otthon otthonkeresés otthonteremtés pszichológia lakáspiac ingatlanpiac ingatlan 2020 Magyarország Ingatlanműhely

„A ház az egy épület, az otthon az egy érzés.” Az eladó már nem érzi otthonának az „eladó házat”, a vevő viszont már az első pillanatban otthon érezheti magát benne. A lakáspiacon a tévhitekkel a legnehezebb leszámolni. Erősen ragaszkodunk ahhoz, hogy az eladók vannak kényszerhelyzetben a piacon.

A lakáspiacon valódi nyomás alatt a vevők vannak

Érzelmeik irányítják őket. Hamar rájönnek, hogy az igényeiknek megfelelő otthont bizony vadászni kell. Ha megvan, akkor viszont azonnal dönteni. A vevő inkább fizet többet egy számára alkalmasabb, kevesebb kompromisszummal járó otthonért, mint egy olcsóbbért, ahol számára elfogadhatatlan komrpomisszumok várják.

A vásárlók árérzékenysége pont ezért nagyon relatív

Nem a legolcsóbbat keresik, hanem a lehetőségeikhez képest a legjobbat. Egy eladó lakás vásárlója például leggyakrabban pont az lesz, aki a legtöbbet fizeti érte. Egy ingatlan, amit valaki nem akar megvenni, az neki jóval kevesebbet ér, mint másnak, aki viszont igen.

Az ingatlanár is pomt ezért nagyon relatív

Ami valakinek érthetetlen, a másiknak jó üzlet. Az eladó azt a vevőt keresi, aki szerint az eladó ingatlan megvásárlása jó üzlet. Ezzel tudja maximalizálni az eladási árat. A vevő céljainak leginkább megfelelő és megfizethető ingatlant keresi. Amit nem tud megfizetni, arról hamar letesz. Az ingatlanoknál a vevők igen hamar belátják kényszerhelyzetüket. Döntéskényszerben vannak.

Aki vásárolni akar, annak nincs reális alternatívája, nincs mire várnia

Egyedül arra, hogy végre szembe jöjjön vele az a lakás, aminél a kompromisszumok és az ár az átlagosnál jobb egyensúlyban vannak. Tökéletes ingatlan nincs – tudja ezt minden vevő. Az eladók szerint minden tökéletes a maga kategóriájában, árában. Ezért olyan erős az ellenszenv az eladókkal szemben a lakáspiacon.

Aki kapja a pénzt vs. aki fizeti, egy feloldható ellentét, de nem azzal, hogy azt hisszük az eladóknak minden áron el kell adniuk

A lakáspiacot a vevők döntései mozgatják, az ő kényszerhelyzetük. Minél több vevő dönt a vásárlás mellett, a piac annál aktívabb. A lakáspiacot nem az teszi aktívabbá, hogy minél többen jelennek meg az eladói oldalon. Az eladók számának növekedése a többi eladót nem helyezi kényszer alá. Szeretnénk vevőként ezt hinni, de a valóságban ez nagyon nincs így. Attól, hogy vannak élethelyzetek, ahol az eladó kényszerből ad el, addig a lakáspiacon az eladók között nagyítóval kell keresni az ilyen ingatlantulajdonost. A piacképes, a keresett ingatlanokra például hamarabb lecsapnak a vadászó vevők, mint a többire.

A lakáskínálat is nagyon relatív.

A többségét inkább kényszerből veszik meg, nem pedig kényszerből adják el. A vevő meglátja, megszereti, kattog rajta, nem tudja elengedni. Közben attól „retteg”, hogy lemarad róla, más veszi meg.

A vásárlási kényszer miatt van az, hogy több vevő bánhatja meg a döntését később, mint eladó.

Az eladó ismeri az ingatlant, a vevő meg csak álmodozik/képzelődik róla. Az eladó pontosan tudja miért válik meg tőle, addig a vevőt az érzelmei teljesen elragadhatják. Inkább meg akarja magyarázni magának, hogy miért pont azt az ingatlant választotta, miért pont akkor döntött a vásárlás mellett.

A vevők nagyon kiszolgáltatott helyzete miatt érthető, ha tévesen az eladókkal szembeni káröröm időről időre felerősödik

A fellángolás magasra csaphat olyan időszakban, mint a mostani, amikor a vevői aktivitás csökken. De a vevők legnagyobb gondja az eladók passzivitása tud lenni. A passzív eladó kilép a lakáspiacról vagy egyáltalán nem lép piacra. A lakáskínálat állandóan változik, a vevők legnagyobb örömére vagy bánatára. Ez sokkal komolyabb érvágás lehet, mint az árak változása. Minél több a passzív eladó, annál több idő lehet vevőként otthont találni. Sőt, annál több kompromisszumot kell kötnie egy vevőnek, minél inkább romlik a lakáskínálat. Az a bizonyos ár/érték arány a lakáskínált csökkenésével/negatív minőségi változásával egyenes arányban csökkenhet.

A vevőket nem a lakásárak motiválják, hanem az otthonok

Az eladó ingatlanok kínálatában ki és mikor találja meg otthonát, az sem a lakásáraktól függ. Annyira szeretnénk ebben hinni, hogy mindig a lakásárakban keressük a lakáspiac kérdéseire a válaszokat. Miközben vevőként otthont keresünk a legyakrabban és nem csak egy házat.

Az otthon nekünk szinte mindent megér, amit csak megtehetünk érte. Ha pedig megvettük, a legkevésbé szeretnénk azt hallani, hogy rossz üzletet kötöttünk. Ez a lakásárak és a lakáspiac legnagyobb támasza Magyarországon.

A lakáspiacon olyan eladók és vevők aktívak adott pillanatban, akik minden előítélettől függetlenül egyszerre akarnak jól járni. Sikerorientált, kudarckerülő, motivált piac. Pont ezért sokan irigykednek az aktív eladókra és vevőkre. Ez az irigység sok tévhit alapja. A lakáspiacot ez az irigység érdemben nem befolyásolja, mert az otthonkeresés nem tud kimenni a divatból. Jó otthonkeresést mindenkinek!

Kép: Instagram

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

Ingatlanműhely