor egyszerre vagyunk büszkék a karrierünkre, ennek ellenére mégis egy megmagyarázhatatlan érzés kerít hatalmába. Elindul a szervezkedés, a kiköltözés lassan de biztosan halad előre. Eljön az a pont, amikor döntést kell hoznunk a lakásunkról. Lehet csak néhány évig laktunk benne, de akár évtizedeket is eltölthettünk benne. Minden részéhez köthetnek emlékek, mindent hosszú ideig tervezgettünk, most mégis el kell engednünk. Ez még sem olyan egyszerű.

Egy ideig ragaszkodunk

Amikor munka miatt külföldre költözik a család, a lakások legnagyobb része "gazdátlan" marad.

Annyi mindennel kell foglalkozni, hogy a lakás lesz a legutolsó a listában. Ha mégis eszünkbe jut, első körben a baráti társaságban, családon belül szeretnénk megoldani a kérdést. Érdeklődni fogunk, hogy szeretne-e valaki a lakásunkban lakni „baráti áron”, esetleg csak szívességi lakáshasználóként. Ez nem is igazi bérbeadás, mi magunk sem gondolunk rá így. Inkább csak arra, hogy egy jó ismerősnek, barátnak, családtagnak adjuk a lakást egy kis időre. Na igen, az idő. A külföldi munkalehetőséget nem egyformán éljük meg. Kisgyerekesek főleg. Első kérdés, hogy hol fog a gyerek majd iskolába járni! Addig jó lenne hazajönni, mert vonzódunk a magyar oktatáshoz. Mások meg kimondottan örülnek, hogy ha nemzetközi környezetben szocializálódik a gyerekük és több nyelvű környezetben nő fel, a magyar oktatási rendszertől a lehető legtávolabb.

A külföldre költözéskor már felmerül az a kérdés, hogy mikor jövünk vissza. A bizonytalanság azonnal meghatározza a viszonyunkat az otthonunkhoz.

Minél inkább úgy megyünk el, hogy biztosak vagyunk abban 1-2 éven belül újra itthon leszünk, annál kevésbé gondolkodunk hasznosístásában. Nem akarjuk, hogy más használja az otthonunkat. Ha mégis, az csak általunk jól ismert ember legyen, idegeneket nem akarunk a házunkba.

Idő kérdése csupán

Aztán telnek az évek, nem jövünk haza, a lakásunk vagy csak porosodik, vagy ismerősök, családtagok váltják egymást. Minél több időt töltünk kint, a viszonyunk az eredeti otthonunkkal megváltozik. Már nem is otthonként gondolunk rá, hanem egy lakásra, ami Magyarországon van. Nem is foglalkoztat már minket igazából, hogy ki fog benne lakni és eszünkbe jut, itt az ideje, hogy pénzt csináljunk belőle. Ez kinél mikor történik meg, nem lehet megjósolni. Csak azt, hogy a lakásunk hasznosítása biztosan fontos kérdés lesz. Hogy mire érdemes figyelni, függetlenül attól, hogy már az első pillanattól kezdve az otthonunkat albérletbe akarjuk adni, vagy csak évekkel később, az a lényegen nem változtat:

1. Üresen adjunk ki, ne a saját berendezéseinkkel

Akik úgy költöznek külföldre, hogy visznek magukkal mindent, ott ez fel sem merül. De jellemzőbb az, hogy minden marad, hiszen ha nekünk jó volt a bérlőnek is jó lesz.

Régi sztereotípia az is, hogy a bútorozott lakásokat könnyebb kiadni és még magasabb bérleti díjat is kaphatunk érte. Csak ez nem igaz. Annyira nem igaz, hogy inkább nehezebb kiadni a berendezett lakásokat és ezért nem több bevételre, hanem hosszabb üresen állási időre kell számolnunk.

