ingatlanos ingatlanközvetítő ingatlanmarketing ingatlan disputa ingatlan 2019 Magyarország Ingatlanműhely

Ki a jó ingatlanos? Aki eladja a lakásunkat, vagy segít másikat venni – röviden tömören. Ha nem tudja eladni vagy nem tud nekünk segíteni, akkor mi az ingatlanost hibáztatjuk, az ingatlanos meg a lakáspiacot. Ha eladóként vagy vevőként nem járunk szerencsével, akkor mi is a lakáspiacot fogjuk hibáztatni. Hogy mi, minden kudarcot „fekete hétfőnek” érzünk a lakáspiacon, attól krachról nem igazán beszélhetünk.

Mindig vannak, akik megtalálják a számításaikat a lakáspiacon. Magyarul mindig vannak boldog eladók és vevők a magyar lakáspiacon. Olyan lakáspiac viszont sosincs Magyarországon, ami mindenkit egyformán boldoggá tud tenni. Még akkor sem beszélhetünk ilyen lakáspiacról, ha ettől hangos a sajtó, a média, az internet.

Ha újra feltennénk a kérdést, hogy ki a jó ingatlanos, még mindig azt válaszolnánk, hogy az, aki kézzel fogható eredményeket ér el. Magyarul, aki megfelel az elvárásainknak és érdekünkben cselekszik. Jobban belegondolva egy jó ingatlanos mindig tudja, hogy vevők és eladók szempontjából milyen az aktuális lakáspiac és csak olyanokkal dolgozik együtt, akiknek adott pillanatban tudja teljesíteni az egyedinek tűnő igényét. A jó ingatlanos inkább mindig tömegigényekben gondolkodik - még ha személyre szabott szolgáltatásokról is beszél - mert a siker annál inkább garantált, minél inkább biztos benne az ingatlanos, hogy nem irreálisak ( = teljesíthetetlenek) a vevő vagy az eladó elvárásai adott piaci körülményekhez képest.

A jó ingatlanos tehát együtt gondolkodik a piaccal, együtt változik meg vele és lehetőség szerint előrelátó. Olyan vevővel és eladóval nem működik együtt, akinél a kudarc előre borítékolható. Hiszen ez erősen sérti a jó ingatlanos érdekét.

A rossz ingatlanosnak meg teljesen mindegy. Egy jó ingatlanos biztosan nem akar együttműködni bárkivel, aki megkeresi. Ehhez viszont nem futhat a busz után, mint a legtöbb ingatlanos, hanem a lakáspiac buszán kell, hogy utazzon. Ha kiesik a ritmusból, könnyelmű, meggondolatlan és valamiért leszáll a buszról, akkor ő is csak egy ingatlanos lesz a sok közül, aki a „tegnapelőtt lakáspiacáról holnapután fog értesülni”. Így nem lehet és nem is érdemes dolgozni és döntéseket hozni a lakáspiacon. Természetesen lehet, csak az ilyen emberek hamarabb módosítanak pályát, minthogy egy kis jóindulattal egyáltalán ingatlanosnak lehetne nevezni őket.

Az „ez is egy szakma” érvelők, a mindenáron kitartók, a megszállottan önképzők, az önjelölt coachok, az ingatlanos humoristák meg szinte a föld felett lebegve hipnotizálnak minket, csúnyán összekeverve mondjuk a budapesti lakáspiacot (= a valóságot ) a Fővárosi Nagycirkusz színpadával (= a vágyakkal).

Ezzel most akarva és akaratlanul is kimondjuk, lehet, nem biztos, hogy egy jó ingatlanos minden időben együtt akar velünk dolgozni. Mi, meg egy minket elutasító ingatlanosról bármit el tudunk képzelni, csak azt nem, hogy jó. A jó ingatlanost nem biztos, hogy mi választjuk, hanem könnyedén előfordulhat, hogy ő fog minket választani. A kérdés sem véletlen, mert olyan kérdés nincs, hogy „milyen a jó ingatlanos”. Aki már dolgozott együtt jó ingatlanossal, az csak személyben gondolkodik és nem tulajdonságokban. Akinek eddig nem volt dolga jó ingatlanossal, az tulajdonságok alapján nem is fog olyan könnyedén találni egyet a kevés közül.

Rossz ingatlanosokra meg egyszerűen nincs szükségünk. A lakáspiac buszán rossz ingatlanosoknak nincs fenntartott hely. Rossz ingatlanosok nélkül mindenkinek jobb lenne, még a jó ingatlanosoknak is.

Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely