lakáspiac újlakáspiac kiadott lakásépítési engedélyek használatba vett új lakások száma Ingatlanműhely 2 évig tart egy társasház felépítése, ezért a 2016-2017 új lakások átadását a KSH Lakásépítések, építési engedélyek gyorstájékoztatóiból előre lehet látni.

2013-as KSH jelentés címe „Tovább tart a visszaesés a lakásépítésben” pontosan előre jelezte, hogy 2015 nem fog változást jelenteni a pangó újlakáspiacon.

lakáspiac újlakáspiac kiadott lakásépítési engedélyek használatba vett új lakások száma Ingatlanműhely

2014-től viszont az építési engedélyekben fordulat következett be (még ha nagyon óvatosan is), ami mai napig kitart. Ez azt jelenti, hogy 2016-ban már a bázis alapú statisztika (az előző év azonos időszakához képest) már örömmel fogja konstatálni, hogy az újlakáspiacon több lakás épül meg, mint előtte.

A trendet zöld vonallal jelöltük a grafikonon, ami mellett az is kiolvasható, hogy 2011-2012 is jobb évek voltak, mint amilyen 2016-2017 lesz az átadott új lakások számát tekintve.

Nem kell hozzá sem kristály gömb, vagy jóstehetség, jövőbe látás, a trend iránya egyszerű mint a szög. 2016 2. negyedévében, nyárra, örömhírben fog úszni a média, hogy több új lakás épült. Az is érdekes jelenség, hogy a lakásépítési engedélyek és az átadások száma is ciklikusan minden év második félévében erőteljesebb az elmúlt időszakok elemzése alapján. Ezt azonnal össze fogják kötni a CSOK-kal, az 5% ÁFA-val, miközben látható, hogy a fejlesztők még akkor hozták meg a döntést a lakások építéséről, amikor erről még szó sem volt.

2016 első és második negyedévében kiadott építési engedélyek számát viszont már az újlakáspiacot élénkítő állami intézkedések fényében lehet majd megítélni.

Mivel 2 évnél előbb nem igazán tudunk társasházakat építeni, legyen az kisebb vagy akár nagyobb, a fejlesztőknek gyorsan kell reagálni, így az elkövetkező félévben ki fog derülni, hogy hány fejlesztő és milyen mennyiségben fog új lakásokat építeni 2018-ra, a választások évére. Az is előre vetíthető, hogy bizonyára többet, mint 2016 és 2017 között. A bázis alapú statisztika így kormány propaganda részeként tudja majd támogatni az aktuális politikai erőt a választási kampány hajrájában. A kampány 2015-ben már elkezdődött és a lakáspiac félreérthetetlenül az újraválasztás céljának tudatos eszközévé vált.

Ehhez viszont gyors és látványos kínálat bővülésre van szükség, pezsgő újlakáspiacra, mert hiába a  kihirdetett új családi otthonteremtési kedvezményrendszer, ha még nincs is mit megvenni és az öröm mámorból kijózanodva még jó ideig nem is lesz.