Minél nagyobb a lakásunk ez annál inkább jelent majd komoly fejtörést. Nagy lakásokat, esetleg házakat berendezve majd hogy nem lehetetlen kiadni. A bérlakáspiacunk is változik. A jó bérlők üres lakásokat keresnek, saját berendezésük van és ők sem akarnak „más ágyában aludni”. Ha nem visszük magunkkal a berendezést, a lakás kiürítése legyen az első feladat, amikor albérletbe adjuk a lakásunkat.

2. Kiadásra készen

Egy lakásban mindig vannak problémák, amiket minket tulajdonosokat lehet nem zavarnak, de a bérlőket igen. Lógó konnektor, csöpögő csap, hibásan vagy egyáltalán nem működő berendezések és nyílászárók (ajtó és ablak), gond az internet és kábeltv kábelekkel, stb.

Mindent érdemes javítani, kicserélni mielőtt bérlőben gondolkodunk.

A kiköltözés után a falakon is látszódhat, hogy „ott éltünk”, ezért festésre is szükség lehet, alapos takarításról már nem is beszélve. Ahány ház/lakás, annyi megoldandó feladat, amivel ne várjuk meg a bérlő beköltözését.

3. A bérlő

Kevesen vannak, de előfordul, hogy a kiköltözésük előtt akarják az otthonukat kiadni. Meghirdetik maguk és vagy segítséget vesznek igénybe. Ilyenkor a lakás se nem üres, sem pedig nincs készen a bérlőre. Nem túl szerencsés megoldás ez a fajta kapkodás és versenyfutás az idővel. Az sem biztos, hogy előrébb jut bárki azzal, hogy néhány hónappal a kiköltözése előtt bérlőt keres. Átadni hamarabb nem tudja, mint ahogy ő kiköltözik, így ezekről a bérlőkről lemarad. Közben állandóan magyarázni kell, hogy mi marad a lakásban és mi nem, hiszen a lakás biztosan nem úgy lesz kiadó, ahogy azt a bérlő megnézi. Ez kényelmetlen és kellemetlen minden fél számára.

Mindig úgy jó bérlőt keresni, ha azt a lakást látják a bérlők a fotókon, amit mi át akarunk nekik adni.

Ha már nem élünk itthon, a családtagjaink, barátaink segítségére számítunk a bérlőkeresésben, a lakás bemutatásánál. Ez is tud kényelmetlen és kellemetlen lenni, mert szívességről van szó. Aztán ott van a felelősség kérdése, amit ki vállal, ha egy „bérlőválasztás nem jól sül el”! Egy kellemetlen tapasztalat és családon, baráti körön belüli komoly feszültségeket szülhetnek az ilyen lakásügyek.

Egy jó érv: adómentesen is kiadhatjuk

Nem hiába áll sokunk lakása üresen, akik külföldön élnek. Macerás az egész, ha ki kell ürítenünk. Néha haza jövünk, akkor legalább van hová mennünk. A bérleti díj sem feltétlenül olyan nagyon csábító erő, mert van vele munka. De a bérlés kockázatos, mert rémtörténetek keringenek el nem költöző vagy a lakást durván lelakó bérlőkről. Senkinek sem hiányzik az ilyesmi, annyit nem ér az egész, hogy aggódjunk, álmatlan éjszakáink legyenek.

Megbecsülhetetlen mennyi otthon áll üresen, mert idő és energia ezeket távolról teljes biztonságban hasznosítani. Az állam viszont jelenleg is a kiadásra ösztönöz minket.

Ha külföldön élünk és ott is bérlünk, akkor az itthon kiadott otthonunk bérleti díjával szemben a külföldön fizetett bérleti díj teljes mértékben elszámolható költségként. Külföldön pedig biztosan többet fizetünk albérletre, mint amit itthon kapunk a kiadott lakásunkért. Így adómentesen adhatjuk ki otthonunkat, ha külföldön dolgozunk (és bérlünk). Ez is lehet egy érv, hogy elgondolkozzunk a lehetőségeinken.

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely